Hlavní navigace

Británie chce některé televizní soutěže klasifikovat jako hazard

10. 4. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
10. 4. 2007

Telefonujete do televizních soutěží typu Nekonečná šance na Primě nebo do slovenské TV Ring? Ve Velké Británii by vás zřejmě považovali za hazardního hráče. Tedy alespoň podle návrhu novely zákona, kterou připravuje tamní ministerstvo kultury. To chce všechny televizní hry a kvízy, při nichž divák musí telefonovat do studia a naskakují mu horentní sumy za uskutečněný hovor, označit za hazardní.

Britské televizní stanice okamžitě zareagovaly protiútokem, když nabídly divákům účast v těchto soutěžích zdarma – ovšem pouze prostřednictvím vlastních internetových stránek. Potíž je v tom, že tento bezplatný způsob soutěžení, který jde přímo proti filozofii her typu „Nekonečná šance“, televize nijak nepropagují, takže průměrný divák se o něm v podstatě ani nedozví, upozorňuje server Digital Spy.

BRAND24

Dosavadní způsob regulace je v případě těchto soutěží zastaralý. Zákon o loteriích a hazardních hrách z roku 2005, který dozná letos v září určitých změn, překlasifikuje telefonické soutěže bez možnosti bezplatné účasti diváka na klasické loterie, upozornila tajemnice ministerstva kultury Tessa Jowell. Pokud je budou chtít televize dále vysílat, musí si požádat o povolení provozovat loterie a hazardní hry. Přísnější postup proti telefonním soutěžím v televizích připravuje také britský mediální „superúřad“ Ofcom.

Nekonečná šance na Primě je ovšem z obliga, protože tuto soutěž provozuje společnost Media Games na základě povolení od Ministerstva financí. Media Games je ovládaná společností GES Media Asset, která patří firmě GES Asset Holding, jejímž jediným akcionářem je nizozemská společnost GES Group Holding B.V. se sídlem v Amsterodamu. V podstatě ale patří původnímu majiteli Primy Ivanu Zachovi, přičemž švédský spoluvlastník Primy, firma Modern Times Holding, se na ní nijak neúčastní.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).