Hlavní navigace

Agentura Moody´s snížila hodnocení závazků majitele Novy, nevěří v růst

2. 3. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
2. 3. 2011

Nepříjemnou vizitku vystavila majiteli televize Nova, mediální skupině CME/CETV, ratingová agentura Moody’s Investors Service. Podle serveru Patria Online snížila celkové hodnocení závazků CME ze stupně B2 na stupeň B3. Snížila také rating jejích seniorních dluhopisů se splatností v roce 2014 na „Caa1“ ze stávajícího stupně „B3“, zatímco beze změny na stupni „Ba3“ zůstal rating zajištěných dluhopisů CET 21, vydaných v objemu 170 milionů eur se splatností v roce 2017, uvedl web.

K TÉMATU: Majitel Novy zvýšil v loňském roce tržby i zisk, ale ne v České republice

Převedeno do normální řeči, Moody’s příliš nevěří, že by se finanční situace firmy, která kromě Novy ovládá další dvacítku televizí v šesti zemích střední a východní Evropy, letos výrazně zlepšila. Jako důvod pro snížení hodnocení závazků skupiny Moody’s uvedla úroveň zadlužení nad hodnotou 10,0násobku očištěného dluhu vůči EBITDA (ke konci roku 2010), negativní profil volného cash flow a dále svůj pohled, že schopnost snižování zadlužení skupiny je velmi silně závislá na stále velmi křehkém oživení reklamních trhů v regionu střední a východní Evropy, upozorňuje Patria Online.

ČTĚTE TAKÉ: Nova už není nejsledovanější televizí skupiny CME, vydělává ale nejvíc

BRAND24

Obrat ve vývoji cash flow v rámci skupiny implikuje nutnost omezení kapitálových výdajů, pracovního kapitálu i změnu programového plánu v průběhu roku 2011, vysvětlila agentura Moody‘s. Refinancování, které CME podstoupila v říjnu loňského roku a prodloužení splatnosti vydaných dluhopisů dává majiteli Novy čas na splácení nejbližšího dluhu do roku 2013, kdy bude muset CME vydat 234 milionů dolarů (což je objem peněz, který je vyšší než celkové roční výnosy televize Nova z prodeje reklamních časů).

Pokud by si televize skupiny CME neudržely stávající podíly na trhu, mohlo by to podle Moody’s vést k dalšími snížení jejího ratingu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).