Hlavní navigace

Česká republika se nemusí za nabídku sportovních HD kanálů stydět, s Evropou drží krok

14. 2. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

V České republice a na Slovensku je možné v nabídkách operátorů najít téměř jednu desítku programů ve vysokém rozlišení, a za toto číslo se rozhodně nemusíme stydět.

Itálie: Královna sportovních kanálů v HD rozlišení

Vysílání sportovních kanálů ve vysokém rozlišení je už v dnešní době v podstatě považováno za standard. Ostatně, rychlé scény a ostré detaily, ty si přece nadstandardní kvalitu přímo vyžadují. Uvažovali jste ale někdy nad tím, která evropské země je na tom v této oblasti nejlépe? Mysleli jste si, že je to britská satelitní televize Sky? Pak byste se netrefili úplně. Pomyslnou královnou co do počtu sportovních programů ve vysokém rozlišení je totiž Itálie.

Je pravdou, že jak ve Velké Británii, tak i v Itálii je těchto programů devět, ale v jižní Evropě si k ním mohou přičíst ještě dalších osm. Proč? Mají zde totiž speciální programy Sky Calcio, které nevysílají trvale a přináší divákům fotbalové přenosy například z italské fotbalové ligy nebo anglické Premier League. Celkem jde tedy vlastně o sedmnáct sportovních programů v HD kvalitě, a to už je dávka, se kterou by se spokojil i ten nejnáročnější divák. Navíc, jestliže bychom připočítali i volně šířený Super Tennis HD, pak by těchto stanic ještě o jednu víc.

Sportovní kanál Super Tennis HD vysílá na satelitu Hotbird nekódovaně.
Autor: repro foto Super Tennis HD

Sportovní kanál Super Tennis HD vysílá na satelitu Hotbird nekódovaně.

Satelitní televize Sky sází na vlastní HD kanály

Placená satelitní televize Sky je značkou, kterou zná bezpochyby každý satelitní divák, protože je v Evropě považována za špičku. Pokud se podíváme na jednotlivé trhy, kde působí, ukazuje se, že tato platforma je programy schopna nejen distribuovat, ale také sama vyrábět. Stačí se ostatně podívat například na její britskou nabídku. Jde hned o čtyři její vlastní programy Sky Sport a jako bonus nabízí i nonstop aktuální zpravodajství na kanále Sky Sport News. Jako třešničku na pomyslném dortu můžeme jmenovat Sky Sport F1, jehož zaměření asi není potřeba díky názvu blíže specifikovat.

Stanice Sky Sport News funguje také v Německu, kde byla spuštěna poměrně nedávno a nějakou dobu fungovala dokonce i v režimu free-to-air, a to v rámci promo akce. U našich západních sousedů fungují tři kanály Sky Sport. Doplňuje je pak ještě dvojice programů Sport 1 a Sport 1+ a nechybí ani Eurosport. Nabídka sportovních HD kanálů je možná v Německu menší, než byste čekali, ale Sky ji zase vyvažuje u jiných tematických stanic. Rád bych ještě upozornil na fakt, že tato placená televize má ve Velké Británii v nabídce program ESPN HD, který žádná jiná placená satelitní TV nenabízí.

Ostatní TOP platformy nezůstávají Sky zahanbeny

Přesto, že Sky je považována za nejlepší satelitní placenou televizi v Evropě, ostatní služby se jí nenechávají zahanbit. Řeč je zejména o Canal+, která působí například ve Francii. I ta má v nabídce devět sportovních programů ve vysokém rozložení a stejně jako Sky dokáže generovat i vlastní televizní kanály. Navíc se u této služby ukazuje i další velký fenomén, kterým jsou nejen původní TV stanice, ale také kanály, které se specializují pouze na určitý sport, případně odvětví. V tomto směru je možné jmenovat například Kombat Sport nebo Golf+.

Ve Francii vyrábí Canal+ mj. stanici Canal+ Sport, ve Španělsku pak například Canal+ Liga (fotbal), Canal+ Liga de Campeones nebo Canal+ Deportes. I v této zemi funguje stanice věnovaná čistě golfu. Canal+ působí i ve Skandinávii pod značkou C More. Zde je nabízeno na satelitu devět programů ve vysokém rozlišení. Jedná se mj. o speciální stanice „šité na míru“, jako například C More Live, C More Sport, C More Fotball nebo TV 4 Sport Extra. Mimochodem, zajímavé je to, že v HD se ve Skandinávii vysílá i klasická hokejová liga. Pár let už tohle není neobvyklé ani v Německu – Bundesliga.

Nadprůměrný počet programů věnovaných sportu ve vysokém rozlišení je možné najít například i v Albánii, kde jich mají šest (placená satelitní služba DigitAlb). O jeden méně pak najdete na satelitu v zemích Beneluxu. Canal Digitaal jich nabízí prostřednictvím pozice 23,5 stupně východně pět. Za zmínku stojí především Sport 1 Select, jde v podstatě o sestru u nás připravovaného Sportu 1 v Česku a na Slovensku, a Eredivisie Live Kanaal 1. Ten přináší přenosy z nejvyšší tamní fotbalové ligy. Nabídka sportovních HD kanálů je naopak chudší v Rumunsku – dva programy – a Turecku – tři programy.

BRAND24

Tematická stanice Sport 1 Select HD je součástí satelitní služby Canal Digitaal.
Autor: repro foto Sport 1 Select HD

Tematická stanice Sport 1 Select HD je součástí satelitní služby Canal Digitaal.

V porovnání s Evropou si nevedeme špatně

Myslíte si, že Česká republika a Slovensko musí zbytek starého kontinentu v počtu sportovních kanálů vysílajících v HD rozlišení dohánět? Omyl! Nevedeme si vůbec špatně. Můžeme za to poděkovat mimo jiné satelitní službě Skylink, která má v nabídce šest programů v této kvalitě. Počítejte s námi – ČT Sport, Eurosport, Eurosport 2, Nova Sport, Fightbox a Auto Motor und Sport. Nemusí jít navíc o číslo konečné. V České republice a na Slovensku by měla brzy začít vysílat v HD také Sport TV. Zdali půjde o Sport 1 nebo Sport 2, případně úplně nový program, prozatím známo není.

Kromě těchto sedmi stanic je možné zmínit i Digi Sport. Ten je prozatím dostupný v HD kvalitě pouze na Slovensku, ovšem brzo by se to mělo změnit. Provozovatel této služby, rumunská společnost RCS&RDS, nedávno informovala o tom, že se chystá na šíření programů ve vysokém rozlišení prostřednictvím družice. Digi TV bude nově svým zákazníkům distribuovat HD boxy. S největší pravděpodobností půjde o značku Kaon. U některých operátorů je navíc šířena také HD verze kanálu Slovak Sport, čili když bychom všechny programy spočítali, dostali bychom se přibližně na cifru devět, a to nás dokonce řadí mezi špičku v oblasti sportovních kanálů v HD kvalitě.

Stanice Auto Motor und Sport HD začala nedávno vysílat v češtině a tím se její program pro diváka značně zatraktivnil.
Autor: repro foto Auto Motor und Sport HD

Stanice Auto Motor und Sport HD začala nedávno vysílat v češtině a tím se její program pro diváka značně zatraktivnil.

Jste spokojeni s nabídkou sportovních HD kanálů v Česku a na Slovensku?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).