Hlavní navigace

Anténáři z Prahy tvrdí, že úpravy STA je možné stihnout

16. 3. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
16. 3. 2009

Do vypnutí analogového vysílání z pražského Žižkova zbývá jen několik týdnů. Nicméně pražští anténáři, které oslovila Národní koordinační skupina tvrdí, že úpravu STA v hlavním městě je možné stihnout do vypnutí analogu. Jenže majitelé domů nesmí otálet a musí požádat o úpravu včas.

Mluvčí projektu digitalizace za NKS Rostislav Starý dnes vydal tiskové prohlášení, ve kterém cituje několik zástupců anténářských firem z Prahy. Úpravu STA podle nich je stále možné stihnout do vypnutí analogového vysílání ze Žižkova, je ale nutné, aby majitelé a správci domů konali rychle. Mnohá bytová družstva a společenství vlastníků nechala řešení na poslední chvíli.

K TÉMATU: Jaroslav Jiruš: Správci domů nemyslí na úpravy antén včas

V poslední době jsme zaznamenali velký nárůst poptávky právě v oblasti úpravy STA, zatím však máme stále dostatečnou kapacitu i pro nové zákazníky a poptávku řešíme během 14 dnů. Pokud se jedná pouze o výměnu hlavní stanice, stíháme realizovat 4 až 5 zakázek denně. V případě výměny rozvodů však úprava může trvat i 14 dní. Je tedy nejvyšší čas, aby se začali hlásit ti, kteří tento problém ještě neřešili,“ doporučuje Milan Kohout ze společnosti Profisat, která se úpravou STA v Praze zabývá.

BRAND24

Podobně vidí situaci i Jakub Haney ze společnosti Satcom: „Největší nárůst zakázek ohledně STA jsme měli při spuštění digitálního vysílání na finálních frekvencích, nyní je již většina lidí na vypnutí analogu připravena. Ti, kteří STA ještě upravenou nemají, by se měli přihlásit nyní, abychom stihli termín vypnutí Žižkova.

Definitivní úpravy STA je možné provádět od podzimu loňského roku. Digitální televize totiž začala na finálních frekvencích vysílat již na konci října 2008. A právě to je podle některých odborníků problém. Mnozí správci upravili společné antény na digitální příjem ještě před říjnem pro dočasné multiplexy A-C. V říjnu došlo k překlopení na dnešní multiplexy 1–4, které vysílají na definitivních kmitočtech. V některých případech jsou kvůli tomu nutné další opětovné úpravy STA.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).