Hlavní navigace

Američtí zkrachovalci přinášejí HDTV do Evropy

5. 1. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
5. 1. 2007

První HD televize s vysokým rozlišení v ČR a SR, taková je podle tiskové zprávy české pobočky společnosti Zonemedia nová stanice Voom HD. Program mohou naladit diváci na satelitu Thor II od 1. listopadu minulého roku, kdy začala jeho evropská éra. Televize je šířená na platformě DVB-S2 a kódovaná systémem Conax. Voom HD vysílá v původním anglickém znění celý den to nejlepší ze svých HD pořadů na jednom HD kanálu. Programové podrobnosti se dočtete v tiskové zprávě, která ale zapomněla připomenout černou minulost placené služby na domovském severoamerickém kontinentu.

Když slyším slovo Voom, přejíždí mi mráz po zádech, napsal diskutující na serveru Parabola.cz. Proč? Mnohé napoví anglický článek z internetové encyklopedie Wikipedia. Voom přišel na americký trh v roce 2004. Tehdy tu už fungovaly dvě placené platformy nabízející programy ve vysokém rozlišením. Nicméně nový hráč rozjel reklamní kampaň, ve které hlásal, že nabízí více HDTV programů než jeho konkurenti – bylo jich 21. Služba přesto 30. dubna 2005 zkrachovala. Prudká reakce platících diváků ale přinutila mateřskou společnost Cablevision, aby Voom resuscitovala. Tak vznikla Voom HD Networks, tentokrát ale už „jen“ s 15 stanicemi.

BRAND24

Voom HD začal od listopadu 2006 nabízet Evropanům kompilát pořadů ze sedmi tematických programů americké sítě. Vysílání je dostupné v rozlišení 1080i, které doprovází multikanálový zvuk Dolby Digital 5.1. Připravený šestihodinový blok stanice třikrát denně zopakuje a dohromady tak zaplní celých 24 hodin.

Ředitelka české pobočky Zonemedia Alena Blahovcová tvrdí: VOOM HD je naprostou špičkou v oblasti HDTV, nabízí žánrově pestrý program a naprosto neopakovatelný divácký zážitek spojený s obrazem a zvukem v té nejvyšší možné kvalitě, a dodává: Budoucnost patří digitalizaci a v segmentu HDTV vidíme velice zajímavý potenciál, který spolu s rozšířováním digitálních technologií a s rostoucí penetrací televizorů ‚HD ready‘ v českých a slovenských domácnostech má velmi slibnou budoucnost. Uvidíme, jak dlouhou budoucnost bude mít vysílání Voom HD.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).