Hlavní navigace

ATlink 310: satelitní přijímač Skylink Ready, HbbTV, Picasa, Yahoo a další multimédia

6. 5. 2015
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Satelitní přijímač s jednou licencovanou čtečkou Irdeto je vybaven funkcí FAST SCAN pro inteligentní naladění přijímače programů Skylink.

Jedná se o nástupce modelu ATlink 210, nyní v menším provedení, podporou WiFi USB dongle a napájením 12V přiloženým externím adaptérem. Rozměry přijímače jsou 43 × 220 × 168 mm (V x Š x H).

Přední panel

Na předním panelu odleva se nachází bílý výrazně zářící 4segmentový numerický LED displej. Ve StandBy zobrazuje přesný čas, v provozu stavy přijímače. Dále jsou zde dvě LED diody, červená (StandBy) a zelená (plný provoz). Uprostřed displeje jsou nad sebou tři tlačítka. Nahoře StandBy a pod ním další dvě pro přepínání programů nahoru/dolů.

Pod výklopným víčkem je jeden zabudovaný certifikovaný dekodér Irdeto pro bezproblémový provoz karet Skylink, T-Mobile a freeSAT v systémech Irdeto a ICE.

Zadní panel

Odleva na zadním panelu je jeden F port pro připojení LNB satelitní antény, následuje USB port pro nahrávání i přehrávání souborů, připojení WiFi USB adaptéru nebo aktualizaci firmware. Dalším portem je optický digitální audio výstup SPDIF. Pod ním je HDMI port pro připojení digitální televize. Následuje trojice kompozitních cinch konektorů AUDIO L/P a VIDEO. Pro připojení k síti pomocí LAN kabelu je zde port Ethernet (podpora HbbTV a Portal). Poslední konektor je pro připojení externího napájecího zdroje. Na zadním panelu je ještě kolébkový síťový vypínač.

Externí síťový napáječ

Napájecí adaptér 12 V / 1,5 A

Dálkové ovládání

Černé dálkové ovládání klasické velikosti disponuje 45 tlačítky. Je napájeno dvěma AAA bateriemi.

Uvedení do provozu

Při prvním uvedení do provozu si můžeme nechat zobrazit instalačního průvodce. Ten nás provede celou instalací. OSD menu je laděno do modré barvy a může zobrazit 256 barev. Prvním krokem je jazyk. Vícejazyčné OSD menu si můžeme zvolit samozřejmě i v českém nebo slovenském jazyce, druhým krokem je nastavení zobrazení (4:3 a 16:9) a režim zobrazení (originální, kombinace, ignorovat a plný). Třetím krokem nastavujeme čas. Ten lze zvolit pouze automatický a nastavit GMT, které je u nás +1. Ještě nastavíme letní čas zapnuto/vypnuto. Datum se nastaví automaticky. V dalším kroku, pokud přijímáme programy ze Skylinku, zvolíme FAST SCAN vyhledávání (zapnuto/vypnuto) a dále vybereme buď stanice pro Česko, nebo Slovensko.

V dalším, šestém kroku se automaticky vybere vaše připojení podle použité LNB satelitní paraboly. Pak již můžeme přikročit k vyhledávání zvolených TP na těchto satelitech.
Pokud nechcete, aby se naladily pouze programy Skylinku, nebo pokud používáte jinou službu, můžete zvolit automatické vyhledání všech TP na příslušném satelitu, nebo zvolit pouze vybrané TP a ladit je jednotlivě. Lze také vyhledávat několik zvolených satelitů najednou. Přijímač má plnou podporu DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2, USALS, 13/18 V, 0/22 kHz i podporu pozicionéru s protokolem USALS. Paměť má kapacitu uložení 4000 televizních a rozhlasových programů.

Rozsáhlé hlavní menu přijímače umožňuje tvorbu až 8 oblíbených skupin programů. Jsou zde i další editační funkce seznamu stanic (přesouvání, zamykání, přejmenování, třídění aj.). Rodičovský zámek pořadů a nahrávek navolíme použitím PINu karty. Podpora aktualizace SW je možné ze satelitu (OTA aktualizace) a z FTP serveru. Můžeme si zapnout automatické dolaďování nových stanic ze známých frekvencí. Velice dobrá je funkce možnosti zálohy/obnovy seznamu stanic nebo nastavení na USB paměť.

Full HD rozlišení obrazu 1920×1080 na výstupním portu HDMI až do 1080p.

EPG

Programový průvodce (EPG) s podporou na sedm dnů dopředu se zobrazuje ve dvou režimech. Vlevo je MULTI EPG a vpravo SINGLE EPG. V obou je možno programovat časovač nebo pouze rezervovat program.

HbbTV

Hybridní televize se stává čím dál více součástí satelitních přijímačů, což je dobře: https://www.youtube.com/wat­ch?v=BnO5RpcfdAQ&feature=pla­yer_embedded

Přijímač je také vybaven základními multimediálníni funkcemi: YouTube, iDnes, Picasa, Yahoo, Weather, Skylink i podpora videopůjčovny TopFun, i když tato služba se v poslední době nerozvíjí.

ČT spustila právě teď v době konání MS v hokeji 2015 speciální aplikaci. Ta nahradila zimní Panoramu. V HbbTV si také můžete spustit HD Teletext a například službu iVysílání – Archiv ČT, která obsahuje více než 70 000 hodin videopořadů zdarma. iVysílání má i Déčko.

Pokud jste připojeni k internetu, dostanete se ještě k dalším funkcím přijímače. Velkým přínosem přijímače ATlink je implementace hybridní televize HbbTV, která kombinuje televizní vysílání (Hybrid Broadcast) s širokopásmovým internetem (Broadband) s přístupem k archivům televizí, které hybridní televizi vysílají. Platforma HbbTV je výhodná v tom, že sjednocuje výrobce přijímačů a vysílatele s cílem, aby interaktivní služby byly přítomny v televizorech i satelitních přijímačích různých výrobců a divák nemusel při nákupu pátrat, která služba mu bude fungovat a která ne (na rozdíl od widgetů). Pokud chcete HbbTV používat, musíme aplikaci při instalaci povolit v Menu. HbbTV je součástí i mnoha zahraničních televizních stanic, kde se však nemusíte dostat k některým videím, která jsou určena pouze pro území příslušného státu.

HbbTV se hlásí novým spouštěcím červeným tlačítkem s logem TV a názvem „ČT bod“ v pravém dolním rohu obrazovky. Na stanici ČT Sport se objevuje navíc i modré tlačítko s Bobem a Bobkem, pomocí kterého se dostanete do hokejové aplikace přímo, bez nutnosti přecházet z hlavního menu HbbTV.

Portal

Abychom mohli využívat služby Portal nebo HbbTV, musíme být samozřejmě připojeni k internetové síti. Použít můžeme pevné připojení kabelem nebo si přikoupit USB WiFi dongle. Při tomto připojení však přijdeme o jediný USB port.

Úvodní obrazovka služby TV Portal s nabídkou widgetů

Prostředí YouTube

Výběr zvukové stopy

V menu si můžeme z nabídky dané stanice zvolit typ zvukové stopy. Přijímač podporuje také dekódování AC3(DD) do optického digitálního výstupu.

PVR

Nahrávky spouštíme v tomto menu nebo přímo tlačítkem Media Player na dálkovém ovládání. 

Ke každé nahrávce je pod zmenšeným oknem videa také její podrobný popis. Než nahrávku spustíme v celoobrazovkovém režimu, můžeme si ji prohlédnout ve zmenšeném okně napravo. Ostatní soubory uložené na disku se zobrazí po přepnutí na příslušné ikony (video, obrázky a hudba).

Přijímač umožňuje manuální nahrávání nebo zadání služby přímo z EPG. K nahrávkám se používá externí USB disk nebo flash. Formátování disku je možné v přijímači souborovým systémem FAT i NTFS. Je zde podpora přehrávání MP3 souborů, prohlížení JPEG, BMP, PNG, GIF, přehrávání videosouborů AVI i souborů ve vysokém rozlišení. Nahrávat lze pouze jeden program a z téhož TP se dívat na jiný, včetně případného spuštěného TimeShiftu. Přehrávání záznamů je možno pouze v přijímači, kde byly pořízeny, nahrávky nelze mimo přijímač spouštět ani editovat, což je podmínka certifikace Skylink Ready.

Rychlost zápisu na USB si můžete překontrolovat touto utilitou. I když je jako v tomto případě s použitím pomalejší klíčenky doporučeno použít toto médium pouze na zápis jednoho SD programu, vyzkoušel jsem nahrávat i HD, což se ukázalo jako zcela dostačující. V jiných přijímačích mohu na tuto klíčenku nahrávat bez problému i dva HD programy současně, což dokazuje, že toto měření není až tak přesné.

Aktualizace software je možná dvěma způsoby. Zde je návod:

Dříve než zvolíte ruční metodu SW aktualizace, můžete provést aktualizaci SW z FTP serveru. Připojte přijímač k internetu (LAN nebo WiFi) a následně v menu Portal vyberte IP aktualizaci SW. Přijímač bude možné aktualizovat na verzi 2.2.4 pomocí IP aktualizace jen za předpokladu, že přijímač používá verzi 2.2.3. Pokud používáte nižší verzi (2.2.2), je nutné provést upgrade přes USB.

Pro USB aktualizaci postupujte následovně:

– Nahrajte na USB flash disk formátovaný systémem FAT32 do hlavního adresáře oba soubory .bin.sig a .cfg.
- Připojte USB disk a zapněte přijímač.
- Přijímač provede aktualizaci software, která trvá cca 4 minuty.
- Po dokončení aktualizace bude na přijímači zobrazeno číslo E57, které značí, že softwarová aktualizace byla dokončena.
- Odeberte USB disk z přijímače a vypněte přijímač síťovým vypínačem.
- Zapněte přijímač a proveďte instalaci a naladění přijímače krok po kroku.

Závěrečné hodnocení

Rychlý start přijímače z pohotovostního režimu, cca 2 vteřiny, možnost zálohy/obnovy seznamu stanic nebo nastavení z USB paměti.

Přehledné zobrazení seznamu stanic, možnost nastavit vícesloupcový náhled stanic, což je pro rychlý výběr přínosné. Editace seznamu programů je možná s jejich vlastním pořadím. Teletext ve formátu OSD i VBI se zobrazuje ve zmenšeném okně na popředí programu. Možnost zobrazit oprávnění předplatného na kartě ve formátu data (zápisů na kartě).

V pohotovostním – pasivním režimu má přijímač spotřebu do 1 W.

Poslední firmware ze dne 23. 2. 2015: http://www.atoselektro.cz/ftp/Sof­tware/ATLink/310%20IR/2.2­.4.ZIP

Český manuál v PDF: http://shop.atoselektro.cz/im­g.asp?attid=291096

Balení obsahuje:

• přijímač ATlink 310
• dálkové ovládání
• 2× AAA baterie
• HDMI kabel
• napájecí adaptér 12 V / 1,5 A
• český a slovenský manuál

BRAND24

Přijímač k testu zapůjčila firma ATOS spol. s r.o.
Web přijímače: http://www.atlink.cz/atlink310.html
Mail: obchod@atoselektro.cz
Orientační cena: 3390 Kč včetně DPH
Zákonná záruční doba při koupi je 24 měsíců.

Foto a další grafika: autor s použitím oficiálních fotografií

Jsou pro vás přijímače Slylink Ready přínosné ?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).