Hlavní navigace

Zůstane Nova jediným analogovým mohykánem?

21. 2. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Česká televize tento týden oznámila poměrně razantní vypínání analogových dokrývačů ČT 1 a ČT 2, které se dotkne prakticky celých Čech. Jenom během března jich ČT vypne 85. Televize Prima už většinu svých analogových dokrývačů v oblastech, kde skončilo její analogové vysílání na hlavních vysílačích, vypnula. A co Nova? Nejsledovanější česká televize si dává na čas.

Jenom v Praze dnes Nova analogově vysílá na jednom vysílači (Strahov) a dvou dokrývačích (Žvahov, Vokovice). Jestliže se tedy už loni v dubnu, kdy končilo veškeré analogové televizní vysílání z hlavního městského vysílače na Žižkově, mluvilo o „analogové tmě“ v metropoli, a úplné stejný příměr se používal i v říjnu při vypínání analogového vysílání na dalším silném pražském a středočeském vysílači Cukrák, nebylo to úplně přesné.

Strahovský vysílač pokrývá analogovým signálem poměrně velkou část centra Prahy, a do letošního ledna z něj analogově vysílal i první program České televize. Jenže ČT loni na podzim zjistila, že nízká sledovanost programu ČT 1 se odráží v nižších výnosech z prodeje reklamních časů, které putují do speciálního fondu, z něhož Kavčí hory financují přechod na zemské digitální vysílání. ČT se tedy rozhodla vypínat analog rychleji, aby ušetřila za zbytečně dlouhé souběhy analogového a digitálního vysílání.

Letošního 4. ledna tedy přišel na řadu strahovský vysílač a ČT 1, 31. března budou následovat zbylé analogové převaděče v Praze (Krč, Vokovice, Žvahov). Pro Českou televizi tak v metropoli nastane skutečná analogová tma, stejně jako pro Primu loni na podzim. Jediný, kdo zatím váhá, a pravděpodobně si analogové vysílání v části Prahy ponechá, je Nova. A to i přes to, že také Nově loni klesly příjmy z prodeje reklamních časů a měla by šetřit.

Jenže nejde jenom o Prahu. Dodnes není jasné, proč si Nova vydržuje analogové vysílání z domažlického vysílače Vraní vrch, které zkušebně vypnula již v roce 2007. Tehdy ho ale po několika týdnech znovu zapnula a od té doby tu vesele vysílá analogově dál, i když od Vánoc 2006 je dostupná ze stejného vysílače také digitálně. Vyplatí se jí utrácet peníze za dvojí vysílání, když drtivá většina diváků, ne-li všichni, přešli na digitální příjem televize? Těžko říct.

Všechny dosavadní průzkumy chování televizních diváků po vypnutí zemského analogového vysílání potvrzují, že existuje určitá, ne příliš velká skupina lidí, která přechod na digitální příjem televize odmítá. Ve chvíli, kdy tito lidé přijdou o analogový televizní signál, přestanou prostě televizi sledovat. Velikost této skupiny se odhaduje na dvě procenta populace, což rozhodně není málo.

Představme si, že by tato malá část populace měla k dispozici jeden jediný televizní program. Přestali by se tito lidé dívat na televizi? A nebo by se spokojili s tím jediným programem, který beztak sledovali nejvíce i v době, kdy měli možnost většího výběru? Přístup Novy k (ne)vypínání analogových dokrývačů a vysílačů menšího výkonu by dával smysl, kdyby byl součástí určitého interního průzkumu chování diváků.

Navíc jde o legální záležitost – Nova může svoje analogové dokrývače a vysílače malého výkonu provozovat až do listopadu 2011, v některých oblastech dokonce až do června 2012. Vládní harmonogram digitalizace jí pouze zavazuje v přesně stanovených termínech ukončit analogové vysílání na vysílačích velkého a středního výkonu. Nova tyto termíny, až na případ domažlického Vraního vrchu, a pak také chebské Zelené hory, dodržuje.

Jak v Domažlicích, tak v Chebu měla Nova podle Technického plánu přechodu ukončit analogové vysílání loni v říjnu. Nestalo se tak, protože České Radiokomunikace využily pro digitální vysílání multiplexu 2 na Chebsku náhradní vysílací kanál, s nímž Nova nesouhlasí a Český telekomunikační úřad (ČTÚ) tuto námitku Nově toleruje. Jenže případ náhradního kanálu pro digitální vysílání v Chebu se nijak netýká Domažlicka, kde by Nova také už neměla vysílat jinak než digitálně.

BRAND24

Jediným vysvětlením, proč Nova pokračuje s analogovým vysíláním v Domažlicích a ponechává si i většinu analogových dokrývačů v oblastech, kde je Česká televize a Prima vypínají (včetně Prahy), je pokus zjistit, kolik diváků by tímto analogovým vysíláním mohla oslovovat do doby, než by analog musela tak jako tak vypnout. Dvě procenta populace není zase tak málo, zvlášť když se o pozornost „zdigitalizovaných“ diváků uchází čím dál tím víc nových digitálních programů.

Udržováním analogového vysílání v místech, kde jej ostatní televize vypnuly, si Nova může zajistit celkem zajímavou sledovanost – u domácností závislých na analogovém signálu fakticky stoprocentní, nemluvě o druhých, třetích a čtvrtých televizorech v domácnosti, které nemusí být napojené na set-top-box a tudíž jsou také závislé pouze na analogovém televizním signálu. Otázkou zůstává, zda se to za tu cenu, kterou musí Nova platit za šíření analogového signálu v místech, kde je dostupná i digitálně, vyplatí.

Vyplatí se podle vás Nově vysílat analogově z malých vysílačů a převaděčů do posledního možné chvíle, jak jí to umožňuje vládní harmonogram digitalizace?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).