Hlavní navigace

Bývalý šéf Slovenské televize navrhuje zrušit její první program

8. 1. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
8. 1. 2010

Zrušit první program veřejnoprávní Slovenské televize (STV) a ponechat jí pouze jeden televizní okruh navrhuje bývalý generální ředitel STV Richard Rybníček. Napsal to na svém blogu na webu www.metoo.sk, kterému šéfuje. „Jednotka“, jak se první program STV označuje, je podle Rybníčka příliš drahá a neefektivní.

K TÉMATU: Slovenská televize díky smlouvě se státem získá až 12,5 mil. eur ročně

Bývalý šéf STV svoje slova dokládá sledovaností slovenských filmů z novoročního večera, které Jednotka i nejsledovanější slovenská komerční televize Markíza nasadily do vysílání. Výsledky sledovanosti slovenských filmů, hlavně na Jednotce, potvrzují můj názor, že STV v současnosti úplně stačí jeden veřejnoprávní programový okruh, napsal Rybníček.

ČTĚTE TAKÉ: Slovenská televize odsouvá přípravy čtvrtého programu

STV, která má minimum mladých diváků a slabou značku, podle svého bývalého šéfa spíše degraduje slovenský film a původní tvorbu. Jednotka navíc konkuruje komerčním televizím, což by podle ministerstva kultury, Rady STV i vedení televize neměla. Rybníček také upozorňuje na fakt, že smlouva se státem, kterou iniciovalo slovenské ministerstvo kultury, přinese STV v letošním roce státní dotaci 12,5 milionu eur.

NAPSALI JSME: Slovenská televize chce omezit nákupy seriálů i dabing

BRAND24

Za tyto peníze STV plánuje vyrobit dohromady 385 původních slovenských pořadů včetně sportovních a přímých přenosů z jiných událostí, což představuje z pohledu vysílacího času 199 hodin a 17 minut, respektive 8 dní a 7 hodin! A co bude se zbývajícími 23 962 hodinami na všech třech programech STV? Při současných nákladech STV to, co do teď. Látání veřejnoprávnosti, další zadlužování, nutnost státních dotací a ztrácení významu a smyslu, konstatuje Rybníček.

STV má v současné době dluhy ve výši čtyř milionů eur i přes to, že na jejich splácení pravidelně dostává státní dotace. A přes záporné výsledky hospodaření hodlá nadále provozovat hned tři programy, včetně sportovní Trojky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).