Hlavní navigace

Bavorsko koketuje s myšlenkou komprese MPEG-4

22. 10. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
22. 10. 2008

Bavorský rozhlas a televize (Der Bayerische Rundfunk) a Ústav pro rozhlasové a televizní vysílací technologie (Das Institut für Rundfunktechnik) uvažují v souvislosti s lepším využitím kmitočtového spektra o přechodu na kompresní formát MPEG-4. Informuje o tom německý server Satnews.de. V současné době probíhá testování do jaké míry je možné tuto kompresy využít pro mobilní zařízení a telefony nebo vysílání ve vysokém rozlišení obrazu. Výstupem by měl být příspěvek do využití tzv. digitální dividendy.

Obě instituce budou své myšlenky prezentovat na Mnichovských mediálních dnech, které se konají příští týden od 29. do 31. října. S myšlenkou vysílat v kompresi MPEG-4 koketuje také Rakousko, i když zde toto téma není zatím aktuální. MPEG-4 už je naopak jistotou v Polsku, kde se vysílá takto první veřejnoprávní multiplex včetně kanálu TVP HD. Do budoucna využije tuto kompresi také druhá polská síť, na jejíž provozování je v současné době vypsáno výběrové řízení. Z kódování v MPEG-4 neměli radost na Slovensku, kde se o jeho nasazení postaral tamní telekomunikační úřad.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).