Hlavní navigace

Active TV ukončila vysílání v multiplexu 3, stejný krok lze očekávat i na satelitu

14. 3. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Ukončení vysílání Active TV na satelitu Astra a tím pádem definitivní konec tohoto kanálu by rozhodně nebyl žádným překvapením. Dříve nebo později k němu dojde.

Active TV už vysílá pouze na satelitu

Společnost Czech Digital Group, která je stoprocentně ovládána Českými Radiokomunikacemi, ukončila distribuci věštecké a herní stanice Active TV v multiplexu 3. V Praze a středních Čechách jsou součástí této digitální zemské sítě také programy ČT :D/ČT art, Prima love, Prima Zoom, Óčko, Óčko Gold, Šlágr TV, Sport 5 a rozhlasový okruh Proglas. O ukončení vysílání Active TV v multiplexu 3 svědčí odpojení její programové pozice. Na družici Astra 3B, tedy satelitní pozici 23,5 stupně východně, pokračuje distribuce signálu prozatím beze změny.

Informaci o tom, že Active TV skončí své vysílání v multiplexu 3, už přinesl server DigiZone.cz před několika týdny, a to v souvislosti s blížícím se startem nových kanálů společnosti Barrandov Televizní Studio, která je provozovatelem Televize Barrandov. České Radiokomunikace si tak vyčistily prostor a zvýšily volnou datovou kapacitu multiplexu. Nové stanice Kino Barrandov a Barrandov Plus mají odstartovat v dubnu. První program se zaměří na filmy a seriály, druhý bude orientovaný na dětské a dokumentární pořady. Přesný termín startu provozovatel zatím nesdělil.

Lukáš Polák: Active TV ukončila vysílání v multiplexu 3, na satelitu distribuce pokračuje

Active TV už vysílá v rámci pozemní distribuce ve správném obrazovém formátu
Autor: repro foto Active TV (DVB-T)

Active TV ukončila vysílání v multiplexu 3

Servisní poplatek Skylinku je v pořádku, rozhodl regulátor

Zákazníci satelitní služby Skylink, kteří se obrátili na Český telekomunikační úřad (ČTÚ) se stížností související s navýšením takzvaného servisního poplatku sloužícího mimo jiné pro pokrytí administrativy jejího provozovatele, u regulátora neuspěli. ČTÚ sice v měsíční monitorovací zprávě za únor, jež byla zveřejněna tento týden, uvedl, že se bude záležitosti i nadále zabývat, nicméně pouze v tom směru, jakým způsobem byli klienti Skylinku jejím provozovatelem, tedy společností M7 Group, o této novince informováni a zdali by případné odstoupení od smlouvy neznamenalo postižení klienta nějakou sankcí.

Žádný zákonný předpis nestanovuje povinnost provozovatele služby satelitní televize, kabelové televize či vysílání prostřednictvím internetu poskytovat přístup k programům celoplošného televizního vysílání zdarma, informuje v oficiálním dokumentu regulátor, který upozorňuje na to, že běžní diváci často zaměňují pojmy koncesionářský a servisní poplatek. Nejen služby Skylink a CS Link, ale i konkurenční poskytovatelé těchto služeb nabízí české celostátní televizní programy pouze v rámci placených služeb. Oproti tomu povinnost hradit koncesionářský poplatek je uložena zákonem č. 348/2005 Sb., doplnil ČTÚ.

Lukáš Polák: ČTÚ: Skylink měl na zvýšení servisního poplatku právo, satelitní TV není zdarma

„Meziročně naše zákaznická základna ve všech kategoriích rostla. U balíčku Kombi odhaduji nárůst přibližně o 30 % zákazníků," říká člen představenstva M7 Group Jaromír Glisník.
Autor: Foto: Ondřej Hošt, DigiZone.cz

Člen představenstva M7 Group Jaromír Glisník.

O2 prozradila další novinky o svém sportovním kanálu

Nový tematický kanál O2 Sport, který pro společnost O2 Czech Republic staví dlouholetý šéf Novy Sport Marek Kindernay, odstartuje 15. srpna. Na setkání s novináři to řekl právě Kindernay. Informaci přinesl mimo jiné server Lupa.cz vydavatele DigiZone.cz. Kromě fotbalové Ligy mistrů chce nová televizní stanice nabídnout také přenosy z Mistrovství Evropy ve volejbale žen i mužů, Mistrovství světa v rallye a také tenisové turnaje WTA. Liga mistrů UEFA se bude vysílat na O2 Sport po dobu tří let. Od roku 2012 ji spolu s Českou televizí vysílala Prima Cool. Na ČT Sport atraktivní fotbalová soutěž zůstává.

V současné době připravuje vznikající tým kanálu O2 Sport jeho logo a také studia, z nichž se bude vysílat. Chceme mít v týmu profesionální a zkušené komentátory, prozatím ale jejich jména neprozradíme, uvedl Kindernay. Program bude k dispozici nejen v O2TV, ale také jako součást služby O2TV Go, která je dostupná na mobilních telefonech a tabletech. V ní mají zájemci možnost i zpětného zhlédnutí až v délce třiceti hodin. Podle Lupy se má výrazných změn dočkat i zákaznický kanál O2 Info. Sloužit by měl zejména jako vzdělávací platforma pro klienty IPTV služby O2TV.

Lukáš Polák: Stanice O2 Sport odstartuje 15. srpna. Chce nabídnout to nejlepší, co bude k dispozici

Stručně

Zkušební vysílání veřejnoprávní Slovenské televize, respektive Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS), ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) na satelitu, které bylo dostupné volně z družice Astra 3B, v úterý nečekaně skončilo.

Lukáš Polák: Slovenská televize ukončila satelitní vysílání v HD rozlišení

Ani po přechodu zpravodajského kanálu ČT 24 do vysokého rozlišení (HDTV), k němuž dojde v polovině příštího roku, a ukončení jeho šíření ve standardní kvalitě obrazu (SD) by neměla být tato stanice na družici Astra 3B, satelitní pozice 23,5 stupně východně, kódována. Serveru DigiZone.cz to řekl technický ředitel České televize Ivo Ferkl.

Lukáš Polák: ČT 24 HD na satelitu Astra nekódovaně? Neměl by v tom být problém

Všechny díly páté řady fantasy seriálu Hra o trůny, který způsobem výpravy a svou velkolepostí nemá na televizních obrazovkách obdoby, budou uvedeny souběžně s americkou premiérou. Oznámila to americká pobočka HBO.

Lukáš Polák: HBO změnilo plány, Hra o trůny poběží ve všech zemích světa současně s USA

Měl to být hlavní programový tahák Primy letošního jara, nakonec se ale seriál Všechny moje lásky stěhuje z prestižního programového okna v neděli večer na středu místo Cest domů. Prima se tak rozhodla učinit od 23. března poté, co sledovanost Všech mých lásek klesla z úvodních více než 1,1 milionu dospělých diváků na necelý půlmilion.

Jan Potůček: Všechny moje lásky zklamaly, Prima je přesune na středu. Cesty domů jen v pondělí

Ani vůle diváků, kteří poslali populární seriály televize Nova do klání o ceny TýTý, nepovede k tomu, že by nejsledovanější česká televizní stanice letos vyhrála některou ze soutěžních kategorií. Rozhodla o tom sama Nova, která se letošního TýTý – stejně jako loni – oficiálně neúčastní. Letos ale pořadateli ankety, společnosti Bauer Media, nedovolila ani potvrdit vůli diváků.

Jan Potůček: Diváci i přes neúčast Novy na TýTý nominovali její seriály, televize je ale nechala vyškrtnout

BRAND24

Internetová televize Stream.cz, za níž stojí provozovatel největšího českého vyhledávače, společnost Seznam.cz, letos neuspěje ve výroční televizní anketě TýTý pořádanou Týdeníkem Televize. Přestože Seznam své pořady do ankety řádně nominoval, zástupci vydavatele magazínu, kterým je firma Bauer Media, jsou toho názoru, že se Stream.cz nemůže ankety zúčastnit právě proto, že nejde o klasickou, ale internetovou televizi.

Lukáš Polák: Seznamu pokus o úspěch v anketě TýTý nevyšel, nemůže se jí zúčastnit

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).