Hlavní navigace

Česká televize nechá své hospodaření kontrolovat externí firmou

13. 9. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Celkový audit hospodaření České televize má ukázat, že cesta nezávislé a pravidelné kontroly zvenčí zajistí efektivní nakládání s financemi koncesionářů.

Česká televize přistupuje k dalšímu z kroků, který by měl zprůhlednit její fungování v očích veřejnosti. Vyhlásila soutěž na veřejnou zakázku, která se bude týkat kontroly jejího hospodaření. Dochází k tomu vůbec poprvé v historii. Česká televize bude mít zajištěný pravidelný audit svého hospodaření, jehož výsledky poslouží jak jejímu vedení, tak i Radě ČT a dozorčí komisi. Prvním obdobím, které bude dodavatel kontrolovat, už bude letošní rok. S vybraným uchazečem bude uzavřena smlouva na dobu neurčitou s roční výpovědní lhůtou.

ČTĚTE TAKÉ: Majitel Novy v pololetí snížil tržby i výnosy. Ve všech zemích včetně Česka

Tipy C

Statutární audit musí mít Česká televize ze zákona. Audit hospodaření, který by pravidelně prověřoval nakládání s finančními prostředky, ale Česká televize doposud nedělala. Celkový audit hospodaření České televize, který jsme nechali udělat a který v současné době prověřuje všechny významné smlouvy, ukazuje, že cesta nezávislé a pravidelné externí kontroly, která zajistí efektivní nakládání s finančními prostředky, je jediná správná. Je to zcela jiný pohled na organizaci, než jaký dává statutární audit, uvedl generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Předpokládaná hodnota zakázky činí 5,325 milionů korun ročně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).