Hlavní navigace

Anonymní skupina zaměstnanců Českého rozhlasu žádá odvolání personálního ředitele

15. 10. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Marián Ferenčík je podle otevřeného dopisu nespokojených zaměstnanců veřejnoprávního rozhlasu hrubý a arogantní. Žádají jeho odchod.

Odchod personálního ředitele Českého rozhlasu Mariána Ferenčíka žádá po generálním řediteli Petru Duhanovi skupina nespokojených zaměstnanců. Sepsali kvůli tomu otevřený dopis, pod který se ale z obavy z propuštění nepodepsali. Server DigiZone.cz má text dopisu k dispozici. Zaměstnanci v něm Ferenčíka obviňují z hrubého a arogantního chování k podřízeným a kritizují fakt, že zatímco na jakékoli nižší pozice v rozhlase je vypisováno výběrové řízení, vyšší funkce jsou obsazovány bez soutěže.

K TÉMATU: Český rozhlas Plus, chystaná stanice mluveného slova, odstartuje až 1. března 2013

„Ukázalo se, že pan Ferenčík několikrát šířil nepravdivé a zavádějící informace. Personální pravidla používá účelově a netransparentně. Jedním z projevů těchto praktik je přijímání zaměstnanců. Většina pracovních pozic ve středním a vyšším managementu je obsazována bez výběrových řízení, zatímco na všechny nejnižší posty se konají stále byrokratičtější konkurzy. Jak si to máme vykládat?“ ptají se zaměstnanci generálního ředitele ČRo.

ČTĚTE TAKÉ: Rádio Česko a ČRo Leonardo letos zaniknou, nahradí je stanice mluveného slova

„Probíhající změny Marián Ferenčík obhajuje poučkami a frázemi o potřebě restrukturalizace a efektivizace. Vystupuje jako mesiáš, který přichází šířit osvětu mezi nevzdělaný lid. Jeho nejoblíbenější metodou jsou vedle frází příkazy a výkazy. Je to správné? Byl jste to vy, kdo po svém nástupu prohlašoval, že je třeba vážit si dobrých vztahů mezi lidmi a že jako zaměstnanci musíme držet pohromadě. Udělal pro to něco pan Ferenčík?“ pokračují autoři otevřeného dopisu určeného Petru Duhanovi.

BRAND24

Výzva generálními řediteli se podle jejích autorů výsledkem neformálního setkání řady rozhlasových zaměstnanců. „Dlouho jsme zvažovali, zda dopis podepsat nebo nechat bez podpisu. Nakonec jsme se rozhodli podpisy nepřipojit. Hlavním důvodem je strach. V atmosféře propuštění a nejistoty by se lehce mohlo stát, že obsah dopisu bude použit proti nám. Neradi bychom se dožili toho, aby naši výzvu a stížnost řešil ten, na koho si stěžujeme,“ píší.

Zjišťujeme oficiální reakci Českého rozhlasu

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).