Hlavní navigace

Česká televize neprodlouží smlouvu s producentkou Kamilou Zlatuškovou

27. 2. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Nesouhlasné reakce vyvolala zpráva, že se ředitel vývoje pořadů a programových formátů České televize Jan Maxa rozhodl neprodloužit producentskou smlouvu s režisérkou Kamilou Zlatuškovou.

Ke konci roku by měla být rozpuštěna tvůrčí producentská skupina Kamily Zlatuškové, působící v brněnském studiu České televize. Zlatuškové, která působí na pozici kreativní producentky, skončí na konci prosince smlouva uzavřená s ČT a podle jejího nadřízeného, ředitele vývoje pořadů Jana Maxy, se s jejím prodloužením nepočítá.

Ve facebookové diskusi se Maxa odvolával na blíže nespecifikované chyby, kterých se měla Zlatušková dopustit. Kamila je skvělá holka, výborná dokumentaristka, má velké ambice a skvělý networking. Ale každý děláme chyby a na producentském postu v ČT, v systému, který řídím, se za chyby platí. O těch chybách a jiných souvislostech se tady rozepisovat nebudu, protože věřím, že to Kamila dotáhne daleko a ze srdce jí to přeju, napsal v jednom svém příspěvku Jan Maxa.

PSALI JSME: Česká televize snižuje počet tvůrčích skupin na 17, čtyři po roce fungování zrušila

Maxa také uvedl, že se další spolupráci se Zlatuškovou nebrání. Kamilu jsem upozornil jsem, že tuto smlouvu nehodláme prodlužovat, ale že o pokračující spolupráci s ní stojíme, a navrhl jsem jí dohodu o jiné formě této spolupráce. Kamila si vzala týden na rozmyšlenou. Důvodem mého kroku rozhodně nebyly ani kontroverzní formáty, ani absence M. Donutila v pořadech vyvíjených Kamilinou skupinou. Důvody Kamila zná a vzhledem k jejich charakteru to není něco, o čem se budu rozepisovat v diskusích na FB, deklaroval Maxa.

Sama Zlatušková v reakci na Maxu uvedla, že rozhodnutí ČT respektuju, nezlobím se, máte na to právo a reakce, že se vlastně nic neděje, zcela chápu. Na podporu setrvání Zlatuškové v České televizi už ale vznikl otevřený dopis umělecké a studentské obce, který podepsala mimo jiné režisérka Helena Třeštíková, filmový kritik Kamil Fila nebo ředitelka dokumentárního festivalu Jeden svět Hana Kulhánková.

Z ARCHIVU: ČT zveřejnila šéfy producentských skupin. Je jich 14, nechybí ani Jan Štern

Text otevřeného dopisu je k dispozici i ve formě online petice. Tvorba týmu kolem producentky Zlatuškové zvážila podle autorů otevřeného dopisu kvalitu a různorodost programu České televize, a to i v mezinárodním kontextu. Kromě úspěchů v zahraničí ale tvorba brněnské tvůrčí skupiny Kamily Zlatuškové vyvolávala podle textu zmíněné petice i společenskou diskusi. To považujeme za jedno z nejdůležitějších poslání veřejnoprávního média. Její pořady o menšinách či snaha reflektovat na obrazovce samotné poslání média veřejné služby, byly odvážnými počiny, za které jí právem náleží uznání nejen filmařské obce, píše se v otevřeném dopise, který zformulovala dvojice studentů FAMU Kristýna Bartošová a Šimon Holý.

Mezi nedávné počiny tvůrčí skupiny Kamily Zlatuškové patřila třeba reality show Zlatá mládež, vysílaná koncem minulého roku a snažící se konfrontovat skupinu rozmazlené velkoměstské mládeže s realitou běžného života. O loňských prázdninách zase vzbudil kontroverzní reakce seriál Třída 8. A, který po vzoru původně švédské reality show dokumentoval půlroční angažmá trojice učitelů v převážně romské třídě. Některé neziskové organizace seriál nařkly ze stereotypizace romské menšiny, to ovšem tvůrci v čele s režisérem Braňo Špačkem důrazně odmítli.

BRAND24

Tvůrčí skupina Zlatuškové se podílela i na vzniku filmu Koza sledujícího životní peripetie vysloužilého romského boxera. Režisérský debut Ivana Ostrochovského obdržel několik festivalových cen, mimo jiné byl coby nejlepší debut nominován na prestižním Berlinale. Zlatušková ale nebyla jen oceňovanou producentkou, mezinárodního uznání se dočkala i jako režisérka nebo dramaturgyně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).