Hlavní navigace

Česká televize i Český rozhlas představí předvolební vysílání, už teď čelí kritice

10. 9. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

UVNITŘ DOKUMENT – Proti zažité praxi, že do hlavních debat chodí kandidáti stran s nejvyššími předvolebními preferencemi, protestuje iniciativa Vraťte nám stát!

Čtrnáct předvolebních diskusí, každou zaměřenou na jeden kraj, bude od poloviny září vysílat Česká televize. Debaty budou tvořit páteř předvolebního vysílání ČT, které ve čtvrtek na tiskové konferenci na Kavčích horách oficiálně představí ředitel zpravodajství Zdeněk Šámal. „Na obrazovce poběží čtyři dny v týdnu od osmi hodin na ČT 24 místo pořadu Hyde park. Hlavním moderátorem bude Václav Moravec s tím, že mu bude asistovat Marcela Augustová,“ přiblížil už dříve v Hospodářských novinách generální ředitel ČT Petr Dvořák.

K TÉMATU: Daniela Drtinová kývla na nabídku České televize, bude moderovat Interview

V každé debatě zasedne šest krajských lídrů kandidujících stran, které mají podle předvolebních průzkumů největší šanci v daném kraji proniknout do Poslanecké sněmovny. ČT na průzkumy najme dvě nebo tři externí výzkumné agentury. „Pravidla vydáme po 17. září. Bude v nich přesně definováno, jakým způsobem vybíráme respondenty, na základě jakých čísel a jestli se víc díváme na celostátní kontext nebo regionální kontext,“ upřesnil Dvořák pro HN. Televize bude brát v potaz i skutečnost, že nějaká strana, která je silná v jednom kraji, nemá kandidátky v jiných krajích a tudíž nemá teoretickou šanci se do sněmovny dostat.

ČTĚTE TAKÉ: Události, komentáře ČT už jen s Martinem Veselovským a Lukášem Dolanským

Výběr hostů do předvolebních diskusí na základě výsledků předvolebních průzkumů kritizuje inciativa Vraťte nám stát! Ta se už obrátila veřejným dopisem na Radu České televize a Radu Českého rozhlasu s požadavkem, aby stejné podmínky platily pro všechny kandidující strany. „Jsme si vědomi technických omezení, ale odmítáme podivný „klíč“, který určuje účast v diskusích. Domníváme se, že je potřebné poskytnout prostor i těm stranám, které jsou pod pětiprocentní hranicí. Ubírat možnost prezentace menším stranám je obcházením institutu voleb, protože jen ty mají určit, kdo je úspěšnější,“ konstatuje v něm.

NAPSALI JSME: Pavlína Kvapilová skončila ve vedení České televize, Petr Dvořák ji odvolal

„Takový předvýběr před volbami nepřísluší nikomu, ani výzkumným agenturám, které vytváří dojem, že „karty jsou již rozdány“a tím brutálně ovlivňují voliče. A už vůbec ne veřejnoprávnímu mediu. Když vezmeme navíc v potaz odhady výzkumných agentur, které se od reality v minulosti lišily až o 8 – 10 procent, je dosavadní praxe veřejnoprávních medií na hranici manipulace,“ dodává iniciativa, jejíž výkonnou tajemnicí je bývalá šéfa české pobočky Transparency International Adriana Krnáčová. Výbor iniciativy zároveň navrhuje vlastní model, který počítá s 16 předvolebními debatami, vždy s účastí šesti zástupců politických stran.

Otevřený dopis Radě ČT a Radě ČRo by potucek793

„Skrze průzkumy by se počet stran, které dosahují preferencí nad dvě procenta, omezil na přibližně dvanáct, každá strana by se zúčastnila osmi pořadů. Jednoho nebo dva účastníky debaty by bylo možné do příštího pořadu vybrat za účasti státního notáře losem z těch stran, které v průzkumech přesahují dvě procenta preferencí. Znamenalo by to zcela nestranné oživení politické diskuse. Takový přístup by byl zcela nenapadnutelný z hlediska fair play a znamenal by také, že se předvolební kampaň stane ještě mnohem zajímavější pro široké publikum,“ míní členové výboru iniciativy Vraťte nám stát!

Česká televize ale i při minulých volbách dávala prostor i menším politickým stranám a jejim kandidátům, byť ne v hlavních předvolebních diskusích, ale pořadech typu Politické spektrum, apod. Podobné řešení slibuje ředitel Dvořák i letos. „Volbám se ale bude věnovat i Interview Daniely Drtinové, kde bychom chtěli jednotlivé volební lídry a strany představit jiným způsobem,“ řekl HN. Dramaturgem předvolebního vysílání bude opět Čestmír Franěk, výzkumy bude mít za ČT na starosti šéfka výzkumného oddělení Renata Týmová. Obdobné řešení připravuje i Český rozhlas, který svoje předvolební vysílání představí na tiskové konferenci tento pátek, přesně 24 hodin poté, co tak učiní ČT.

BRAND24

Na rozdíl od veřejnoprávní televize se prezentace k předvolebnímu vysílání ČRo zúčastní i generální ředitel Peter Duhan, dále jeho náměstek pro program a vysílání René Zavoral, ředitel Centra zpravodajství Tomáš Pancíř, šéfredaktor Radiožurnálu Jan Pokorný a moderátor Martin Veselovský, který bude tradičně moderovat předvolební diskuse v krajích.

DigiZone.cz přinese z obou tiskových konferencí aktuální informace

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).