Hlavní navigace

Budoucnost lineárního vysílání a novinky u jednotlivých operátorů

2. 4. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Karel Choc
TÝDENNÍ REVIZE – Čtvrtý ročník konference TVCON naznačil alternativní možnosti vývoje lineárního televizního vysílání. Poslední slovo ale budou mít diváci.

TVCON ve znamení možností streamovaného videa, dronů a hybridní televize

Zahraniční hosté, domácí odborníci i nadšené start-upy. To vše ve dvou sálech industriálního kulturního centra DOX. Tak by šlo ve dvou větách shrnout letošní konferenci TVCON, kterou pořádala společnost Internet Info (vydavatel serveru DigiZone) a firma Mautilus. Odborná a technicky zaměřená témata střídaly teoretické přednášky, praktické případové studie nebo prezentace konkrétních výzkumů. Vše podstatné najdete ve shrnujícím článku. Přednášku o budoucnosti lineárního televizního vysílání, kterou prezentoval programový ředitel České televize Milan Fridrich, shrnul v samostatném článku Čestmír Polák.

TVCON 2016: O budoucnosti lineárního vysílání rozhodnou diváci. Ale nebude to hned

Klasické televizní vysílání začíná být vážně ohroženo, zachrání ho exkluzivní programy?

Digitalizace patnácti filmových cyklů se blíží k závěru

V roce 2015, přesněji řečeno 30. března, začal dosud největší projekt digitalizace v historii českého filmu. Spočívá v restaurování deseti Ministerstvem kultury ČR vybraných snímků, nakonec se z nich v průběhu doby stalo patnáct filmových cyklů, a zajišťuje ho Národní filmový archiv, tedy NFA. Ten zároveň nabízí webovou stránku s přehledem digitálně převedených snímků, ať už plně restaurovaných, nebo opravdu jen do digitální podoby převedených. Zmiňovaný soubor deseti, resp. patnácti vybraných děl (cyklů) zahrnuje perly typu ucelená kolekce filmového průkopníka Jana Kříženeckého z přelomu 19. a 20. století, dvojici barevných Švejků z 50. let, pohádku Tři oříšky pro Popelku a mimo jiné také skvělou detektivní parodii Adéla ještě nevečeřela. Ukázkové fotografie jsou v galerii.

Dokončení největšího projektu digitalizace v historii českého filmu na dohled

Jak si vede videotéka Nova Plus po dvou letech provozu

Nova Plus je archiv pořadů, které jsou týden bezplatně dostupné od jejich odvysílání na klasické (lineární) televizní stanici, což je zejména Nova. Podle nápovědy archivu pro přehrání videí na stránkách nova.cz potřebujete mít nainstalovaný Adobe Flash Player s podporou formátu videí H.264. Přehrávání pak bude, podle téhož zdroje, fungovat pouze v rámci České republiky a je k dispozici jen pro webové prohlížeče. Aplikace typicky pro Android tak k dispozici v současné době není.

Videotéka Nova Plus po dvou letech provozu. Zeptali jsme se na změny

Prima Play v záplavě reklamních sdělení

Videotéka televize Prima, Prima Play, se během posledních dvou let hodně proměnila. Z kategorie „pohodové, občas reklama“ se dostala do fáze „nekoukatelné, pořád reklama“. Navíc reklama často nefunkční, protože jakmile ji náš autor Bohumil Herwig v povoleném čase přerušil (prosinec 2015, leden 2016), aplikace na mobilu zpravidla spadla a ne pouze na jednom. Stav z ledna, a také namátkově z února letošního roku, se ale konečně napravuje. I když bohužel jen v něčem. Aplikace se zdá být stabilnější (zkoušeno na telefonech LG Flex 2 a Energy Phone Max 4G) a reklamní bloky se konečně dají po naznačeném čase opravdu přeskakovat. Tedy zdá se…

FTV Prima tlačí na uživatele svého VoD: plaťte

Praktické zkušenosti s O2TV v mobilu a v počítači

Po vyzkoušení dedikovaného set-top boxu se nyní podíváme na dvě aplikace, které spustíte na vcelku libovolném chytrém telefonu a vcelku libovolném webovém prohlížeči. Slovo „vcelku“ může a nemusí být na místě, ale je rozumnější ho použít i přesto, že O2 ve svých požadavcích není tak striktní jako typicky Voyo.

Udává v tomto ohledu následující:

  • Aplikace O2 TV je dostupná na mobilních telefonech a tabletech s OS Android 4.0 a vyšším a mobilních telefonech a tabletech s OS iOS 7.0 a vyšším.
  • Webové stránky o2tv.cz jsou dostupné na počítačích a noteboocích s OS Windows XP a vyšším.

Jaká je O2 TV v mobilu a v počítači? Výtečná…

Novinky u operátorů

Známá IPTV/VoD služba přichází s očekávaným prodloužením funkce zvané Zpětné zhlédnutí. Zjevně půjde i o reakci na oznámených 48 hodin u T-Mobile.

O2 TV plní, co slíbilo. Prodlužuje na 50 hodin

Přetížené servery, které zapříčinily výpadky během přenosu zápasu mezi pražskou Spartou a Slávií, nahradí O2 svým zákazníkům volnými vstupy do své videotéky.

Kompenzace za výpadky při derby? Pět voucherů do videotéky O2


Autor: O2

Derby pražských „S“

Utkání mezi FC Barcelonou a Realem Madrid uvidí všichni diváci Digi TV v přímém přenosu, ten samý večer se dočkají i diváci ČT Sport.

Digi CZ a ČT Sport budou spolupracovat při vysílání fotbalového El Clásico

U příležitosti utkání mezi FC Barcelonou a Realem Madrid, kterému se přezdívá El Clásico, připravila Nová Digi TV slevovou akci. A také utkání otevřela pro všechny.

Digi TV nabízí sportovní balíček za polovinu. Při smlouvě na dva roky

Od 24. dubna bude na satelitní platformě Skylink ukončeno satelitní vysílání programů Nova Cinema a Fanda ze satelitu Astra 23,5 °E ve standardním rozlišení.

Koncem dubna ukončí Skylink vysílání stanic Fanda a Nova Cinema v SD

BRAND24

Akce satelitní platformy freeSAT, která cílí na nové zákazníky, dává do hry především balíček Medium HD na měsíc zdarma a také nějaké ty filmové premiéry na kanálech Filmbox Pak.

Freesat žertuje na apríla. Je tu „Jaro plné filmů“, ale nejen to

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).