Hlavní navigace

Čeká „nový Public“, televizi STIL, stejný osud jako jeho předchůdce?

24. 9. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE - Bývalá ředitelka televize Public Renata Pešková rozjíždí další televizi, která podle prvotních informací nápadně připomíná dnes již neexistující Public, jenž navíc tento týden definitivně přišel o možnost vysílat - RRTV mu odebrala licenci. Jaká bude nová televize STIL, je prozatím otázkou, Renata Pešková nechce svoje plány komentovat. Serveru DigiZone.cz vyčítá, že na finanční problémy dnes zkrachové televize Public upozorňoval několik měsíců před tím, než sama na sebe podala návrh na konkurz. Hlavní událostí tohoto týdne ale bylo - jak jinak - zvolení nového ředitele České televize.

Televizi Public má v říjnu nahradit STIL TV

Televize Public, která ukončila vysílání s velkými dluhy na počátku června letošního roku, bude mít, zdá se, skutečně svého následovníka, jak slibovala její bývalá ředitelka Renata Pešková. Podle informací serveru DigiZone.cz by měla na počátku října odstartovat nová stanice STIL TV. Ta se má objevit na satelitu Astra, pozice 23,5 stupně východně, a také v kabelové síti společnosti UPC Česká republika. Mohu potvrdit, že se zástupci televize jednala společnost Towercom (technický operátor satelitní služby Skylink na Slovensku, pozn. red.), ale jak jednání dopadla, mi není známo, uvedl výkonný ředitel Skylinku Jaromír Glisník s tím, že program měl být šířen v režimu free-to-air, tedy nekódovaně. Jednání s televizí STIL TV potvrdil DigiZone.cz také mluvčí UPC František Malina. Jednáme s nimi a v dohledné době by mohly být známy další informace, uvedl Malina.

Lukáš Polák: Bývalá ředitelka Public TV Renata Pešková rozjíždí další televizi

Bývalý šéf Novy Petr Dvořák zvolen šéfem České televize

Novým generálním ředitelem České televize bude bývalý šéf Novy Petr Dvořák. Tajnou volbou o tom ve středu odpoledne na veřejném zasedání rozhodli členové Rady ČT. Pro Dvořáka v prvním kole volby hlasovalo 13 radních, kteří jej společně s dalším kandidátem Hynkem Chudárkem poslali do druhého kola. V něm Dvořák suverénně zvítězil poměrem hlasů 12:3. Další tři kandidáti skončili již v prvním kole, když Roman Bradáč a Jan Svoboda získali po třech hlasech a Radomír Šimek jen jeden. Volbu jsme pro vás sledovali minutu po minutě. Dvořák chce první tři roky věnovat naplňování svých vizí, další tři roky by si pak mohla podle jeho slov Rada ČT i on užívat. Myšleno to bylo pochopitelně s nadsázkou. Zvolili jsme dobře, protože Petr Dvořák předvedl nejen precizní výkon, ale dodržel všechny parametry. Zaimponovalo mně i to, že mluvil 9 minut a 55 sekund, konstatoval předseda Rady ČT Milan Uhde jako poznámku k tomu, že Dvořák dodržel délku kandidátského projevu 10 minut.

TK Nova - podzim 2010 - Petr Dvořák

Není to tak dávno, co byl Petr Dvořák ještě šéfem komerční televize Nova. Nyní se s ním budou novináři setkávat ve stejné roli. Barrandov však vyměnil za Kavčí hory. (Zdroj: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Jan Potůček: Sledovali jsme: Novým ředitelem ČT zvolen Petr Dvořák, nastoupí 1. října
Lukáš Polák: Petr Dvořák, nový šéf ČT: Změny v Událostech snad už na jaře 2012
Lukáš Polák: Nový šéf Kavčích hor Petr Dvořák kritizoval pořady Pokondr live a Výletníci
Jan Potůček: LN: Petr Dvořák nebyl jen kandidátem, ale řádným členem KSČ
Jan Potůček: Petr Dvořák v oficiálním prohlášení ČT odmítnul, že by byl členem KSČ
Jan Potůček: Janeček vítá Dvořáka v čele ČT. Nový ředitel prý ale netuší, do čeho jde

Televize Pohoda získala kompenzační licenci

Moravský podnikatel Radim Pařízek přikročil k dalšímu kroku, který směřuje k realizaci projektu digitální televize Pohoda určené pro mladého diváka. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) ji na svém posledním zasedání udělila kompenzační licenci k celoplošnému zemskému digitálnímu vysílání (DVB-T). Tento dokument ovšem umožňuje danému subjektu vysílat pouze do ukončení procesu terestrické digitalizace, tedy 11. listopadu letošního roku. Pařízek by tak musel Pohodu spustit v nejbližších týdnech. Pokud by tak neučinil, licence mu tak jako tak skončí. Pro pokračování v dalším vysílání, by musel získat řádnou licenci. Podnikatel, který stojí například za Rádii Čas a Dálnice, pro server DigiZone.cz uvedl, že však chce stanici spustit nejpozději do 360 dnů, což by mu umožňovala klasická televizní licence. Pařízek si tedy bude muset požádat o tento dokument znovu, jelikož kompenzační nemá šanci využít. Podle jeho slov probíhají intenzivní přípravy na spuštění kanálu, vzhledem k aktuální situaci na trhu však zatím nechce podrobnosti prozrazovat.

Lukáš Polák: Televize Pohoda má kompenzační licenci pro DVB-T, je jí ale k ničemu

Stručně

Ve vedení televize Nova skončila Miloslava Nováková, dlouholetá ředitelka marketingu. Podle informací serveru DigiZone.cz jí management televize měl kromě jiného vytknout špatnou komunikaci okolo tendru na výběr nového provozovatele peoplemetrů pro roky 2013 až 2017. Nebudeme to komentovat, řekl DigiZone.cz ředitel oddělení PR Novy Vladimír Mužík.

Jan Potůček: Vedení Novy odvolalo marketingovou ředitelku Miloslavu Novákovou
Lukáš Polák: Nova odbyla odchod šéfky marketingu po dvanácti letech jednou větou

Satelitní služba Skylink v následujících týdnech otevře novou kapacitu na družici Astra 3B. Půjde v pořadí již o pátý transpondér (frekvenci), která bude v režii Skylinku. Oznámil to telekomunikační operátor Towercom, slovenská obdoba Českých Radiokomunikací, která chod služby u našich východních sousedů technicky zajišťuje. Frekvence začne fungovat od 1. října.

Lukáš Polák: Skylink chystá rozšíření nabídky. Otvírá novou satelitní kapacitu

Deluxe Lounge HD screenshot

Skylink je v oblasti HDTV prozatím leaderem. (Screenshot: autor)

V rámci uvedení pilotního dílu původního českého seriálu Terapie, který vznikl v produkci kanálu HBO, domluvila tato stanice s řadou kabelových a satelitních operátorů zajímavou akci. O víkendu 8. a 9. října bude program dostupný zdarma všem zákazníkům společností, kteří se propagačního vysílání kanálu HBO zúčastní. Serveru DigiZone.cz to sdělila mluvčí stanice Pavla Brožková.

Lukáš Polák: HBO chystá bezplatný víkend pro zákazníky řady operátorů
Lukáš Polák: HBO posiluje vlastní českou tvorbu. Přichází s původním seriálem Terapie
Lukáš Polák: HBO nabídne v říjnu kromě Terapie i řadu filmových premiér

Jedním z taháků nové slovenské televize Empatia, která si svůj start stanovila na 3. října, alespoň tento termín uvádí ve své promo smyčce na satelitu Thor, budou také české a slovenské klasické filmy. Provozovatel na to upozorňuje prostřednictvím svých webových stránek www.tvempatia.sk, jež spustil v průběhu včerejšího dne. Empatia by se měla prioritně zaměřit na autorskou tvorbu.

Lukáš Polák: Chystaná TV Empatia slibuje českou i slovenskou filmovou klasiku

Televize Empatia - webové stránky

Vypadá to, že se po téměř ročním odkladu konečně dočkáme realizace projektu nazvaného Empatia. (Repro: web televize Empatia)

Placený satelitní a kabelový sportovní kanál Digi Sport, jehož majitel skoupil vysílací práva pro anglickou fotbalovou Premier League ve středoevropském regionu včetně České republiky a Slovenska, už nebude nabízet pouze satelitní služba Digi TV. S tou ho pojí stejný majitel, který dosud Digi Sport považoval za exkluzivní prémiový kanál, který bude výhradně součástí jeho vlastní satelitní platformy, případně i kabelové televize, kterou nabízí na Slovensku, v Maďarsku a Rumunsku.

Jan Potůček: Digi Sport už nebude jen v nabídce Digi TV. Nabízí se dalším operátorům

BRAND24

Bývalý generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík byl v říjnu 2009 propuštěn z tohoto veřejnoprávního média neprávem. Dnes o tom rozhodl Obvodní soud pro Prahu 2, na který se Kasík obrátil bezprostředně poté, co musel z rozhlasu odejít. O verdiktu soudu informovala agentura ČTK, jíž ho sdělil sám bývalý šéf veřejnoprávního rozhlasu. „Soud rozhodl, že výpověď je neplatná,“ řekl Kasík. Zpět do ředitelské funkce se ale podle svých slov nechystá.

Jan Potůček: Propuštění bývalého šéfa Václava Kasíka z Českého rozhlasu je neplatné

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla (je):

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).