Hlavní navigace

Bič na operátory multiplexů: novela chce zabránit blokování pozic

27. 6. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
27. 6. 2008

Novela zákona o elektronických komunikacích, kterou tento týden odeslalo Ministerstvo průmyslu a obchodu do vnějšího připomínkového řízení, má zabránit operátorům zemských digitálních multiplexů, aby blokovali programové pozice určené pro nové digitální televize. Upozorňuje na tom server Český rozhlas Digital.

DOKUMENT: Návrh novely zákona o elektronických komunikacích (PDF, 137kB)

Operátor multiplexu může čekat správní řízení, pokud by nejednal o uzavření smlouvy na šíření signálu, ačkoliv o to byl požádán, nebo pokud neoznámí volnou kapacitu v síti, uvedl web s odkazem na znění návrhu novely. Další novinkou v chystané novele jsou správní delikty při nezajištění elektronického programového průvodce (EPG) v zemském digitálním televizním vysílání, nebo za nevyužívání přiděleného kmitočtu.

BRAND24

Novelu nyní mohou do dvaceti dnů připomínkovat dotčené subjekty, tedy i firmy, kterých by se měla po schválení vládou, parlamentem a po podpisu prezidenta bezprostředně týkat. Podle harmonogramu se novela měla dostat na program jednání kabinetu do konce července. Je však velmi pravděpodobné, že se tento termín nestihne a schvalování bude odsunuto na srpen, upozorňuje ČRo Digital.

Z vlády poputuje novela do Poslanecké sněmovny, která se po prázdninách sejde až koncem září. Na této schůzi by pravděpodobně proběhlo první čtení. Vzhledem k délce standardního legislativního procesu by to znamenalo, že novela vejde v platnost od ledna 2009, konstatuje ČRo Digital.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).