Hlavní navigace

Britské dětské satelitní kanály na pozici 28.2 st. východně

15. 2. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Satelit nám nabízí nespočet kanálů, z nichž si vůbec není jednoduché vybrat. Dále existuje mnoho družic a s tím souvisí problém najít ten správný program, který by diváka zaujal. Proto jsme pro vás připravili volný cyklus o tematických kanálech na satelitu. Po hudebních, filmových, dokumentárních a zpravodajských kanálech na pozici 28,2 st. východně, kde parkují satelity Astra 2A, 2B, 2C a 2D a družice Eurobird (28,5 st. vých.), pokračujeme dnes dětskými. Zaměřili jsme se na programy Tiny Pop, Pop, AnimeCentral, Baby Channel a Pop Girl. S parabolami velkých rozměrů (průměr okolo dvou metrů) je možné přijímat i dva kanály z dílny BBC - CBBC a Cbeebies.

CBBC Channel

TV2 CBBC logo

CBBC Channel je program BBC zaměřený na děti ve věku od 6 do 12 let. Odstartoval 11. února 2002 a vysílá od sedmi hodin ráno do sedmi večer. Kanál nejdříve sdílel pozici s televizí BBC Knowledge, ale s příchodem platformy Freeview získal vlastní pozici. Jeho hlavní postavou, maskotem, je mluvící kaktus nazvaný Oucho, postavička Anne Foyová se svým psem Elliotem pak symbolizují víkendové vysílání. Kanál plánuje rozšířit své vysílání až do devíti hodin, ale zda k tomu dojde, zatím není jasné. Programové schéma tohoto kanálu je možné najít zde.

Program přebírá řadu pořadů vysílaných na pozemních kanálech BBC One a BBC Two, ale obsahuje také řadu bloků původní tvorby. Součástí datového toku kanálu je také interaktivní služba CBBC extra. Tu je však možné přijímat pouze na set-top boxech, které umožňují tzv. MHP aplikace. Divák si pak může pročítat např. horoskopy, ptát se strýčka Aarona (jedna z postav na webových stránkách televize, která dětem radí ohledně školy, rodiny, přátelství apod.), řešit různé kvízy a hry, pročítat vtipy od ostatních diváků a také nahlížet do kuchyně televize, co chystá.

CBEEBIES

TV2 CBeebies logo

CBEEBIES je další dětský kanál z rodiny BBC, a tedy sesterská stanice CBBC. Rozdíl je v tom, že tento program vysílá pro věkovou skupinu do šesti let. Odstartoval 11 února 2002 a vysílá od šesti ráno do sedmi večer. Program CBEEBIES nabízí směs vzdělávacích a zábavných pořadů. Na jeho obsahu spolupracují tvůrci s řadou odborníků a také samotné webové stránky nabízí řadu výchovného a vzdělávacího obsahu. Kanál má taky svou vlastní rozhlasovou stanici CBEEBIES Radio. Ta sdílí pozici s BBC Radio 7 a vysílá denně od dvou do pěti odpoledne greenwichského času. Ve vysílání se objevují např. pořady Začínáme, Objevuj a dělej, Hodina spánku a další.

Kanál je také držitelem řady ocenění. Za rok 2007 získal ocenění BAFTA pro nejlepší dětský program. Dále se pak mohou jeho tvůrci honosit cenami pro nejlepšího scénáristu, nejlepší dětský animovaný seriál pro předškolní děti (Charlie a Lola) a řadou dalších.

Pop, Pop Girl a Tiny Pop

TV2 Pop! logo

Pop je první z nabídky britských komerčních dětských kanálů. Čtenářům našeho seriálu o tematických kanálech však jeho vlastník není neznámý. Jde o skupinu CSC Media, která vlastní např. hudební kanály B4, Bliss nebo Flaunt. Jeho vysílání je opět volné a pro jeho příjem není potřeba parabola velkých rozměrů, jako tomu bylo u předchozích dvou kanálů. Program odstartoval 29. května 2003 a jeho sesterskými stanicemi jsou kanály Tiny Pop, který vysílá od roku 2004, a Pop Girl (premiéru měl loni). Jak již z názvu vyplývá, první jmenovaný kanál je určen pro mladší děti, Pop Girl je televize zaměřena na dívky a směřuje ke staršímu publiku v této věkové skupině. Maskoty kanálu jsou animované postavičky, drak Rorry a jeho mazlíček, kočka Purrdy.

Astra družice

Satelity Astra na oběžné dráze Země, foto: archiv SES Astra

AnimeCentral

TV2 AnimeCentral logo

AnimeCentral patří stejně jako kanály Pop, Tiny Pop a Pop Girl do rodiny CSC Meda. Kanál odstartoval 13. září 2007. Spuštění kanálu bylo ohlášeno nejprve na 5. srpna na webu společnosti Ofcom již v lednu loňského roku pod názvem Toon TV, ale v červnu se objevil jeho definitivní název AnimeCentral. Protože je jeho vysílání určené pro starší věkovou skupinu, je tomu přizpůsobeno i vysílací schéma. Program vysílá denně od devíti večer do šesté ranní a svou pozici sdílí s televizí Pop Girl. Od listopadu 2007 vysílá v anamorfním širokoúhlém formátu, a proto jsou pořady ve velikosti obrazu 16:9 vysílány v letterboxu. Náplň programu je jasná – v poslední době velmi populární japonské anime.

Baby Channel

TV2 Baby Channel logo

Dětských programů je na Astře 28.2 tedy poměrně dost, ale mají takové i rodiče? Ano, dětský kanál pro dospělé, resp. kanál o dětech existuje. Je to Baby Channel, který odstartoval v říjnu 2005. Ten rodičům radí od doby před narozením jejich ratolesti až po začátek předškolního věku. Jak je uvedeno na stránkách tohoto kanálu, jeho cílem je zajistit do budoucna lepší informovanost pro rodičky a zajistit zdraví, bezpečí a štěstí jak pro matku, tak pro samotné dítě.

Závěr

Na pozici 28,2 stupňů východně si přijdou na své jak malé a větší děti, tak jejich rodiče. Pro předškolní věk je určeno vysílání dětského programu Tiny Pop, který bychom mohli přirovnat v České republice např. k vysílání BeBe TV, která je známá z platformy UPC. Stejným případem je pak i britský kanál CBEEBIES, který je ovšem možné zachytit pouze s parabolou velkých rozměrů. Z dílny BBC pak pochází i kanál CBBC, který je zaměřený na generaci ve věku od šesti do dvanácti let. Pokud bychom ho měli přirovnat např. k českému ekvivalentu, sáhli bychom po Minimaxu.

Tipy C

Stranou však nezůstávají ani dívky, pro něž je určen program Pop Girl. Přirovnání k nějakému našemu kanálu lze provést jen stěží. Na českém trhu bychom totiž dětský kanál výhradně pro dívky nenašli. Lépe už by pak na tom byli starší kluci, kteří na našem trhu najdou Jetix, a ti ještě starší Animax. Tuto skupinu zastupuje v Británii kanál AnimeCentral, který vysílá pouze japonské anime. Takovým unikátem, jakým je vysílání pro nastávající matky a rodiče s dětmi, se však může pochlubit Británie jako jedna z mála.

Parametry příjmu je možné najít zde.

Který z výše jmenovaných kanálů vás nejvíce zaujal?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).