Hlavní navigace

Česká televize by v budoucnu mohla mít vlastní kanál s archivní tvorbou

9. 10. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Stejně tematicky orientovaná stanice již funguje například v Maďarsku, kde je dostupná jako zpoplatněný kanál v DVB-T a dále si ji mohou naladit diváci na satelitu a v kabelových sítích.

Česká televize by se mohla v budoucnosti dočkat vlastní stanice, která bude zaměřena výhradně na archivní tvorbu. V rozhovoru pro ČTK, který citovaly Novinky.cz, to uvedl její generální ředitel Petr Dvořák. Kanál by mnohem víc a systematičtěji vytěžoval archív České televize, ve kterém se za těch 60 let nashromáždila spousta zajímavých věcí, řekl agentuře Dvořák. Podle jeho slov je nejlepší tvorba z doby minulých na obrazovku pravidelně umisťována, ale pouze v omezené podobě. Ve vysílání ČT Klasik, jak stanici pracovně pojmenoval, by se mohly objevit například také starší seriály, případně inscenace.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Maďarská veřejnoprávní televize spouští stanici M3, Skylink s ní zatím nepočítá

Petr Dvořák řekl, že pokud stanice v budoucnu zvykne, vše pochopitelně bude otázkou volných financí, měla by se zaměřit primárně na starší publikum. Museli bychom ale být opatrní, jaké typy pořadů použít, nebudeme zastírat, že některé z nich měly i propagandistickou funkci. Ale myslím, že ten archív je natolik široký, že bychom to dokázali zvládnout, doplnil Dvořák, který však upozornil na to, že vznik takového programu není na pořadu dne. Cílem je nyní udržet a stabilizovat rozsah vlastní tvorby. Připomeňme, že pod stávajícím šéfem Kavčích hor vznikly dva kanály – dětské Déčko a umělecký ČT art.

BRAND24

Z ARCHIVU: Maďarská veřejnoprávní televize spustí kanál M3 zaměřený na archivní pořady

Myšlenka na spuštění archivního kanálu v rukách veřejnoprávní televize není úplně ojedinělá. Se shodným konceptem už přišla v minulém roce Magyar Televízió. Maďarská veřejnoprávní televize svou novou stanici pojmenovala jednoduše M3, tedy jako třetí okruh v řadě. Retro kanál se poprvé představil divákům 18. prosince 2013 a k dispozici je mimo jiné jako součást pozemní digitální televize, konkrétně placeného rodinného balíku v nabídce MinDig Extra TV. M3 vytáhla z archivu leccos – sportovní, vzdělávací i dětské pořady a taktéž různé talentové soutěže, divadelní představení, videoklipy, dokumenty, ale seriály, celovečerní filmy a řadu dalšího.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).