Hlavní navigace

22 procent Čechů bude olympiádu sledovat každý den, Čína jim nevadí

7. 8. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
7. 8. 2008

Letní olympijské hry v Pekingu, které začínají v pátek a potrvají až do 24. srpna, zásadně ovlivní chování televizních diváků v České republice. Podle šetření agentury Factum Invenio bude televizní přenosy z olympiády sledovat alespoň jednou týdně 60 procent Čechů. Polovina občanů je obvykle sleduje několikrát týdně, uvedla agentura.

ČTĚTE TAKÉ: Zítra startuje XXIX. letní olympiáda. Buďte na ni připraveni

Skutečnost, že se letošní letní olympiáda koná v Číně, divácké chování podle ní neovlivní. Čtyři lidé z pěti budou sportovní přenosy z Pekingu sledovat stejně často jako obvykle, míní Factum Invenio. Podle průzkumu, který agentura provedla ve dnech 18. až 23. července na reprezentativním vzorku 978 občanů České republiky starších patnácti let, bude přenosy z olympiády denně nebo téměř denně sledovat 22 procent populace.

Dalších 29 procent Čechů věnuje olympijským přenosům čas několikrát týdně a devět procent jednou týdně. Dohromady se tedy na televizní přenosy z olympiády dívá aspoň jednou týdně 60 procent občanů České republiky, konstatuje agentura. Mezi diváky olympijských přenosů významně převažují muži nad ženami. Několikrát za týden nebo denně je sleduje 71 procent mužů, ale jen necelá třetina žen (32 procent). Naopak vůbec je nesleduje pouze devět procent mužů, zatímco u žen je to 31 procent, uvádí Factum Invenio.

BRAND24

Naprostá většina lidí (79 procent), kteří se na olympijské přenosy alespoň někdy dívají, je bude sledovat stejně často jako doposud a nevadí jim nepříznivé vysílací časy kvůli tomu, že se sportovní událost roku koná v Číně. Častěji než obvykle bude olympiádu sledovat 11 procent populace a méně často nebo vůbec sedm procent, prorokuje agentura.

Mladí lidé do 29 let častěji uvádějí, že budou olympijské přenosy sledovat méně (pouze devět procent). Úmysl sledovat více olympiádu deklarují s ohledem na politické preference zejména příznivci ČSSD, dodává Pavel Ševera, projekt manager Factum Invenio.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).