Hlavní navigace

Amiko Mini HD Combo DVB-S2+T2/C: nový combo přijímač postavený na čipu 3612/H.264

29. 1. 2014
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Digitální HD satelitní DVB-S/S2 přijímač kombinovaný s pozemním hybridním DVB-T/T2 a kabelovým DVB-C tunerem pro příjem programů s univerzální čtečkou karet.

Rok s rokem se sešel a ze satelitního přijímače AMIKO MINI HD v2 CX LAN PVR zde máme stejně velký, ale inovovaný přijímač Combo, který zvládne nejen satelitní příjem, ale navíc i pozemní a kabelový. Přitom zaváděcí cena je jen o něco větší. Recenzi z února 2013 AMIKO MINI HD v2 CX LAN PVR si můžete zobrazit zde. Nepřibylo pouze rozšíření pro pozemní a kabelový příjem, ale Combo má navíc ještě displej. Bohužel z nedostatku místa je přijímač oproti předchůdci vybaven pouze jedním portem USB.

Přední panel

Na předním panelu odleva najdeme čtyřmístný oranžový displej, který zobrazuje přesný čas. Při přepnutí kanálu se na cca 5 vteřin objeví místo času číslo předvolby kanálu a poté se displej opět přepne do stavu s časovým údajem. Displej zobrazuje také jiné stavy přijímače. Vlevo od displeje jsou dvě LED. První svítí ve StandBy červeně a v provozu žlutě, druhá svítí zeleně, ale pouze v době, kdy je přítomen signál. Je zde také senzor dálkového ovládání. V pravé části předního panelu je již pouze logo přijímače s popisem funkcí. Zcela dole pod panelem je štěrbina pro vložení přístupové karty. Vkládáme ji čipem nahoru a dopředu. Karta po vložení nepřesahuje přední panel a musí být zasunuta až na doraz. To bývá někdy problém u nových uživatelů, kterým se pak karta nenačte.

V přijímači je primárně k dekódování vestavěna jedna čtečka CONAX. Tu lze softwarově upravit na universální s podporou čtení karet našich poskytovatelů se systémy IRDETO, IRDETO ICE a Cryptoworks. I když funkcionalita dekódování není garantována, nezaznamenal jsem žádný problém. Nutno však upozornit na to, že nový typ dekódovací karty Skylink Standard HD M7 není kompatibilní s UNI čtečkou karet. U takovéhoto přijímače zde tedy postrádám i CI slot, což by vyřešilo s příslušným modulem i použití nové karty Skylink Standard HD M7.

Zadní panel

Vlevo je jeden F port pro připojení LNB, a jeden RF vstup pro pozemní a kabelový signál. Následuje S/PDIF pro digitální optický audio výstup, nebo Dolby Digital Bitstream. Dále je zde jeden port HDMI verze 1.3, typ A. Následuje port RJ45 Ethernet LAN (10/100M). Vzhledem k miniaturním rozměrům přijímače jsou některé další porty řešeny pomocí redukcí (JACK): R232 (115.2Kbps), AV out a IR IN pro připojení externího čidla dálkového ovládání. Posledním konektorem je externí napájení DC 12V (což je vhodné i pro provoz například v karavanech).

Na boku přijímače je jeden port USB 2,0, který se již nevešel vzhledem k miniaturizaci přijímače na zadní panel.

Na boku přijímače je jeden port USB 2,0, který se již vzhledem k miniaturizaci přijímače nevešel na zadní panel.

Spodní panel

Na spodním díle přijímače jsou napevno přilepeny dva gumové pásy, které slouží jako „nožičky“ při klasickém použití přijímače. Jsou však opatřeny lepící fólií, která může sloužit po odstranění ochranné pásky k přilepení přijímače například na zadní plochu televizoru. Na obrázku je vidět také vykrojená štěrbina pro vložení přístupové karty.

Dálkové ovládání

Přijímač má delší dálkový ovladač, než je samotná šířka satelitního přijímače, jeho rozměry jsou: 220×50×22 (10)mm. (d x š x v). V prostoru baterií je ovladač zesílen. Práce s ovladačem je příjemná, tlačítka jsou dobře rozmístěna, barevně odlišena a popsána. Přepínání kanálů velice svižné. Je napájen dvěma bateriemi AAA, které jsou součástí dodávky.

Síťový napáječ

Externí síťový napáječ. INPUT 100 – 240V/50 – 60Hz, OUTPUT 12V/2.0A s dostatečně dlouhým propojovacím kabelem.

Externí síťový napáječ. INPUT 100 – 240V/50 – 60Hz, OUTPUT 12V/2.0A s dostatečně dlouhým propojovacím kabelem.

Další příslušenství

Redukce AV OUT pro připojení RCA vlevo a HDMI/HDMI kabel pro připojení televizoru.

Redukce AV OUT pro připojení RCA vlevo a HDMI/HDMI kabel pro připojení televizoru.

Redukce RS232 do PC vlevo a externí IR senzor dálkového ovládání, který použijeme pouze v případě, že přijímač umístíme na místo, kde nebude na přijímač vidět, aby byla možná komunikace mezi dálkovým ovládáním a přijímačem.

Instalace

Oproti svému satelitnímu předchůdci AMIKO MINI HD v2 CX LAN PVR má tento přijímač rozšířené Menu o možnost ladění pozemního a kabelového signálu.

Menu přijímače je velice rozsáhlé. Prodejci většinou již předladí a nastaví přijímač pro okamžité použití, protože je možnost přenosu informací o programech z přijímače do přijímače, a tak uložení trvá pouze několik minut. Paměť přijímače umožní uložit až 6000 rozhlasových a satelitních kanálů. V přijímači jsem použil SW verzi 0E060A00_1.1.50 MCAS z 10. prosince 2013.

Bohužel, před dvěma týdny skončil v Praze experiment Českých Radiokomunikací s přenosem signálů v DVB-T2 včetně placených programů. Multiplex na kanálu 50 je od té doby nevyužit. Nemohl jsem tedy tento přijímač v tomto standardu otestovat. S kanály DVB-T v MPEG2 a MPEG4 nebyl problém. Citlivost tuneru je dobrá. Na obrázku je průběh ladění DVB-T kanálů.

Instalace satelitního příjmu je stejná, jako u jeho předchůdce včetně všech obvyklých možností.

TV list

Seznam instalovaných programů zobrazíme tlačítkem OK. Pomocí šipek vlevo/vpravo se v něm pohybujeme dopředu i dozadu a pomocí šipek nahoru/dolů po programech. Programy můžeme třídit do favoritních seznamů, zamknout, přeskočit, vymazat, nebo přejmenovat. Můžeme si seznam také seřadit podle názvů stanic (A-Z, nebo Z-A), zobrazit pouze FTA, nebo zamknout. Skupiny můžeme třídit na Vše, Oblíbené, podle družice, providera, CAS nebo HD.

Informační lišta

Informační lišta zobrazí základní informace o současném i budoucím programu s časem vysílání, název satelitu a stanice, graficky také sílu a kvalitu signálu a pomocí aktivních ikon i přítomnost teletextu, EPG, podmíněný přístup atd.

PVR

Funkce PVR s možností TimeShift. Nahrávky můžeme nastavit na PS nebo TS, nebo nahrávat zakódované nahrávky (při přehrávání je nutno použít přístupovou kartu), nebo rozkódovaně (ty jdou poté přehrávat v přijímači i bez karty).

V PC jdou přehrávat pouze nahrané volné kanály (FTA), nelze přehrávat kanály s podmíněným přístupem, i když jsou uloženy nekódované podobě a je lhostejné, zda použijete pro dekódování čisté Irdeto nebo ICE kartu. Tyto vlastnosti jsou dány tím, že je v tomto přijímači použit řídící procesor Ali 3612 (400MHz). Nahrávky z pozemního vysílání jsou nahrávány ve formátu *.pmg a lze je přehrávat i editovat bez problému i mimo přijímač.

Nejjednoduším vodítkem, jak zjistíme, že nejdou nahrávky přehrávat a editovat i mimo přijímač, je přeškrtnutá ikona dolaru v seznamu nahrávek. K jejich přehrávání slouží pouze přijímač s vloženou přístupovou kartou. Všechny ostatní nahrávky jdou editovat a přehrávat i mimo přijímač. Seznam souborů nahrávek v menu multimediálních souborů je roztříděn na: MP3, Obrázky, Video, Nahrávky, Software, a Všechny. Přesouváme se mezi nimi šipkami vlevo/vpravo.
Přijímač přehrává také tyto soubory: MKV, AVI, MPEG, MP4, TS, VOB, MOV, MP3, JPEG
Před použitím disku, který budete používat, si jej můžete nechat přijímačem otestovat. V menu USB je k tomu položka Test rychlosti USB. Formátování disku je FAT32.

Aktualizace přes FTP

Aktualizace přes FTP

Okno správy uložených kanálů s možností jejich editace

Okno správy uložených kanálů s možností jejich editace

Programový průvodce pro zobrazení informací o kanálu

EPG je zobrazován podle vašeho nastavení. Klasicky (na obrázku vlevo), nebo jako Rozvrh, kde vlevo jsou zobrazeny stanice a vpravo vždy ke každé zvolené stanici seznam programu na celý den. Šipkami vlevo/vpravo se pohybujeme do dalších dnů (tam i zpět). U každého programu můžeme zobrazit tlačítkem INFO i jeho podrobný popis. Můžeme zde samozřejmě programovat i nahrávky.

Můžete si zobrazit i mapy některých států a měst. Mapy můžete posouvat, zvětšovat i zmenšovat.

Můžete si zobrazit i mapy některých států a měst. Mapy můžete posouvat, zvětšovat i zmenšovat.

Pomocí dálkového ovládání si můžeme zobrazit okna pro zobrazení příjmu příslušného satelitu, nebo pozemního vysílání. V jiném okně nastavíme požadovaný zvukový doprovod, který preferujeme.

Podmíněný přístup

Přijímač se dá také nastavit jako klient i jako server (pouze protokol homecamd). Přes Internet pracuje jako klient cccam nebo newcamd.

Nastavení klienta

Nastavení klienta

Sdílení karty

Konfigurace čtečky karet

Konfigurace čtečky karet

Podpora teletextu přes VBI. Teletext se zobrazuje ve zmenšeném okně na popředí programu se správnou českou diakritikou.

Podpora teletextu přes VBI. Teletext se zobrazuje ve zmenšeném okně na popředí programu se správnou českou diakritikou.

YouTube videa

YouTube videa

Nastavit si můžeme také RSS čtečku, nebo předpověď´ počasí kde stačí zadat stát a místo.
Tyto výše popsané funkce vyžadují ethernetové připojení, nebo připojení pomocí WiFi USB (pouze s čipem Ralink RT5370).

Hodnocení

Přijímač je vhodný pro zákazníky, kteří chtějí mít univerzální přijímač, který zvládne příjem jak satelitních, tak kabelových a pozemních signálů. Umožňuje uložit do paměti až 6000 (rádiových a televizních) kanálů. Cena přijímače je přiměřená. Obraz zpracovaný přijímačem subjektivně hodnotím školní známkou 2. Výborná funkce je v možnosti individuálního nastavení jasu, kontrastu a sytosti barev po krocích od 1 do 20. Přes výstup HDMI je možnost nastavení rozlišení až Full HD (1080p). Podpora DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2 a USALS kompatibilní. Podporuje nahrávání různých alternativních firmwarů (prodejci již prodávají tyto přijímače většinou upravené). Jsou podporovány titulky, Teletext VBI, je zde funkce Picture In Graphic (PIG), rodičovský zámek. Velkou výhodou je možnost přenos informací o programech z přijímače do přijímače. Jsou zde také k dispozici i tři jednoduché hry a to Tetris, Snake a Othelo. S přijímačem dostanete i vcelku podrobný manuál. Hlavní procesor je pasivně chlazen přilepeným aluminiovým žebrovatým chladičem. Spotřeba energie v pohotovostním režimu pouze: <0,5 W.

Balení obsahuje:

• Přijímač Amiko Mini HD Combo
• Externí síťový napáječ (INPUT 100 – 240V/50 – 60Hz), (OUTPUT 12V/2.0A)
• Dálkové ovládání
• 2× AAA baterie
• Externí IR čidlo dálkového ovládání
• Redukce RS232 do PC
• Redukce AV OUT pro připojení RCA

BRAND24

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON s.r.o. se sídlem v Rokycanech
Web přijímače Amiko Mini HD Combo: http://www.tvdigitalne.cz/amiko-mini-hd-combo-dvb-s2-t2.html
Mail: info@tvdigitalne.cz
Orientační cena: 1 890 Kč včetně DPH
Odkaz na stránku zabývající se tímto přijímačem: http://sateliti.eu/showthre­ad.php/28848-Amiko-Mini-HD-Combo

Foto a screenshoty autor s použitím firemních fotografií

Pro příjem televizních programů v domácnosti používám:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).