Hlavní navigace

Británie si vybrala prvního analogového odpadlíka

28. 8. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
28. 8. 2006

Město Whitehaven bude prvním, které se ve Spojeném království zahalí do analogové tmy. Přepnutí na digitální vysílání tady nastane už na podzim příštího roku. Každá domácnost v oblasti obdrží dopis, ze kterého se dozví všechno podstatné. Inzeráty se objeví i v místním tisku, domů pak lidem přijdou ještě další letáky. Kdo bude chtít, získá informace také v knihovnách a u prodejců elektroniky. Až se bude datum přechodu blížit, přijde do schránek ještě jedna upomínka, informuje sdružení Digital UK, patron britské digitalizace.

Výběr místa startu má podle Digital UK hned několik důvodů. Jsou jimi přesně vymezená oblast terestrického šíření, která jen málo přesahuje do jiných regionů. Dále pak přítomnost tří různých vysílačů, díky nimž je věc technicky proveditelná. A v neposlední řadě je to i průzkum, který vykázal mezi místními obyvateli nejlepší povědomí o digitalizaci z celé Británie.

Britský ministr pro vysílání Shaun Woodwark doprovodil volbu slovy: Lidé ve Whitehavenu povedou zbytek Spojeného království vstříc digitální budoucnosti. Jako první okusí enormní výhody přechodu na digitální vysílání, který proběhne po celé Británii. Ministr si po vzletných větách sám protiřečil: Už 15 milionů domovů ve Spojeném království si užívá výhod digitální televize, jakými je širší programová nabídka, červený knoflík pro interaktivní služby a lepší obraz i zvuk.

Digital UK se přes svoji orientaci na DVB-T snaží vystupovat technologicky neutrálně. Obyvatelé příslušné oblasti se proto mohou na jeho stránkách dočíst následující: Přepnout na digitální příjem můžete už teď. Můžete si buď předplatit satelitní služby Sky nebo si pořídit satelit na bezplatný příjem, kdy Sky zaplatíte jen úvodní poplatek. A nebo si počkejte do přechodu na zemské digitální vysílání, po kterém budete moci přijímat až 18 televiních programů a pět rádií BBC jen přes svoji anténu. Je to recept i na českou kampaň?

BRAND24

Whitehaven bude v posledním čtvrtletí roku 2008 následovat oblast Selkirk, celý region Border se zbaví analogového signálu v létě o rok později. Přechod na digitální vysílání potrvá v celé Británii až do roku 2012, Londýn přijde na řadu až na konec.

Podrobnosti o britské digitalizaci: Spojené království, náš digitální vzor?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).