Hlavní navigace

Analogová tma v Praze má nastat už příští rok v dubnu

11. 3. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
11. 3. 2008

Pokud vládou projde návrh Technického plánu přechodu na zemské digitální televizní vysílání (TPP) tak, jak jej minulý týden předal Ministerstvu průmyslu a obchodu Český telekomunikační úřad (ČTÚ), čeká Prahu poslední rok analogového televizního vysílání. Z tabulek v příloze TPP vyplývá, že v dubnu 2009 by se v metropoli mělo pozemně vysílat už jen digitálně.

BRAND24

Jako první má už v letos v září ukončit analogové vysílání program ČT 2. Na duben příštího roku pak ČTÚ naplánoval konec analogového vysílání ČT 1, Novy a Primy. Termíny se týkají hlavního městského vysílače na Žižkově. Analogový signál bude možné zachytit ještě ze středočeského Cukráku, kde by mělo analogové vysílání Novy, Primy a ČT 1 pokračovat do října 2009. ČT 2 zde přestane analogově vysílat letos v červenci.

Vypínání analogového vysílání Novy a Primy je ale závislé na jejich souhlasu s TPP. Pokud se tyto televize dobrovolně nevzdají analogových kmitočtů, stát nemá žádné páky, jak by jim je mohl odebrat. Licence pro analogové zemské televizní vysílání platí oběma stanicím do roku 2017, respektive 2018.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).