Hlavní navigace

Zprovoznění a používání satelitního internetu v praxi

4. 9. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Před měsícem jsme zde měli možnost shlédnout základní montážní proceduru satelitního internetu ASTRA2Connect. Nyní vám nabízím podrobnější informace o samotném zprovoznění služby v počítači. Tentokrát jsem získal zákazníka této služby z odlehlé vesnice Rybník na hranici Bavorska a Domažlicka, ve které je obrovský problém nalézt na vyvýšenině signál nějakého tuzemského mobilního operátora a ani pevná telefonní linka neposkytuje pro internet příslušnou kapacitu.

Seznámení – obsah kompletu

Po satelitním internetu tedy tento zákazník sáhl ihned, co se o něm dozvěděl. Samotný komplet ASTRA2Connect je zabalený v originální kartónové krabici a veškeré díly jako je parabola, montážní příslušenství či modem je uvnitř ještě precizně zabaleno zvlášť. Samotná kovová parabola je o něco těžší oproti standardní kovové určené pro satelitní televizi. Uchycovací zadní mechanismus paraboly ASTRA2Connect je vyroben precizně a s možná až moc způsoby konečného nastavení. Oproti tomu bohužel naopak uchycovací díl iLNB konvertoru, který samotný váží přes kilogram, je dle mého soudu nedostatečný.

Jedná se o plastový díl, který po zasunutí do profilované trubky pouze zapadne do dvou postranních drážek a má i celkem velkou tendenci viklat se do všech stran. Paradoxně nastavení optimální pozice iLNB v držáku není zrovna nejjednodušší a tento plastový nedokonalý segment samotné nastavení signálu ztěžuje.

Astra2Connect - detail paraboly

Kovová parabola pro příjem internetu je o něco těžší oproti standardní kovové parabole určené pro satelitní televizi.

Instalace a hledání signálu

Před vložením iLNB na svoje místo je ideální nejprve vložit standardní singl LNB konvertor, díky kterému můžeme na měřícím zařízení naladit satelitní pozici 23,5 st. východně, konkrétně satelit Astra 3A. Po této proceduře se tento konvertor již nahradí masivnějším konvertorem iLNB. Po připojení koaxiální dvoulinky k modemu se na počítači zadá příslušná adresa modemu, kde se v kolonce nastavení antény zobrazí ikonka demodulátoru s přesnou aktuální hodnotou naladěného signálu. Optimální je hodnota 12–13dB, kdy ikona demodulátoru získá již správnou zelenou barvu. Proto je poté dobré se k samotné parabole vrátit na žebřík a dle přiložené tabulky zeměpisných poloh jednotlivých území se ještě iLNB musí mírně pootočit cca o 2–3 stupně podélně v ose. Nutno také dodat, že tento konvertor pro dvousměrný provoz se montuje do vodorovné horizontální pozice, čili je o 90° otočen oproti standardnímu satelitnímu LNB konvertoru. Další nastavení se již praktikuje u samotného počítače.

Astra2Connect - detail iLNB

Boční pohled na iLNB konvertor. Díky své vyšší váze se mírně vykloní.

Pokud tedy již máme nastavení paraboly správné, spustíme odkaz Pointing Completed a modem si stáhne z družice aktuální software a spustí se automatické nastavení, které může trvat i 20 minut. Po tuto dobu se nesmí s nastavením modemu nijak hýbat. Když se nám v kolonce Status objeví u všech tří hlavních ikon (Ethernet, Satelite a Software) zelená barva, můžeme kliknout na ikonku Domů. Automaticky se systém přihlásí na stránky poskytovatele služby Skylink a nabídne nám nejprve registraci. Po vyplnění čísla modemu, všech náležitých iniciál zákazníka a po výběru jednoho druhu rychlosti se registrace ukončí. Nyní nastává doba cca 30 minut, kdy v operátorském středisku Skylink zákazníka doregistrují a umožní mu tak již očekávaný přístup na webovou celosvětovou síť. Doporučuje se také po dokončení registrace provézt restart počítače.

Model Astra2Connect

Satelit nemusí být jenom televize, ale taky internet. Jak na něj?

Jistě vás zajímá, co takové satelitní připojení k internetu stojí. Satelitní komplet služby Astra2Connect vyjde na 12 240 korun včetně DPH. Za aktivaci služby se platí jednorázový poplatek 2100 Kč včetně DPH a poté záleží na rychlosti připojení, které si zvolíte. Výše zmíněné nejpomalejší připojení (rychlost download/upload 256 kbps/64 kbps) vyjde na 650 Kč včetně DPH měsíčně, trochu rychlejší (rychlost download/upload 512 kbps/96 kbps) na 950 Kč včetně DPH měsíčně, rychlejší (rychlost download/upload 1 Mbps/128 kbps) na 1350 Kč měsíčně včetně DPH a nejrychlejší (rychlost download/upload 2 Mbps/128 kbps) na 2200 Kč včetně DPH.

V porovnání s cenami podobně rychlého připojení přes kabel nebo WiFi je Astra2Connect dražší, ale na druhou stranu, pokud jej člověk používá k práci, ale vyplatí se zejména v místech, kde kabel ani WiFi není k dispozici. Vůbec nejdražší je prvotní jednorázová investice téměř 15 tisíc korun za satelitní komplet a aktivační poplatek. Pro příjem Astra2Connect je nutný speciální komplet, satelitní internet nechytíte na klasický komplet pro sledování televizních kanálů a na komplet Astra2Connect nenaladíte žádné televizní kanály.

Další podrobnosti hledejte v samostatné reportáži.

První měsíc zdarma, tarif lze změnit

Zvolený tarif při registraci je platný pouze pro jeden měsíc, který je již zahrnut v samotné pořizovací ceně kompletu a tak je ideální si nastavit nejvyšší rychlost downloadu 2 Mbit/s s uploadem 128 kbit/s, který standardně stojí 2200,–Kč. Během tohoto měsíce se Skylink se zákazníkem nejčastěji e-mailovou cestou spojí, kdy s ním vyjedná způsob a výběr tarifu po ukončení tohoto měsíce „zdarma“. Rychlost internetu při zvoleném 2 Mbit/s byla perfektní, při změně rychlosti po této měsíční lhůtě může být zákazník trochu smutný, nicméně zákazníci a majitelé satelitní služby Skylink jsou vděční skoro za každou rychlost, neboť jinou možnost připojení neměli.

Astra2Connect - nastavení PC

Nastavení techniky – pokud svítí všechny tři hlavní ikony zeleně, jsme připraveni k přístupu na internet. Potřebná je registrace u Skylinku.

Samoinstalaci zvládnou pouze odborníci

Celkový čas kompletní instalace této služby trvá cca 2 – 4 hodiny a musím podotknout, že původně plánovaná samoinstalace zákazníkem se míjí účinkem a zprovoznit internet by si samo dokázalo jen mizivé procento zákazníků. Komplet ASTRA2Connect obsahuje modem, ethernetový kabel pro připojení k PC, parabolickou kovovou anténu Ø80cm, černou koaxiální dvoulinku v délce 30m, iLNB konvertor, několikastránkový instalační manuál v anglickém a slovenském jazyce a také pípací měřák, který slouží jen k hrubému nastavení signálu, kdy pro přesné nastavení je vhodné sledovat údaje o dB v PC. Za držák paraboly (na zeď, na balkón či stožár) a instalaci s dopravou si zákazník musí připlatit.

BRAND24

Astra2Connect - instalace hotovo

Instalace paraboly byla úspěšná. Na fotce lze vidět, že zákazník nemá ani možnost sledovat zemskou digitální televizi, jednu parabolu má pro platformu Digi TV a druhou pro UPC Direct.

Fotografie: autor článku.

Pořídili byste si satelitní internet do těžce přístupné oblasti?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Maloobchodní prodejce DVB-T přijímačů....
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).