Hlavní navigace

Black Friday v Česku, nové hybridní aplikace a programové plány tuzemských stanic

26. 11. 2016
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: Okay.cz
TÝDENNÍ REVIZE – Tuzemské e-shopy naskočily na vlnu slev v rámci tzv. Black Friday týdne, televize vylepšují hybridní aplikace a chystají programové novinky.

Plánujete koupit televizi? Zkuste to do neděle

Průměrná výše slevy se u oslovených e-shopů pohybovala mezi třiceti a čtyřiceti procenty. U tuzemských e-obchodů má navíc původně americký zvyk, tzv. Black Friday, tedy Černý pátek, podobu slev, které často trvají celý týden, konkrétně do neděle 27. listopadu, i když jsou tu i výjimky.

V každém případě na takovéto akce musíte reagovat bleskurychle. Některé z výrobků, které vidíte v tabulce, kterou si můžete stáhnout na konci odkazovaného článku, jsou k dispozici třeba jen dva nebo tři dny, nejčastěji ve čtvrtek a v pátek. U šikovnějších obchodníků vidíte nejen stav skladových zásob, ale i upozornění, jak dlouho ještě slevová akce trvá.


Autor: Okay.cz

„Black Friday“ je tady. Kde se vyplatí koupit televizor? 

Novinky ze světa hybridní televize

Každý klient FTV Prima může v aktuální chvíli zobrazovat divákům více letáků a řadit je podle platnosti. Již neplatné letáky jsou archivovány a celý proces vkládání má být uživatelsky i časově nenáročný. Divákům má naopak systém dovolit jednoduše, prostřednictvím červeného tlačítka, vstoupit do aktuálních zvýhodněných nabídek prodejců. Na testovacích kampaních, které jsme realizovali ještě před spuštěním samotné aplikace, jsme si ověřili, že o prohlížení letáků mají uživatelé zájem. Průměrně si návštěvník za jednu návštěvu aplikace prostuduje dvacet stránek letáku, celkový strávený čas v aplikaci je přibližně dvě minuty, uvádí Petr Hatlapatka, vedoucí on-line prodeje obchodního zastupitelství FTV Prima Media Club.

HbbTV aplikace Prima letáky.
Autor: FTV Prima

HbbTV aplikace Prima letáky.

FTV Prima pro HbbTV připravila aplikaci Prima letáky 

České Radiokomunikace (ČRa) spouštějí technologii hybridního televizního vysílání pro další televizní stanice. Zatím je podle ČRa u TV Barrandov a Šlágr TV zapnut příznak HbbTV, televize ale plánují spustit služby do komerčního provozu, i když termín zahájení oznámen nebyl. Hybridní vysílání HbbTV propojující svět klasické lineární televize s internetem se stává součástí nabídky celé řady televizních stanic a v Česku je k dispozici zejména na kanálech České televize, FTV Prima a na Óčku. Naladit v DVB-T můžete i první televizní kanál pracující přes HbbTV, Seznam.cz TV, vysílající v multiplexu 4, který provozuje společnost Digital Broadcasting.

Červené tlačítko na stanici Óčko se tentokráte automaticky nezobrazovalo. Aplikace HbbTV však k dispozici byly.
Autor: Bohumil Herwig

Červené tlačítko na stanici Óčko.

Další dva kanály nabídnou HbbTV 

Během víkendového testování výborného televizoru Sony KD-55XD8005 jsme narazili nejen na občasný seriálový díl v aplikaci HbbTV skupiny Nova (finále Tvojí tváře tu ovšem nechybí), ale také na někdy dosti tvrdý reklamní režim v HbbTV na kanálech FTV Prima. Červené teletextové tlačítko pro vstup do videotéky Prima Play se objevovalo velice zřídka a většinou se přes něj vyvolávala reklama a někdy i dvojí za sebou. V mém případě bylo dobré jí projít, jinak se čekání na vstup do videotéky Prima Play neúměrně prodlužovalo, i když také záleželo na kanálu a čase, ve kterém jsme HbbTV na stanicích FTV Prima spouštěli.

Víkendové HbbTV na Primě ukázalo tvrdší reklamní režim

Programové změny a plány televizních stanic

Po čtyřech odvysílaných dílech stahuje skupina Nova seriál Mrtvý bod. Ten byl vysílán od pondělí 17. listopadu po 22. hodině večerní po jedné epizodě vždy v pondělí a v úterý. Seriál nahradí ve stejném čase seriál Stalker, poběží tedy v pondělí a úterý po 22. hodině. Jedná se o jeho druhé vysílání. V minulém roce bylo odvysíláno všech dvacet epizod v období od 22. června do 28. září. Ostatní program zůstává v programovém schématu nezměněn. Jana Ondrejechová z PR oddělení skupiny Nova serveru DigiZone sdělila, že seriál nesplnil očekávání od nasazení na hlavním kanálu a bude brzy dovysílán na některé z ostatních stanic skupiny. Podle Ondrejechové má skupina Nova pro diváky připraven celý seriál, tedy dvě řady.

Nova stahuje po čtyřech dílech americký seriál Mrtvý bod

V Praze je v plném proudu výroba desetidílné série Génius, ze které National Geographic uvolnil první fotografie herců Geoffreyho Rushe (známý z filmů jako Králova řeč, Piráti z Karibiku nebo Záře) a Johnnyho Flyna (hrál ve snímcích Sils Maria, Song One nebo Lovesick) v roli Alberta Einsteina. Flynn ztvárnil legendárního vědce v jeho mladých letech, Rush se postavy ujal pro období, kdy Einsteinova kariéra dosáhla vrcholu. Seriál Génius bude v deseti epizodách mapovat, jak vynalézavý, vzdorovitý patentový úředník, který měl problémy získat místo učitele nebo dokončit doktorát, odhalil tajemství atomu a vesmíru. Každá epizoda prozkoumá Einsteinovy vědecké úspěchy, spolu s jeho nestálými, vášnivými a spletitými osobními vztahy. První díl bude režírovat Ron Howard z Imagine. Jde o jeho debut v oblasti předem skriptovaného dramatu určeného pro hlavní vysílací čas. Série je založena na knize Waltera Isaacsona Einstein: jeho život a vesmír, kterou adaptoval spisovatel Noah Pink. Vysílání proběhne v roce 2017 na stanici National Geographic ve 171 zemích a 45 jazycích.

National Geographic natáčí v Praze seriál o Albertu Einsteinovi

Teprve před několika dny dospěla do finále druhá řada show Tvoje tvář má známý hlas, kterou čeští diváci mohli celý podzim vídat na obrazovkách televize Nova. Finálový díl 2. řady, kde o post vítěze bojovali Jan Cina, Marta Jandová, David Gránský a Anna Slováčková, sledovalo více než 1,7 milionu diváků starších 15 let při podílu 51 % ve skupině 15–54 let. Televize Nova dlouho neváhala a rozhodla se z aktuálního televizního hitu vytěžit maximum. Na svém webu již oznámila, že „Tvář“ bude pokračovat. Tvoje tvář lámala téměř celý podzim rekordy sledovanosti a potvrdila pozici nejúspěšnějšího nového projektu na poli české televizní tvorby. Nyní skončila, diváci ale nemusejí truchlit. Po úspěšné první i druhé řadě, jejíž každý díl sledovaly miliony diváků, započaly přípravy třetí řady, prozradila Nova.

Show Tvoje tvář má známý hlas se vrátí s třetí řadou

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělila licenci společnosti Šlágr TV k provozování celoplošného digitálního rozhlasového vysílání programu Šlágr Rádio šířeného prostřednictvím vysílačů. Dvě licence pak obdržela společnost FTV Prima, první se týká provozování televizního vysílání programu Prima plus a druhá Prima +1, což je program určený primárně pro území Slovenské republiky.


Autor: FTV Prima

RRTV udělila rádiu Šlágr licenci pro celoplošné digitální vysílání 

Novinky u placených televizních služeb

Od ledna 2017 mají zákazníci na Slovensku platit podstatně vyšší poplatek za využití služeb TV operátorů. Říká se to ve vyjádření prezidenta APKT. Slovenská APKT (Asociácia prevádzkovateľov káblových telekomunikácií) zveřejnila ústy svého prezidenta Roberta Ťavody tiskovou zprávu k situaci kolem odchodu mj. stanice Markíza z DVB-T. Otiskli jsme ji v původním a plném znění.

Slovenská APKT varuje před výrazným zvýšením cen za kabelový televizní příjem 

Satelitní poskytovatel Flix TV začal distribuovat svůj nový originální přijímač FlixBox HEVC. Přijímač je vybaven integrovanou Wi-Fi, konektorem RJ-45 pro zapojení UTP kabelu a je připraven pro příjem kodeku H.265 HEVC. Pro FlixBox byl vyvinut zcela nový software, který oproti softwaru od původního FlixBoxu obsahuje například logo v grafice a informační liště. Zákazníkovi přinese nový box lepší kvalitu obrazu a zvuku a řadu technických výhod do budoucna. Operátor je tak připraven na případný přechod na úspornější kompresní formát obrazu H.265 HEVC.


Autor: Flix TV

Satelitní platforma Flix TV představuje nový set-top box FlixBox HEVC 

Kabelový operátor UPC zařadil do své nabídky HD verze programů České televize, dočkají se jich i uživatelé služby Horizon. Nabídku programů v nabídce kabelového operátora UPC rozšířila trojice kanálů České televize v HD rozlišení – ČT24, ČT art a ČT :D. Mohu potvrdit, že všechny tři uvedené programy jsou od úterý v nabídce digitální kabelové televize UPC i v HD rozlišení, uvedl pro server DigiZone tiskový mluvčí společnosti UPC Jaroslav Kolár. Od čtvrtka 24. listopadu pak budou podle Kolára uvedené stanice v HD kvalitě zařazené i do nabídky mobilní televize Horizon Go.

HD programy České televize budou od čtvrtka dostupné i v UPC Horizon 

FilmBox Live umožní předplatitelům balíčku FilmBox Pak sledovat živé vysílání filmových a tématických programů FilmBox a využívat videotéku s možností sledování na více zařízeních zároveň. Služba také poskytuje přístup k tematickým kanálům, jako je FightBox pro milovníky bojových umění, dokumentární kanál DocuBox, Fast & Funbox věnovaný extrémním sportům, FashionBox, FilmBox Art House věnovaný nezávislé filmové tvorbě nebo 360TuneBox pro hudební fanoušky. Služba FilmBox Live VoD bude k dispozici i pro ostatní zákazníky freeSAT / UPC DTH, kteří ji budou moci využívat po dobu jednoho měsíce zdarma.

Stovky filmů si na LG zatím neužijete. Ale aplikace Filmbox Live momentálně nepracuje ani na Samsungu a vina výrobců televizorů to není.

Společnost SPI spustila službu Filmbox Live pro předplatitele UPC DTH 

Ultra HD vysílání na českém území šíří krom pilotního zemského vysílání Českých Radiokomunikací také satelitní operátor SES. Jeho strategické plány ohledně Ultra HD vysílání přiblížil čtenářům DigiZone viceprezident pro přijímací systémy Thomas Wrede.

Thomas Wrede: Ultra HD je vysokým rozlišením zítřka

České Radiokomunikace aktualizovaly seznam DVB-T2 ready přijímačů

Předposlední Seznam ověřených zařízení pro příjem DVB-T2 vysílání je datován k 3. říjnu a jde o PDF výpis týkající se televizorů a set-top boxů, u kterých České Radiokomunikace ověřily jejich kompatibilitu s nástupcem zemského televizního vysílání DVB-T, tedy formátem DVB-T2/HEVC. Nyní už PDF ke stažení není a vystřídala ho data ve formátu CSV. Na stránce dvbt2overeno.cz/overeni je pak možnost zadat řetězec, podle kterého se kompatibilní výrobek také vyhledá. Vyhledávání je ale uděláno dosti jednoduše a místo aby byl na výběr třeba výrobce nebo úhlopříčka, a k těmto parametrům pak vyjel příslušný seznam, zadává se prostý řetězec znaků.

DVB-T2 ověřeno: ČRa doplňují seznam o Sharp, k dispozici je nově i „vyhledávání“

Procházka televizní historií

Než rozhlas přenechal pozici „jedničky“ televizi, uplynuly někde dvě, jinde tři dekády. Dodnes je však vliv rádia na televizní programovou nabídku patrný. Jenže o tom většinou ani nevíme. Třeba tak typicky televizní žánr, jakým je seriál – když ještě o možnostech televize uvažovalo jen pár odborníků, nabízely rozhlasové stanice v USA i jinde krimi, dramata všedního dne, soap opery pro hospodyňky i sitcomy pro celou rodinu. V rádiu vznikl dokonce poprvé také zábavný pořad, který bychom dnes s tímto médiem spojovali jen stěží – skrytý mikrofon, tedy předchůdce skryté kamery.

Milan Kruml zve na procházku televizní historií

BRAND24

Středeční recenze televizoru Sony KD-55XD8005

Nemáme sice OLED, ale umíme udělat tenkou, ale opravdu hodně tenkou LCD televizi. Tak nějak by se dal ve stručnosti shrnout design a styling tohoto televizoru, který je proveden v obdobném duchu jako i zde recenzovaný Sony KDL-49WD757. Napájecí zdroj se opět do takto tenké koncepce nevešel, takže je externí a je také pěkně macatý. Vezměme to ale popořadě, i když jsme řekli rovnou, že tenhle přístroj pro nás představuje jedno z největších překvapení letošního roku. Ne, že by se Google Android TV někdy nechoval podivně, a ne, že by tu nebyly nějaké ovládací lapsy. Sony (a snad i Google) toho ale vychytalo opravdu hodně a snad mu to vydrží i poté, co Google vymyslí nějakou další „inovaci“.

Sony KD-55XD8005: rychlý televizor s Androidem a s řadou unikátních funkcí

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).