Hlavní navigace

Balvín: Přiznáváme, že si chceme sáhnout na peníze České televize

18. 6. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
18. 6. 2008

Nové digitální televize by rády získaly část peněz, které putují do České televize ve formě koncesionářských poplatků. Během semináře „Televize veřejné služby v digitální éře“ to prohlásil generální ředitel hudební televize Óčko Jiří Balvín. Kdokoli z nás by rád ukousnul z toho rozpočtu, ke kterému se dostala ČT, řekl doslova Balvín.

Stát podle ředitele Óčka zavedl druhotné vybírání daní. Kdo má elektrickou přípojku, musí platit. To není dobré, protože tady by měla být svoboda. Je řada případů, kdy televizory byly upraveny k něčemu naprosto jinému, například k bowlingu, ale přesto jsou označeny za televizní přijímače a jejich majitelé jsou nuceni platit desetitisícové pokuty, upozornil Balvín.

BRAND24

Komerční sektor vyrábí také řadu pořadů, které plní službu veřejnosti, a ve Velké Británii je běžné, že si komerční sektor sáhne na rozpočet BBC a některé tyto projekty jsou financovány z veřejně získaných prostředků, konstatoval Jiří Balvín. Diskuse o veřejné službě je nastolena jenom proto, že na Kavčích horách je dost peněz a my jsme upřímní a říkáme, že bychom si na ně chtěli sáhnout, zopakoval.

Předseda senátní mediální komise Jiří Oberfalzer (ODS) v následné diskusi podobnou debatu odmítnul. Nelze směšovat lepší definování veřejné služby a přerozdělování koncesionářských poplatků dalším subjektům, uvedl.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).