Hlavní navigace

Britské TV ukazují, jak se dělá televize - zdarma, v HD a na malou parabolu!

20. 2. 2012
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Donedávna to vypadalo jako utopie - příjem britských plnoformátových i tematických televizních stanic z tamního satelitního svazku v České republice na malou parabolu. Situace se ale naštěstí v posledních týdnech změnila. Z družice Astra 2D se atraktivní stanice z rodiny Channel 4 a ITV přesunuly na satelit Astra 1N. Najednou je jejich signál dostupný s běžnou parabolou i v České republice bez jakýchkoliv poplatků. Utopie? Ne, realita. Atraktivní filmy, seriály i reality show, a dokonce i v brilantní HD kvalitě. Nevěříte? Otočte parabolu na pozici 28,2 stupně východně a přesvědčte se sami.

Které programy je možné na pozici 28,2 stupně východně najít?

Programová nabídka stanic z Velké Británie, kterou je možné v České republice (nikoliv už na Slovensku) zachytit na parabolu běžných rozměrů (do jednoho metru), je už nyní velice bohatá. Na DigiZone.cz jsme vás postupně seznámili se stanicemi ITV 1 a Channel 4. Nyní bude řeč o dalších programech, které se na pozici 28,2 stupně východně objevily. A záměrně zdůrazňují toto odbytiště, protože čeští diváci doposud přijímali programy spíše ze sousedního Eurobirdu 1, který je „zaparkován“ na pozici 28,5 stupně východně. V těchto týdnech dochází k tomu, že jsou stanice překlápěny z dosluhujícího satelitu Astra 2D, který bylo možné zachytit s malou parabolou pouze ve Velké Británii a omezené části především západní Evropy, na novou Astru 1N. Ta tu bude pouze dočasně. O tom si ale ještě řekneme později. Minulý týden se programová nabídka pro českého diváka rozšířila o další stanice z rodiny Channel 4. Jde konkrétně o E4, Film4 a More4. 4 Music sice už v Česku bez problémů naladíte, ale je kódován. Navíc je vysílán na jiném satelitu, i když stejné pozici. Milovníky britské televizní scény ale také potěšilo rozšíření o programy z rodiny ITV, tedy ITV2, ITV3 a ITV4 a k dispozici je také verze prvního programu ITV ve vysokém rozlišení (HDTV) plus dětský kanál CITV.

Co je k příjmu zapotřebí a jaká je kvalita signálu

Pokud si myslíte, že k příjmu z pozice 28,2 stupně východně, respektive satelitu Astra 1N, potřebujete obří parabolu, mýlíte se. Osobně jsem majitelem „talíře“ s průměrem 85 centimetrů a všechny britské programy, až na výjimky, mi v Praze chodí bez problémů. Nutností je samozřejmě mít perfektně seřízenou přijímací soustavu. Všechny nové transpondéry, které jsou vysílány na Astře 1N, sleduji bez jakýchkoliv výpadků, s jednou výjimkou. Tou je frekvence 10714 s horizon­tální polarizací. Na ní se vysílají v SD rozlišení stanice Channel 4, Film 4, Film 4 +1 a More 4 UK +1. Zatímco ostatní kmitočty je možné sledovat bez výpadků, tento má neustále trhání a kostičky v obrazu u všech programů. Parametry tohoto transpondéru jsou přitom úplně stejné, jako je tomu u těch dalších ze zmíněného satelitu. Tato frekvence je podle mě ještě citlivější na signál než kmitočet 11126/V, kde nalezneme Channel 4 London v HD verzi. Pokud byste tedy chtěli mít příjem skutečně bez problémů, ve středních Čechách by asi doporučil parabolu o průměru jednoho metru. Upozorňuji ale, že pro sledování ostatních programů to není podmínka. Signál s parabolou Mascom 85 cm a konvertorem Smart Titanium Single mám naprosto bez výpadků. Seznam však kmitočtů družice Astra 1N najdete v dolní části tohoto článku.

Filmový kanál Film 4 na nahrávce ze slabého transpondéru 10714/H. Pro sledování i nahrávání pořadu je v podstatě tento multiplex nepoužitelný. Neustále zde dochází k rozpadu obrazu.

Signál na kmitočtu 10714/H je skutečně velice citlivý na počasí. Včera dopoledne mě ale překvapilo, že jsem měl signál bez problémů i přesto, že venku nevládly ideální příjmové podmínky. Nejen, že byla zatažená obloha, ale navíc v Praze i pršelo… V téměř 100 % případů ale platí to, co už jsem napsal. Signál na tomto transpondéru je velice slabý a s parabolou běžných rozměrů kostičkuje v hlavním městě téměř vždy. Channel 4 HD je na tom na frekvenci 11126/V mnohem lépe, i když i ten je velice citlivý na počasí, případně nějaký ten „mráček“. U ostatních devíti transpondérů Astry 1N, kde jsou šířeny nekódované programy, jsem zatím žádné výpadky nezaznamenal. Co se týká boxu, je to v podstatě na vás. Pokud chcete přijímat pouze SD stanice, stačí vám i takový box, pokud máte zájem o již zmiňovaný Channel 4 HD nebo ITV 1 HD, budete potřebovat HD box. U tohoto satelitu naštěstí neplatí, že pro SD kanály budete nuceni sáhnout po HD přijímači, jelikož jsou programy kódované v normě MPEG-4.

Z více než dvouminutové nahrávky Channel 4 HD je patrné, že během pořízení záznamu nedošlo k žádné degradaci obrazu. Přesto se ale nějaká ta kostička na frekvenci 11126/V vyskyt­nout může.

Kmitočet 10832 s horizon­tální polarizací hraje naprosto bez problémů. V obraze se neobjevila kdykoliv během sledování ani jedna kostička. Na nahrávce HD verze kanálu ITV1 London.

E4, Film4 a More 4: Kanály plné zábavy

Pokud máte rádi britské nebo americké seriály, případně filmy, pak si určitě přijdete na své u stanic Film4, E4 a More 4 z rodiny Channel 4. Aktuálně jsou ve vysílání například Skins, 90210, Cleveland show, Pravidla zasnoubení, One Tree Hill, Samantha Who, Dobrá manželka, The Big C, Božská mrcha a řada dalších. Vzhledem k tomu, že o samotném Channel 4 už jsme informovali v samostatném článku, zaměříme se teď právě na Film4, E4 a More4. Zimní sezóna 2012 na prvním jmenovaném kanálu vypadá velice zajímavě. Namátkou půjde mimo jiné o snímky Revanš, Imigranti s Harissonem Fordem (nedávno je uvedl v premiéře filmový kanál HBO) nebo Spálené životy s Charlize Theron. Dále nebudou chybět premiéry snímků Wrestler, Než ďábel zjistí, že seš mrtvej; Krvavé pobřeží nebo oscarová Smrt čeká všude. V rámci blockbusterů budou uvedeny filmy Transformers: Pomsta poražených, Twilight, Noc v muzeu 2, Vicky Cristina Barcelona, Až tak moc tě nežere a některé další.

Vybrané seriály Channel 4: Skins, Homeland, The Big C a Dobrá manželka
Skins - foto Channel 4
Homeland - foto Channel 4
The Big G - Channel 4  foto
The Good Wife - Channel 4 foto

Foto: Press Center Channel 4

Nechybí ani novinky

Teď si říkáte, no jo, ale to už jsem dávno všechno viděl. Dobře, jsou tu i novinky. Například velice dobře hodnocený novinkový komediální seriál 2 Broke Girls. Který z kanálů Channel 4 ho uvede, zatím nebylo oznámeno. Pochází od tvůrce Sexu ve městě a vypráví příběh dvou dívek – servírek, z nichž každá je z opačného konce společnosti. Jejich snem okamžitě poté, co se skamarádí, je společný podnik. Avšak je tu problém – počáteční investice 250 tisíc dolarů. Cesta za jeho otevřením tedy rozhodně nebude jednoduchá. S dalších novinek už jen stručně – druhá řada 10 O'Clock Live, Cardinal Burns nebo Facejacker. Poslední jmenovaný formát je jakousi improvizační show, ve které hlavní hrdina Kayvan Novak, držitel ceny BAFTA, předvádí bohatou škálu postav i imitací hlasů. Své hrdiny přitom zasazuje do reálného prostředí, aniž by to okolní prostředí tušilo. Obecně platí, že E4 se orientuje na zábavu a komedie, Film4 na klasiku a filmy pro náročné a More4 hlavně na lifestyle. Rád bych také upozornil na to, že Channel 4 vysílá v HD rozlišení i snímky staršího data, takže si přijde na své i náročný divák. Zajímavá je navíc u většiny kanálů i takzvaná audiodescription pro nevidomé. Příjemný ženský hlas takto postiženým divákům popisuje, co se v obraze děje. Vysílají se i teletextové a DVB titulky, což místní divák ocení pro procvičení angličtiny.

Programové schéma skupiny Channel 4: http://www.chan­nel4.com/tv-listings

2 Broke Girls seriál

Seriálová novinka 2 Broke Girls, která se brzy objeví na Channel 4.

Rodina ITV: Showbusiness, lifestyle, drama i mnoho dalšího

Britské komerční kanály z rodiny ITV patří k tomu nejlepšímu, co tamní televizní scéna nabízí. Ostatně, o tom už jsme psali na našem webu mnohokrát. Jen namátkou připomene tři formáty, které zná asi každý – Got Talent, X Factor a Panství Downton (Downton Abbey). To je ale pouze vlajkový kanál ITV1, který je možné z Astry 1N sledovat nekódovaně i v HD kvalitě. Zaměřme se proto i na sesterské stanice. Vzhledem k tomu, že ITV2 se orientuje především na zábavu, není se čemu divit, že v jejím programovém schématu můžeme najít například reality show American Idol nebo The Only Way is Essex, která byla několikrát nominovaná na National Television Awards – jakási tamní obdoba cen TýTý. Ze seriálů jde mimo jiné o Super drbnu (Gossip Girl) nebo Upíří deníky (The Vampire Diaries). Pozor! V tomto případě jde opět o novou řadu a nikoliv tu první, jako je tomu u jarního schématu TV Nova. „Občas“ se na ITV2 objeví i nějaký ten film, ale nejde o žádný trhák, který by stál za větší pozornost – Wild Wild West, Zachraňte Willyho, Mumie a podobně.

Seřiďte si paraboly a dostaňte to nejlepší z britské televizní scény zdarma

Ilustrační satelit paraboly 100
Do svého pracovního e-mailu jsem dostal v posledních týdnech několik zpráv, které se týkaly stejného tématu – příjmu populárních britských stanic Channel 4 HD, Channel 5 a ITV 1 z takzvaného britského svazku družice Astra 1N. Chtěl bych proto těmto prosbám vyhovět a zároveň mezi našimi čtenáři tuto pozici zpopularizovat, protože si to bezesporu zaslouží. Rád bych vás tedy seznámil jak se svými pozorováními, tak i s tím, co vlastně ony programy přináší. Uvnitř článku přinášíme exkluzivní materiál, který jsme obdrželi na žádost přímo z Velké Británie.

Na krimi a drama se orientuje ITV3. Z programových novinek se mohou diváci těšit od 23. února na Those Who Kill. Akční kriminální seriál původem z Dánska (v originále Den som dræber) u nás zatím uveden nebyl. Jde však o úspěšný kousek, který vznikl na základě bestselleru Elsebeth Egholm a zavádí zájemce do prostředí speciální jednotky kodaňských vyšetřovatelů, kteří se orientují na sériové vraždy, jež nebyly vykonány podle zaběhnutých stereotypů a jejich cílem je proto odhalit psychologii vraha (vrahů) a vyřešit případ, který zahaluje strach a tajemství. Na ITV3 se dále vysílají například seriály The Return of Sherlock Holmes, Heartbeat, Inspektor Morse, Hercule Poirot a další. Zkrátka, milovníci primáckých detektivek typu Vraždy v Midsomeru nebo To je vražda, napsala, by si přišli na své. A zapomenout nesmíme ani na ITV4, který je věnován především mužům a v jeho hledáčku jsou sport, známe policejní reality show a americké komedie a dramata stejně jako televizní klasika ITV z dob let 60. a 70. let 20. století. Co se týká stanic Scotland TV (STV) a Ulster TV (U-TV), o těch se nezmiňuji záměrně, jelikož to jsou kopie programu ITV1 s tím rozdílem, že nabízejí například regionální zpravodajství z dané oblasti.

Pokud byste se chtěli blíže seznámit s programovým schématem kanálů ITV, čtěte tady: http://www.it­v.com/TVGuide/#in­tcmp=NAV_TVGU­IDE

Those Who Kill - dánský seriál

Seriál Those Who Kill (v originále Den som dræber) natočila dánská televize TV2. (Foto: programmer.tv2.dk)

Všechno dobré většinou brzo končí

Bohužel už mnohokrát se potvrdilo, že co je moc dobré a zadarmo, to brzy skončí. V minulosti jsme se o tom mohli ostatně přesvědčit například u národní satelitní platformy polské veřejnoprávní televize. Jistě máte ještě v živé paměti, jak s velkou slávou spouštěla před lety nabídku svých nekódovaných stanic prostřednictvím satelitu Astra na pozici 19,2 stupně východně, včetně kanálu TVP HD. Nevydrželo jí to dlouho. Pod tíhou velké lobby placené televize, která je u našich severních sousedů skutečně silná, byla nucena od této myšlenky opustit. Oficiálně se tak stalo z důvodu problémů s autorskými právy, neoficiálně to asi není třeba komentovat… Jde pouze o jeden případ, ale našlo by se jich určitě víc. Navíc, satelit Astra 1N nebude na pozici 28,2 stupně východně zaparkován trvale. Je tu pouze dočasně, než bude vypuštěna ve čtvrtém kvartálu Astra 2F. Podrobnosti o tomto satelitu najdete zde: http://www.ses­.com/4233127/up­coming-launches. Vzhledem k tomu, že zatím není známý footprint, tedy vyzařovací diagram této družice, můžeme pouze vyhlásit sázky na to, zda její pokrytí bude stejné, jako měla například Astra 1N. Navíc se vsadím, že vysílatelům z Británie se určitě nebude líbit, že se jejich programy bez problémů sledují i na starém kontinentu, když mají televizní práva pouze pro území Velké Británie nebo Irska. Tohle zkrátka je jiná liga než německá veřejnoprávní televize, která nakupuje práva celoevropská, a proto její free-to-air (nekódované) šíření nikomu nevadí.

Nekódovaná nabídka národní satelitní platformy TVP
TV2 TVP 1 logo
TV2 TVP 2 logo
TV2 TVP Info logo
TV2 TVP Sport logo
TV2 TVP Polonia logo
TV2 TVP Historia logo
TV2 TVP Kultura logo
TV2 TVP HD logo

Spuštění národní satelitní platformy nakonec skončilo v Polsku fiaskem. Po několika týdnech její vysílání skončilo zakódováním signálu.

BRAND24

Optimismus na závěr: BBC Coming Soon

Přesto bych chtěl ale končit optimisticky, a proto dodám alespoň jednu pozitivní vyhlídku, která nás čeká do budoucna a rozhodně to nemusí být tak daleko, jak by si někdo myslel. Ze satelitu Astra 2D, viz: http://www.lyn­gsat.com/astra2d­.html, v tuto chvíli ještě nepřešly na novou družici Astra 1N kanály britské veřejnoprávní televize BBC včetně kanálů BBC HD a BBC One HD. Až se tak stane, bude to doslova bomba pro anglicky hovořícího diváka. Dosavadní přesun stanic na Astru 1N ukázal, že programy ITV a Channel 4 jsou v Česku bez problémů zachytitelné, tak proč by tomu tak nebylo i u BBC? Parametry mají být zachovány, takže si počkejme na ono prozatím neznámé datum. Rozhodně se bude na co těšit a satelitní divák už pak nebude nucen přetáčet jinam. Milí přátelé příjmu z družice, tuto pozici se do budoucna rozhodně nevyplatí ignorovat, a to i přesto, že jste pouze majiteli běžného parabolického talíře.

Lyngsat - Astra 1N, 19. února 2012

Seznam stanic aktuálně dostupných přes družici Astra 1N na pozici 28,2 stupně východně. Tabulku lze zvětšit. (Zdroj: Lyngsat)

Láká vás programová nabídka britských stanic z pozice 28,2 stupně východně?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).