Hlavní navigace

Bratislavský digitální vysílač znovu v provozu

21. 5. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
21. 5. 2009

Společnost Towercom uvedla digitální vysílání pilotní multiplexu na západním Slovensku znovu do plného provozu. Digitální vysílač na Kamzíku přestal fungovat ještě v polovině dubna a firma čekala na dodávku náhradního komponentu. DVB-T signál v okolí Bratislavy se citelně zhoršil, od včerejšího dne je ale už v plném provozu. Informoval o tom server Digimedia.sk.

K TÉMATU: Slovenský digitální tendr má prý předem jasného vítěze

Pilotní multiplex vysílá na západním Slovensku na 66. kanálu pět televizních stanic. Zajímavé je, že pro pilotní digitální vysílání byl původně vyčleněný 50. kanál. Krátce po tom, co ho obsadila vznikající televize Joj na konci roku 2001, se Telekomunikační úřad SR rozhodl pro náhradní řešení. Joj si ponechala analogové vysílání na 50. kanálu v Bratislavě, které pro ni bylo klíčové při vstupu na trh. Pilotní multiplex později odstartoval na jiném kanálu, ačkoliv se Jojka při své žádosti o licenci v roce 2001 zavázala, že pro potřeby digitalizace uvolní právě 50. kanál.

BRAND24

DALŠÍ INFORMACE: Slovensko zahájilo výběrové řízení na provozovatele DVB-T

Na Slovensku momentálně vysílá pět pilotů – kromě Bratislavy a západního Slovenska jde o testy v Banské Bystrici a Zvoleně, Prešově a Košicích. Penetrace DVB-T set top boxů je však minimální i proto Telekomunikační úřad ještě pod vedením bývalého předsedy prosazoval zavedení digitálních multiplexů v kompresním standardu MPEG-4. To se ale nelíbilo některým podnikatelským skupinám na slovenském televizním trhu, které dosáhly Máčajovo odvolání a zrušení původního digitálního tendru. Nyní Telekomunikační úřad vypsal nové řízení na provozovatele multiplexů, kde už neprosazuje standard MPEG-4 a nezajímá se ani o obsahovou stránku digitalizace. Největším favoritem v nové soutěži je společnost Towercom, která nejlépe splňuje většinu z bodovaných kritérií.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).