Hlavní navigace

Česká televize představila program ČT 4 Sport

31. 1. 2006
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Bez olympijského studia, jako doplňkový a 15 hodin denně bude během Zimních olympijských her v Turíně vysílat sportovní kanál České televize, program ČT 4 Sport. Na pondělní tiskové konferenci na Kavčích horách to řekl šéfredaktor redakce sportu ČT Otakar Černý. Po olympiádě se vysílání ČT 4 Sport rozšíří na šestnáct hodin denně, přičemž by mělo každý den nabídnout minimálně jeden přímý přenos libovolné sportovní události.

Start: pátek 10. února v 9:00

Oproti původnímu plánu ČT 4 Sport odstartuje o den později – v pátek 10. února, kdy také začínají ZOH 2006 v Turíně. Nový, v pořadí už čtvrtý program České televize zahájí vysílání v devět hodin ráno a až do půlnoci na něm poběží vesměs přímé přenosy a záznamy z olympiády. Neobjeví se na něm ale Olympijské studio, kterému televize vyčlenila prostor na divácky dostupnějším programu ČT 2. Sportovní kanál tak bude působit spíš jako servisní a doplňková záležitost, na které ČT odehraje méně důležité události, případně záznamy zajímavých disciplín, které diváci nemohli kvůli zaměstnání sledovat v reálném čase.

ČT 4 Sport logo nudle bílá

Jako příklad takového záznamu uvádí komentátor Robert Záruba zápasy české hokejové reprezentace z brzkých odpoledních hodin. Olympijské vysílání na ČT 2 a ČT 4 Sport se v zásadě nebude překrývat. Existují nějaké tři výjimky, ale jinak jsme se soustředili na to, aby ČT 4 nabízela něco jiného než ČT 2 a byla její alternativou, uvedl RObert Záruba na pondělní tiskové konferenci k zahájení vysílání ČT 4 Sport a ZOH 2006 Turín. Sportovní kanál zahájí každý den hodinovým sestřihem událostí z předchozího dne na ZOH 2006, který poběží mezi devátou a desátou hodinou dopoledne. Následovat budou přenosy a záznamy, které poběží do půlnoci, kdy se ČT 4 Sport odmlčí.

V noci se bude testovat interaktivita

ČT 4 Sport Ota Černý

Ani v nočních hodinách ale nezůstane datový tok vyčleněný ČT 4 Sport v zemském digitálním multiplexu A nevyužit. Podle šéfa programu digitalizace ČT Pavla Hanuše bude od půlnoci do brzkých ranních hodin na této programové pozici probíhat testování interaktivních služeb na bázi MHP (viz rozhovor pro DigiZone.cz). Kavčí hory si tak chtějí postupně vyzkoušet služby, které nabídnou po spuštění veřejnoprávního multiplexu. Ani po ukončení ZOH 2006 nepřejde sportovní kanál na celodenní vysílání, jeho program se pouze rozšíří o jednu hodinu. Vysílání ČT 4 Sport tedy nebude začínat v devět, ale už v osm hodin ráno. Naší snahou je nabídnout každý den aspoň jeden přenos a každý týden nějakou mimořádnou akci, přiblížil Otakar Černý.

Z přímých přenosů se diváci mohou těšit na fotbalovou Ligu mistrů, u níž ČT ještě lépe využije už nakoupená práva, pohár UEFA, ale také domácí hokejovou extraligu a zřejmě i českou fotbalovou Gambrinus ligu. Tu od roku 1994 vysílá televize Nova a prostřednictvím sublicence také Prima, ale pro následující ročník probíhají jednání, z nichž vyplývá, že by se nejsledovanější česká televize mohla vzdát opce a fotbalovou ligu přenechat veřejnoprávní televizi. Otázkou je, zda by se to týkalo i domácích zápasů české fotbalové reprezentace, na něž měla práva a opci rovněž Nova, a které jsou rozhodně atraktivnější než Gambrinus liga. Fotbalový svaz zatím prodával práva v jednom balíku pohromadě.

Dostane se na menšinové sporty

Nebývalý prostor na ČT 4 Sport umožní vysílat živě i další, dosud nepříliš medializované sporty. Podle Otakara Černého se počítá například s futsalem, florbalem či házenou. Cestou na tiskovou konferenci jsme dostali jeden takový smělý návrh, že bychom mohli vysílat Tour de France. Počítáme také s Wimbledonem a dalšími zajímavými akcemi, uvedl Otakar Černý. ČT 4 Sport nebude vysílat žádné zprávy a kromě živých přenosů a záznamů se omezí na specializované magazíny, aktuální besedy, dokumenty, ale také přímé přenosy zajímavých tiskových konferencí. V Praze jsme kvůli ČT 4 Sport nabrali o čtyři redaktory navíc, dva vedoucí výroby, jednu asistentku, jednu administrativní sílu. Podobně, i když v menším počtu, budou posíleny redakce v Brně a Ostravě, slíbil Otakar Černý.

ČT 4 Sport logo velké

Důležité sportovní události, jako je mistrovství světa ve fotbale či hokeji, mistrovství světa v krasobruslení, Turné čtyř můstků a podobné akce, bude nadále nabízet především program ČT 2. Televizi to ukládá zákon, podle něhož by události mimořádného významu, a to i sportovní (jejich výčet určuje vyhláška ministerstva kultury), měly být divákům dostupné ve volně šířeném programu. ČT 4 Sport, který bude dostupný v zemském digitálním vysílání, po kabelu, satelitu a na Internetu, zatím takový dosah nemá. Proto například důležité zápasy mistrovství světa ve fotbale (a všechny zápasy české reprezentace) poběží na programu ČT 2, zatímco ČT 4 Sport ve stejnou dobu nabídne souběžně hraný zápas jiných reprezentací, případně zařadí záznam zápasu naší reprezentace v nějaký jiný vysílací čas.

Sport z ČT 2 nezmizí do roku 2009

Sportovní přenosy z programu ČT 2 nezmizí do doby, než Česká republika přejde plně na zemské digitální vysílání a ČT 4 Sport bude dostupný všem divákům. Pak vytvoříme z ČT 2 plně umělecký a kulturní kanál, slibuje vrchní ředitel ČT František Lambert, který je nyní pověřen i řízením oddělení programu. I poté se ale podle Františka Lamberta některé velmi atraktivní sportovní přenosy mohou ukázat na jiném než sportovním programu ČT 4. Asi by běžely na ČT 1, z něhož chceme udělat takovou výkladní skříň veřejnoprávní televize, kde půjde to nejlepší ze všech ostatních stanic ČT, vysvětlil František Lambert (viz rozhovor pro DigiZone.cz). K plnému přechodu na digitální vysílání by mělo dojít nejpozději do konce roku 2012, podle Českého telekomunikačního úřadu dokonce už v roce 2009.

ČT 4 Sport redakce

Sportovní kanál ČT má kromě ulehčení programu ČT 2 také pomoci s propagací zemského digitálního vysílání a navnadit diváky, aby si kupovali digitální set-top-boxy. Prodejci přijímačů zaznamenali od Nového roku velký nárůst odbytu. Zejména po spuštění promo kampaně na ČT 4 Sport, která běží přímo ve vysílání ČT, poptávka po set-top-boxech raketově vzrostla. ČT 4 Sport přitom bude pozemně dosažitelný pouze pro třetinu obyvatel České republiky. Přechodný multiplex A, v němž se objeví v pátek 10. února, bude v ten okamžik vysílat v Praze, Brně a Ostravě. Přiznáváme, že sázíme na to, že ti, kteří si budou chtít letošní ZOH v Turíně vychutnat v neobvyklé a nadstandardní šíři a pestrosti, si zakoupí set-top-box, říká generální ředitel ČT Jiří Janeček.

Jakými způsoby naladit ČT 4 Sport?

Kromě zemského digitálního vysílání v Praze (mapka pokrytí), Brně (mapka pokrytí) a Ostravě (mapka pokrytí) se ČT 4 Sport objeví také v nabídce většiny českých kabelových společností. Dohodli jsme se na zařazení tohoto programu do nabídky dvou hlavních hráčů na trhu, UPC a Karneval Media. Pak tu jsou desítky menších kabelových společností, které jej zařadí také, uvedl technický ředitel ČT Rudolf Pop. Zatímco Karneval již potvrdil, že ČT 4 Sport zařadí do své základní omezené nabídky v rámci Promo kanálu jako menší okno a standardně pak v rozšířené, dražší nabídce Komplet, UPC informaci Rudolfa Popa nepotvrdila. Podle mluvčího UPC Františka Maliny obě strany dosud jednají.

ZOH Turín 2006 perex

Olympijské vysílání České televize

Česká televize nabídne z XX. Zimních olympijských her v Turíně 16 dní nepřetržitého vysílání na dvou programech. Stanice ČT 2 a ČT 4 Sport přinesou 39 hodin živých přenosů a záznamů denně, přičemž až na tři případy půjde u obou kanálů o odlišný program. Olympijské studio, kterým budou provázet Vojtěch Bernatský a Jakub Bažant, se soustředí na kanál ČT 2, naopak program ČT 4 Sport bude spíše doplňkový a nabídne také záznamy atraktivních disciplín v divácky příznivějších časech. Celý program ZOH 2006 v podání obou kanálů ČT si můžete stáhnout zde [PDF, 2363 kB].

Server DigiZone.cz se neoficiální cestou dozvěděl, že v případě UPC je situace poněkud komplikovanější, protože ČT chce za zařazení svého sportovního kanálu zaplatit, zatímco UPC platby odmítá, protože podle ní jde o „volný“ program, který bude k dispozici bezplatně v digitální síti A. Také není jisté, zda se ČT 4 Sport objeví v placené satelitní službě UPC Direct. Tam především z důvodu malé kapacity. Satelitní cestou ale bude možné ČT 4 Sport naladit v paketu Czech Link, ovšem pouze s dekódovací kartou od České televize. Důvod je zřejmý: vysílací práva ke sportovním přenosům, která ČT nakupuje pouze pro území České republiky. Ze stejného důvodu dojde k určitému omezení vysílání olympijského zpravodajství na kanálu ČT 24.

BRAND24

ČT 24 pouze s olympijským diapozitivem

ČT 24 logo obrazovka

Protože zpravodajský kanál ČT 24 vysílá na satelitu volně pro celou Evropu, budeme muset v případě ZOH 2006 přikročit k mírné úpravě vysílání zpravodajských šotů z olympiády, upozornil Rudolf Pop. Pro satelitní vysílání pojede v tomto případě jen audio a místo pohyblivých obrázků zařadíme pouze statický diapozitiv. To se bude týkat jak diváků, kteří přijímají ČT 24 po satelitu, tak klientů těch kabelových společností, které přebírají signál ČT 24 z družice, dodal. V zemském digitálním vysílání a u kabelových společností, které přebírají ČT 24 pozemní cestou, toto omezení neplatí. Naopak, projeví se také u internetového vysílání, pro které nemá ČT u ZOH 2006 vysílací prá­va.

Na Internetu ČT 4 Sport zatím vysílat nebude. Ze stejných důvodů jako v případě volného satelitního vysílání, nemáme na to práva, uvedl Pop. Později by se prý některé přenosy sportovního kanálu na Internetu mohly objevit, například u zápasů Ligy mistrů je to i podmínkou smlouvy. U domácí hokejové, případně fotbalové ligy to je otázka řešení jednotlivých smluv. Zajímavé je, že ČT 4 Sport nebude mít své vlastní internetové stránky, ale zůstane pouze jako jedna ze sekcí webu zpravodajského kanálu ČT 24. Pokud si tedy otevřete stránku www.ct4sport.cz, přesměruje vás na www.ct24.cz/spor­t, která je celá laděna do zelené, což je hlavní barva sportovního kanálu ČT. Zbylé sekce ČT 24 jsou laděny do červené.

Jaký sport byste chtěli po ZOH 2006 vidět nejčastěji na ČT 4 Sport?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).