Hlavní navigace

Bavorský digitální rozhlas doznal změn. Posluchači v příhraničí musí přelaďovat

17. 12. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

UVNITŘ TABULKA Posluchači digitálního rozhlasu z Bavorska už se při naladění tematických okruhů BR-Klassik a B5 plus neobejdou bez přijímače s podporou DAB+. Využívá ho i Bayern 2.

Bavorský rozhlas provedl k dnešnímu dni sérii významných změn, které se dotknou i českých posluchačů v případě, že jsou v dosahu tamního digitálního rozhlasu DAB/DAB+. Tou první je přechod tematických okruhů BR-Klassik a B5 plus z kanálu 12D na kanál 11D. Pro poslech těchto stanic už ale nestačí pouze DAB přijímač. Nutností je i podpora standardu DAB+, který oba okruhy na novém kanálu nyní využívají. Standard DAB+ začala nově využívat i stanice Bayern 2, do jejíhož názvu přibyl právě symbol „+“.

K TÉMATU: Celobavorské rozhlasové digitální multiplexy na kanálech 11D a 12D čekají změny

Okruh BR-Klassik zůstal dočasně také na kanálu 12D v původní normě DAB. Souběh bude trvat po dobu několika měsíců a bude ukončen 31. března příštího roku. Dnešní změna souvisí se zařazením nových stanic, které by se měly v příštím roce objevit na kanálu 12D. Server DigiZone.cz už vás na počátku měsíce informoval, že tamní regulátor médií Die Bayerische Landeszentrale für neue Medien (BLM) vypsal výběrové řízení na tři nové pozice. Zájemci mají přihlášky doručit do 15. ledna 2013.

Tipy C

ČTĚTE TAKÉ: Dálkový příjem digitálního rozhlasu přináší netušené možnosti. Řada lidí ho zbytečně zatracuje

V multiplexu na kanálu 11D došlo také k úpravě názvu některých programových okruhů. Týká se to především stanice Bayern 1. Z názvu jednotlivých studií je nyní lépe srozumitelné, pro který region jsou určena. Dále došlo například i k úpravě názvu stanice BR-Klassik. Doposud byla označena velkými písmeny. Co se týká rozdělení datové toku u nově zařazených stanic v DAB+, je následující – Bayern 2 80 kbps, B5 plus 64 kbps a BR-Klassik 128 kbps. V prosinci také startují tři nové vysílače, které šíří signál na kanálu 11D. Jde o Bamberg, Büttelberg a Pfänder.

Nové rozločení stanic Bavorského rozhlasu platné od 17. prosince 2012
Autor: Bayerndigitalradio.de

Nové rozločení stanic Bavorského rozhlasu platné od 17. prosince 2012. Symbol „**“ u stanice BR-Klassik označuje, že vysílání na její původní pozici bude ukončeno 31. března 2013.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).