Hlavní navigace

11.11.2011 nebo 30.6.2012? Vede se spor o termín ukončení digitalizace

23. 9. 2010
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Zajímavý a ne tak docela malicherný spor se vede o to, kdy vlastně v České republice skončí proces přechodu ze zemského analogového na zemské digitální televizní vysílání. Podle vládního harmonogramu digitalizace by se tak mělo stát 30. června 2012, kdy skončí analogové vysílání na Jesenicku a Zlínsku - dvou oblastech, které dostaly výjimku pro pozdější vypnutí analogového signálu. Podle předsedy Rady Českého telekomunikačního úřadu Pavla Dvořáka však termín v harmonogramu nemá povahu zákona, a stát tudíž žádné oficiální datum dokončení digitalizace nezná.

ČTÚ: Jde to stihnout do 11. listopadu 2011

Stále si myslíme, že se celý proces digitalizace, včetně dvou územních oblastí, které získaly výjimku (Jesenicko a Zlínsko), dá stihnout do 11. listopadu 2011, prohlásil na pravidelném pondělním setkání s novináři předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák. Telekomunikační úřad už v minulosti prosazoval ještě dřívější datum – 10. října 2010 – nakonec ale neprošlo ani jedno z nich. České Radiokomunikace si jako dominantní provozovatel televizních vysílačů prosadily za termín ukončení analogového televizního vysílání v České republice konec listopadu 2011, a na Zlínsku a Jesenicku až poslední červnový den roku 2012. Šéf ČTÚ tehdy netajil pobouření a dodnes se nevzdal myšlenky, že by vypínání analogu mohlo skončit dříve.

Jenže na urychlení harmonogramu digitalizace by se muselo shodnout příliš mnoho společností s příliš odlišnými zájmy. Například Českým Radiokomunikacím by vyhovovalo zachování původního termínu, protože by si tím zajistily co nejdelší souběh analogového a digitálního vysílání, a tudíž i dvojích plateb od televizí, které takto vysílají přes jejich vysílače. Česká televize zase usiluje o změnu zákona, který by jí umožnil nadále vysílat reklamu. Podle dosavadní legislativy by totiž měla měsíc po vypnutí posledního analogového vysílače reklamu ze svého vysílání zcela odstranit a zůstal by jí už pouze teleshopping, sponzoring a product placement.

Pavel Dvořák

Pořád říkáme, že je možné celý proces zvládnout do 11. listopadu 2011, opakuje již několik měsíců předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu Pavel Dvořák (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Na termín se váže příliš mnoho důležitých událostí

Že nejde o malichernost, je vidět už z letmého pohledu do zákona o rozhlasovém a televizním vysílání. K datu ukončení digitalizace se totiž váže i liberalizace televizního trhu, tedy možnost požádat si o licenci pro zemské digitální televizní vysílání a skutečně začít vysílat v DVB-T. Dosud tuto možnost mají pouze vybrané společnosti: buď ty, které získaly v roce 2006 prvních šest licencí pro digitální vysílání od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) – jde o TV Barrandov, Z1, Óčko, RTA, Febio TV a TV Pohoda – nebo stávající komerční televize Nova a Prima (programy Nova Cinema a Prima Cool), případně skupiny regionálních televizí, které sdílí analogové kmitočty s Primou (programy R1 a TV7).

Dřívější uvolnění televizního trhu může být zajímavé především pro operátory digitálních sítí, kteří mají nouzi o zákazníky. Jde jak o společnost Czech Digital Group (CDG), která provozuje poloprázdný multiplex 3 a spekuluje se o jejím prodeji (vážnými zájemci mají být České Radiokomunikace a provozovatel Novy, společnost CET 21), tak o Telefóniku O2, které patří multiplex 4. V těchto sítích vysílají především televize, které nemají řádnou licenci pro zemské digitální vysílání a to jim neumožňuje uzavřít s operátory dlouhodobé smlouvy. Termín ukončení digitalizace je také datem, kdy vyprší vysílací licence téměř všem dosavadním řádným digitálním programům. Většina z nich bude muset požádat vysílací radu o novou licenci.

Euronews - breaking news

Čím dříve skončí digitalizace, tím dříve bude možné udělovat licence pro zemské digitální vysílání dalším zájemcům. V České republice chce pozemní cestou vysílat například evropská zpravodajská televize Euronews.

Skončí licence TV Barrandov nebo Z1

Vysílací licence pro celoplošné zemské digitální vysílání vyprší dnem dokončení digitalizace, tedy konkrétně dnem vypnutí posledního tuzemského analogového televizního vysílače, původním vítězům licenčního řízení na první komerční digitální televize z roku 2006. Z existu­jících televizí jde o Barrandov a Z1. Dalším čtyřem (Óčko, Febio TV, RTA, TV Pohoda) zanikne dnem dokončení digitalizace přednostní právo na získání takzvané kompenzační licence pro celoplošné zemské digitální vysílání a pokud budou chtít tímto způsobem vysílat, musí si o novou licenci požádat znovu – stejně jako jiní zájemci. Licence už bude nároková, vysílací rada ji vydá každému zájemci.

Digitální televizi z pozemních vysílačů tak bude moci provozovat každý, kdo Radě zaplatí padesátitisícový správní poplatek. Tím si ale nezajistí skutečný přístup do éteru. Licence je jen jednou z podmínek, zájemce se ještě musí domluvit s operátorem některé z digitálních sítí. Může se dokonce stát, že vysílací rada vydá více licencí, než je míst v současných čtyřech potenciálně celoplošných digitálních multiplexech. Vysílat v nich budou jen ty televize, které operátorovi nabídnou více peněz za šíření signálu nebo si vyjednají lepší obchodní podmínky. Na druhou stranu odpadne omezení pro nynější dvě velké komerční televize Nova a Prima – i ony si budou moci provozovat tolik televizních programů, kolik budou považovat za vhodné.

Návštěva TV Barrandov - 1

Termín ukončení digitalizace je také termínem, kdy digitálním televizím Barrandov a Z1 vyprší platnost jejich kompenzačních licencí pro celoplošné zemské digitální vysílání. Jde jen o byrokratickou maličkost: televize si musí požádat o udělení nové licence a můžou vesele vysílat dál. (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Nova chce celý multiplex, Prima další tematický program

Nova s Primou o dalších programech vážně uvažují. Televize Nova neopustila myšlenku na vlastní celoplošný multiplex, v němž by nemusely všechny programy nutně vysílat volně a zdarma. V takové síti by se mohla objevit třeba i Nova Sport, ovšem zakódovaná a zájemci o tento program by si museli pořídit přístupovou kartu a digitální přijímač s modulem na tuto kartu. Také Prima vážně uvažuje o dalších tematických kanálech. Jeden už provozuje na společné programové pozici s Primou Cool: jde o regionálně laděnou televizi R1. Letos v březnu pak Prima získala od vysílací rady další licenci pro celoplošné zemské digitální vysílání rodinného programu Prima family.

Tento program nemůže z pozemních vysílačů odstartovat dříve než dnem, kdy oficiálně skončí proces přechodu ze zemského analogového na zemské digitální televizní vysílání. Generální ředitel Primy Marek Singer navíc opakovaně prohlásil, že pokud se najde zajímavá cílová skupina a místo na trhu, televize se nebrání zakládání dalších programů, včetně stanice pro starší publikum. Nova zase na začátku digitalizace počítala s tím, že vedle sportovního a filmového kanálu bude provozovat i zpravodajskou a seriálovou televizi. O zpravodajském kanálu už nyní neuvažuje, seriálový či reprízový a retro kanál by se ale nejsledovanější české televizi hodil do portfolia.

Petr Dvořák 500

Dosavadní ředitel Novy Petr Dvořák nadále počítá s tím, že Nova bude mít pro sebe k dispozici celý jeden celoplošný multiplex (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Jde i o rozpočet NKS a státní informační kampaň

Národní koordinátor digitalizace Zdeněk Duspiva připouští, že se o termínu ukončení digitalizace v kuloárech živě diskutuje. Ve středu se dokonce na toto téma konalo v Praze pracovní zasedání Národní koordinační skupiny pro digitalizaci. Ve hře je stále možnost i námi podporovaného dřívějšího ukončení analogu – dříve než datum z Technického plánu přechodu 30. června 2012 a s tím souvisejí i aktuální alternativy rozpočtu a způsob ukončení, včetně převodu případných nevyčerpaných prostředků na stanovené účely, řekl Duspiva serveru DigiZone.cz ještě před avizovanou schůzkou. Zástupci plnoformátových televizí, které DigiZone.cz tento týden oslovil s otázkou, zda jsou pro urychlení závěrečné fáze digitalizace, nebyli ve svých odpovědích jednotní.

Nova upřednostňuje rychlejší postup digitalizace. Zatím však nedošlo k aktualizaci Technického plánu přechodu, kde by byly potřebné změny zohledněny, konstatuje technický ředitel Novy Ivo Ferkl. Nova je v tuto chvíli vázána smlouvou s operátorem sítě a tato smlouva je podřízena termínům, které Technický plán přechodu stanovuje, vysvětlil. Česká televize podle technického ředitele Rudolfa Popa považuje za termín ukončení procesu přechodu na digitální televizní vysílání 30. červen 2012, který je uveden v Technickém plánu přechodu jako datum ukončení analogového vysílání v posledních dvou územních oblastech Zlín a Jeseník. Digitální televize Barrandov je pro změnu pro termín 11. listopadu 2011. Symbolizuje to datum startu TV Barrandov. A také respektujeme Technický plán přechodu na digitální vysílání, sdělil marketingový ředitel stanice Janis Sidovský.

Zdeněk Duspiva 500

Márodní koordinátor digitalizace Zdeněk Duspiva by s dřívějším ukončením digitalizace souhlasil (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Poslední slovo budou mít České Radiokomunikace

Hlavní slovo při určování definitivního termínu ukončení procesu digitalizace budou mít České Radiokomunikace. Ony mají podepsané smlouvy s analogovými i digitálními televizemi na šíření jejich signálu a trvají na jejich dodržení. Pokud by tedy Česká televize, Nova a Prima chtěly na Zlínsku a Jesenicku vypnout analogový signál už příští rok v listopadu a ne až v červnu 2012, musely by včas – podle lhůt ve smlouvách – dohodu s Českými Radiokomunikacemi vypovědět. Samy Radiokomunikace se k lavírování nad termínem ukončení digitalizace nechtějí moc vyjadřovat. České Radiokomunikace jsou technický operátor sítě a nenáleží jim se vyjadřovat k právnímu výkladu zákona. Pro České Radiokomunikace končí proces digitalizace úplným vypnutím analogového vysílání, ke kterému má dle platné a přijaté legislativy (TPP) dojít v červnu 2012, řekl serveru DigiZone.cz mluvčí firmy Marie Fianová. Jisté je, že na rozdíl od CDG a Telefóniky O2 této firmě o nic nejde – její multiplex je zaplněný klienty a smlouvu na technické zajišťování provozu veřejnoprávního multiplexu má podepsanou.

BRAND24

ČTÚ sice upozorňuje, že Evropská komise vyzvala členské státy Evropské unie k ukončení analogového televizního vysílání do 1. ledna 2012, což by se dalo stihnout jedině přijetím nového termínu dokončení procesu digitalizace (ještě k tomu s více než měsíční rezervou, pokud by šlo o 11. listopad 2011), to však České Radiokomunikace nemusí už vůbec zajímat. Ono vlastně ani tak nejde o urychlení digitalizace, kterému se Radiokomunikace nebrání – digitální vysílače firma ráda zprovozní dříve, než je psáno v harmonogramu digitalizace – jako spíš o dřívější vypínání analogu. A na tom se nebyly „dotčené subjekty“ schopny dohodnout ani v případě kolizních míst v Chomutově a Liberci, natož pak nyní na Jesenicku a Zlínsku, kde už v podstatě o nic nejde.

Kamil Levinský

České Radiokomunikace už dříve prostřednictvím nynějšího viceprezidenta Kamila Levinského prohlašovaly, že se nebrání urychlování digitalizace. Jedním dechem ale dodávaly – za dodržení smluv, které máme podepsány s televizemi. (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Kdy by měl skončit proces digitalizace televizního vysílání v České republice?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).