Hlavní navigace

Bývalý ředitel Primy chce zrušit RRTV a zestátnit ČT

1. 3. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
1. 3. 2007

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) by měla zaniknout a její pravomoci v oblasti regulace audiovizuálních médií by mělo převzít některé ministerstvo nebo Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Navrhuje to bývalý generální ředitel televize Prima Martin Dvořák. Svoji myšlenku představil na tiskové konferenci sdružení eStat – efektivnější stát.

Dvořák míní, že systém udělování licencí pro rozhlasové a televizní vysílání se přežil, protože možností, jak šířit rozhlasový nebo televizní program, je mnohem více než na začátku 90. let minulého století. Domnívá se proto, že licence by měli dostat všichni zájemci a pak by záleželo na tom, zda se dohodnou s operátorem té které vysílací platformy na zařazení do jeho nabídky.

Obsahovou regulaci by měl podle Dvořáka převzít ČTÚ. Odbouraly by se tak problémy mezi oběma regulačními úřady a odbouraly by se tak kompetenční spory, které vedly ke zpomalení procesu digitalizace televizního vysílání. Část pravomocí RRTV by pak mohlo převzít ministerstvo kultury nebo financí.

Dvořák také navrhuje zrušení koncesionářských poplatků a financování veřejnoprávní televize a rozhlasu ze státního rozpočtu. Tím by z nich vznikla čistě státní média, jejichž ředitele by vybíralo ministerstvo kultury nebo financí, například ve výběrovém řízení pořádaném personální agenturou. Jasná pravidla financování veřejnoprávních médií přímo souvisí s jasnými pravidly dohledu. Zjednodušení obojího může v konečném důsledku vést k větší nezávislosti a efektivnějšímu fungování těchto médií, míní Dvořák.

BRAND24

Podle Dvořáka přenesení pravomocí vzhledem k veřejnoprávním médiím přímo na sněmovnu či ministerstva neznamená větší vliv politiků a úředníků, pokud budou daná jasná pravidla. Nepředpokládá ani, že by se tato média stala nástrojem propagandy, měnící se po každé výměně vládnoucí garnitury.

Naopak, kdyby se jasněji definoval výběr, změnila regulace, kdyby se jasně nastavily cíle a parametry výběru a kontroly managementu, stala by se tato média mnohem méně manipulovatelná a ovlivnitelná, vysvětluje bývalý ředitel Primy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).