Hlavní navigace

Bydlení na vodě? Viasat Explore ho dnes ukáže z jiného úhlu

25. 7. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: archiv
UVNITŘ VIDEO A GALERIE – Snili jste někdy o vlastním hausbótu a nedopadlo to? Podívejte se alespoň na to, jak se buduje a že může být pojat i zcela jinak.

Žili jste někdy na vodě? Já ano a hrozně rád na to vzpomínám. Pochopitelně šlo o hausbót, protože „kajutka“ byla pro běžného člověka v tehdejších dobách v podstatě nedostupná. Hausbót má ale i své výhody a především jiné kouzlo. Ploché dno pontonu zajišťuje jiný dojem a jiné pocity a dovoluje to uvnitř „rozjet“ v trochu jiném stylu. Nebo v diametrálně jiném stylu, jak ostatně můžete vidět v připojené galerii stanice Viasat Explore.

Seriál Můj plovoucí domov sleduje práci stavitelů, kteří pro své klienty budují „vodní“ příbytky po celém světě – v kanadském Vancouveru, v americkém Seattlu či San Francisku a také v Nizozemí nebo v britském Londýně. V každém díle se seznámíte s prací jednoho z týmů, kteří zhmotňují sen klientů o tom, že budou mít své vlastní vodní sídlo, což někdy nejsou vůbec přehnaná slova.

ČTĚTE TAKÉ: Viasat Explore: objevte místa, kterým se rozumní lidé raději vyhnou

Vybudování domu na vodě je technologickou výzvou. Je to úplně jiné než stavět klasický konvenční dům. Základy jsou tvořeny z voděodolného betonu, který je naplněn kostkami polystyrenu tak, aby se dům nepotopil. Tvar, umístění zdí, oken i střechy, jakož i celá dispozice domu musí být naprosto přesně rozvrženy. Vše, včetně osobních věcí majitelů, ale třeba i umístění pračky či ledničky, musí být přesně vyváženo, aby se eliminovalo riziko, že se dům potopí.

Pokud se ptáte, kolik taková legrace stojí, nejlevnější plovoucí bydlení pro jednu až dvě osoby pořídíte za 50 000 USD (asi 1,2 milionu korun), můžete si ale nechat postavit i „zámek“, za který zaplatíte 40× tolik.

BRAND24

Seriál Můj plovoucí domov můžete na kanálu Viasat Explore sledovat od tohoto pondělí 25. července do pondělí 17. října ve 21:45 hod.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).