Hlavní navigace

Česká televize otevřela nové krajské studio v Olomouci

9. 2. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
9. 2. 2006

Nové televizní studio v Olomouci, první z řady plánovaných menších krajských studií zaměřených na zpravodajství z regionů, ve středu slavnostně otevřela Česká televize. Studio, jež se nachází v sedmnáctém patře Regionálního centra přímo naproti olomouckého hlavního vlakového nádraží, je propojené optickým kabelem s ostravským studiem ČT a umožní tak přímé vstupy do celostátního vysílání. První takový vstup proběhl už ve středu do severomoravského Reportu.

Generální ředitel Jiří Janeček měl ve svém záměru, s kterým vstupoval do funkce, rozšířit počet malých regionálních studií, která vyrábí plnohodnotné regionální zpravodajství a nastal čas tento záměr nějakým pokusným způsobem realizovat, prohlásil na tiskové konferenci v Olomouci ředitel zpravodajství ČT Zdeněk Šámal. Olomouc podle něj televize zvolila proto, že zde narazila na lidi, kteří byli ochotni „do toho jít“ a že zde byly ideální podmínky pro zřízení malého studia s režií.

Olomoucké studio bude kromě pravidelných vstupů do severomoravského večerníku Report připravovat i pravidelný osmnáctiminutový pořad Týden v Olomouckém kraji, který od března poběží po Týdnu v regionech na zpravodajském kanálu ČT 24. Toto vysílání půjde celostátně, na ČT 24 nechystáme odpojované vysílání v trhacích časech, řekl serveru DigiZone.cz Zdeněk Šámal. Podle Karla Nováka, šéfredaktora zpravodajství ostravského studia ČT, pod které olomoucké studio spadá, se počítá rovněž s dvěma až třemi živými vstupy týdně v pořadu ČT 24. Záleží samozřejmě na tom, zda se tu bude dít něco zásadního, upřesnil Novák.

Olomoucké studio bude rovněž vstupovat do moravskoslezské mutace Dobrého rána s ČT, Týdne v regionech a všech celostátních zpravodajských relací nejen na ČT 24, ale také na ČT 1. Pokud se něco stane v Olomouci, budeme moci posadit místního respondenta do tohoto studia a bude ho zpovídat moderátor z Kavčích hor, přiblížil Zdeněk Šámal. Podle Karla Nováka takový postup ale zatím není technicky možný: Musíme to ještě doladit, zatím není možné, aby moderátor z Prahy komunikoval přímo s hostem v Olomouci, takže je budou zpovídat moderátoři přímo v olomouckém studiu.

ČT Olomouc má v současné době sedm stálých zaměstnanců, z toho tři redaktory, tři kameramany a jednoho technika. Kameramani i technik zastávají také práci střihače a produkčního. Další štáb máme jakoby v Přerově, kde úzce spolupracujeme s Kabelovou televizí Přerov, od které odebíráme poměrně velké množství příspěvků, přiblížil Novák. Jeden štáb ČT působí také v Krnově, odkud zpravodajsky pokrývá oblast Jesenicka. V Olomouckém kraji tak působí prakticky tři štáby České televize, což je zatím celkem neobvyklý jev.

Jaká je vlastně další strategie ČT v oblasti regionálního zpravodajství? ČT má studia v Praze, Brně a Ostravě. Ve všech ostatních regionálních centrech máme štáby. V takovýchto regionálních centrech budeme mít od dubna vždy po dvou štábech a jednoho produkčního. Vytváří se tím určitý základ k tomu, aby tam časem začalo působit takové studio, jaké nyní otevíráme v Olomouci, uvedl Zdeněk Šámal. Výjimku tvoří Jihočeský a Karlovarský kraj, kde už nyní působí tři štáby ČT. V jižních Čechách jsou dva v Českých Budějovicích a jeden v Táboře, na Karlovarsku dva v Karlových Varech a jeden v Chebu.

BRAND24

Šámal zatím nedokáže říci, kdy a kde se ČT podaří zřídit další krajské studio, osobně si ale tipuje buď Jihočeský nebo Královéhradecký kraj. Je to proto, že v těchto regionech máme dobré personální zázemí, uvedl. Horší to je s technickým zázemím a sídlem takových studií. Zatímco v Olomouci má ČT k dispozici skoro celé jedno patro výškové budovy (dělí se o ně s pobočkou agentury ČTK), situace v jiných krajských městech není tak růžová. Přesto už nyní ČT posiluje zpravodajské týmy v jiných krajích, například ve středních Čechách. Tam ale televize nemusí řešit problém se sídlem studia, protože středočeští zpravodajové sídlí přímo na Kavčích horách v Praze.

Příští týden přineseme rozhovor se Zdeňkem Šámalem o zpravodajském kanálu ČT 24.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).