Hlavní navigace

Britská ITV se propadla do ztráty přes dvě a půl milardy liber

5. 3. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
5. 3. 2009

Největší britská komerční televize ITV se loni propadla do ztráty 2,56 miliardy liber (přes 80 miliard korun) po zisku 137 milionů liber v roce 2007. Oznámila to dnes firma, která se nyní potýká s poklesem poptávky po reklamě. Dodala, že plánuje zrušit 600 pracovních míst a prodat některá aktiva. Na konci roku ITV zaměstnávala přes 5000 lidí.

Výsledky společnosti byly v loňském roce zasaženy rozsáhlými odpisy hodnoty aktiv v důsledku poklesu příjmů z reklamy a nejistých vyhlídek pro letošní rok. Celkové tržby ITV loni klesly o 2,5 procenta na 2,03 miliardy liber a příjmy z reklamy se snížily o čtyři procenta. Firma navíc předpověděla, že v letošním prvním čtvrtletí se příjmy z reklamy meziročně propadnou o 17 procent.

Současné podmínky na trhu s reklamou jsou nejnáročnější, jaké jsem během více než 30 let v britské televizi zažil," uvedl generální ředitel společnosti Michael Grade. Nynější útlum poptávky na reklamním trhu pak označil za „krátkodobý horor“. Analytik Martin McNulty ze společnosti Trafficbroker upozornil, že za poklesem příjmů ITV nestojí pouze současná ekonomická krize.

BRAND24

Důvodem jsou také zásadní změny na trhu s reklamou, například rostoucí zájem o inzerci prostřednictvím internetu. Největším konkurentem ITV je v těchto dnech (internetová společnost) Google, uvedl McNulty.

Zdroj: ČTK

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).