Hlavní navigace

Zrušení koncesionářských poplatků neprošlo

10. 12. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
10. 12. 2009

Občanské demokratické straně (ODS) se dnes nepodařilo přesvědčit Senát, aby došlo ke zrušení koncesionářských poplatků za rozhlas a televizi. Proti tomuto návrhu byla obě veřejnoprávní média, která se obávala své nezávislosti. Jedním z kritiků možných změn byla např. Alena Gajdůšková z ČSSD. Možnost ovlivnění veřejnoprávních médií ve prospěch politiků naopak označil za neseriózní Tomáš Julínek (ODS).

Jak informovala ČTK, předloha senátora ODS Richarda Svobody měla podle aktuální podoby nahradit ČT a ČRo od roku 2012 příjem ze zrušených poplatků odpovídajícím příspěvkem ze státního rozpočtu v celkové výši 7,8 miliardy korun. Tato částka se mohla zvyšovat podle míry inflace. Výše poplatků je nyní stanovena zákonem, u rozhlasu je to 45 korun a u televize 135 korun měsíčně. Svoboda uvedl, že jeho návrh měl za cíl zbavit domácnost s televizí či rádiem břemene 2160 korun ročně, přičemž na příjmu ČT a ČRo by se částí daně podílel každý odpovídajícím podílem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).