Hlavní navigace

Analogová tma se stěhuje až do listopadu 2011

6. 3. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
6. 3. 2008

Komerčním televizím Nova a PrimaČeským Radiokomunikacím se povedlo oddálit termín úplného vypnutí analogového vysílání v České republice. Upravený Technický plán přechodu zemského analogového na zemské digitální vysílání (TPP) totiž počítá s tím, že analog se v Česku úplně vypne až 11. listopadu 2011. Serveru DigiZone.cz to sdělil předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Pavel Dvořák. Ještě před druhým kolem připomínek přitom platil v TPP termín o více než rok dřívější – 10. říjen 2010.

Snažili jsme se vyhovět připomínkám, které jsme od dotčených subjektů obdrželi. Znamená to, že jsme rozvolnili i termíny pro postupné vypínání analogového vysílání v jednotlivých oblastech Česka, řekl šéf ČTÚ serveru DigiZone.cz. Ne všechny výhrady komerčních televizí ale úřad přijal. Do dokumentu neproniknul důrazně prosazovaný požadavek televize Nova na podmínění vypnutí analogu určitou minimální vybaveností domácností digitálními přijímači, tedy tzv. penetrace set-top-boxů. Neznám žádnou zákonnou úpravu, která by domácnostem nařizovala, že si mají něco nakoupit, podotkl k požadavku komerční jedničky Pavel Dvořák – jmenovec generálního ředitele Novy Petra Dvořáka.

BRAND24

Jakkoli je dnešní TPP schválený Radou ČTÚ vydávaný za finální, může se ještě změnit. Teď posíláme dokument na Ministerstvo průmyslu a obchodu, kde ho čeká schvalovací kolečko, pak jde na Legislativní radu vlády a z ní na jednání vlády samotné, vylíčil další cestu TPP Pavel Dvořák. Nadále očekává, že vláda se bude harmonogramem české digitalizace zabývat do konce letošního března. Jestli se dokument ale ještě změní, nechce šéf ČTÚ předjímat. Konkrétně v otázce stanovení penetrace set-top-boxů však soudí, že k jejímu dodatečnému zapracování nedojde. S otazníkem zůstává, jestli Nova takový TPP nakonec přijme. Princip dobrovolného přístupu současných analogových vysilatelů k TPP nadále zůstává, doplnil Dvořák.

Jak „jízdní řád“ digitalizace vypadá podrobněji, to se zatím nedozvíme. Dokument v tuto chvíli není ještě určený veřejnosti, řekl DigiZone.cz šéf ČTÚ. Prozatím nechce uvádět ani tabulky s termíny vypínání analogového a zapínání digitálního vysílání, jakkoli je už další orgány jen těžko změní – narozdíl od ČTÚ si tyto věci totiž samy nemohou propočítat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).