Hlavní navigace

Reakce na komentář DigiZone.cz: Zpravodajství Z1 u diváků boduje

17. 2. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
Šéfredaktor serveru DigiZone.cz ve své nedělní glose napsal, že zpravodajství Z1 u diváků neboduje. Uvádí, že největší zájem na Z1 vyvolává diskusní pořad Barbory Tachecí a následně zahraniční dokumenty. Podle průzkumu STEM (i podle četných ohlasů diváků), jehož výstupy jste od Z1 obdrželi, však nejvíc diváci na Z1 vyhledávají právě zpravodajství – je to naprostá většina lidí, kteří si Z1 zapnou. Druhé místo v zájmu diváků zaujal pořad Barbory Tachecí (ano, je to skutečně hvězda Z1), třetí místo dokumenty.

Z1 je často rychlejší než webové portály

Píšete, proč by měl divák na Z1 „chodit“ kvůli zprávám, které se dozví rychleji na internetu (případně od četných regionálních či zahraničních zpravodajů České televize). Asi vás překvapím, když napíšu, že u většiny významných událostí (českých i světových) je Z1 nejen stejně rychlá jako internetové portály, ale mnohdy i rychlejší (o ČT nemluvě). Je to dáno mj. i tím, že máme v České republice nejpokročilejší televizní redakční systém, který umožňuje velmi rychlé zpracování příspěvků. Je to samozřejmě dáno i organizací práce v redakci (rychlost odvysílání informace a kvalita jejího zpracování nemá žádnou souvislost s počtem zpravodajů – je to jen o kvalitě jejich práce).

Mohu samozřejmě uvést několik příkladů – a začnu včerejším dnem.

  • Ráno se stala železniční nehoda na severní Moravě. První informaci o této nehodě Z1 přinesla ve stejnou chvíli, jako v tomto případě nejrychlejší zpravodajské portály (iDnes.cz, tn.cz). Z1 pak byla s velkým odstupem první, kdo zveřejnil jakékoliv záběry z místa nehody. Až po Z1 zveřejnil fotografie server tn.cz, poté iDnes.cz (ten mimo jiné zveřejnil i fotografie poskytnuté Z1). Mimochodem, ČT přinesla záběry z místa až skoro hodinu a půl po Z1.
  • Informaci o tom, že Vláda ČR včera schválila plán NERVu, přinesla Z1 dříve než většina zpravodajských portálů (i o desítky minut) – a také dříve než ČT.

A ještě příklady z minulosti:

  • Z1 jako první z českých televizí (i o několik minut dříve než CNN) informovala o výbuchu v hotelu Marriott v Pákistánu (září 2008), při kterém zahynul český velvyslanec
  • Z1 jako první z českých televizí odvysílala první předběžné výsledky krajských voleb a prvního kola senátních voleb (říjen 2008)
  • Z1 jako první ze všech českých médií zveřejnila informaci o požáru Průmyslového paláce na pražském výstavišti a jako první televize odvysílala také záběry požáru
  • Podobných případů je mnohem více. Podrobně si je eviduji, aby měla redakce Z1 zpětnou vazbu a mohla se zlepšovat (protože se něco takového samozřejmě nepodaří vždy – vždy je co zlepšovat).

Důvod, proč sledovat zpravodajství Z1, tu tedy je – a řada diváků už to ví.

Diskusemi Z1 neplýtvá, přednost má ekonomika

Dále píšete: Proč by se měl divák těšit na přehršli diskusních pořadů na zpravodajské televizi, když ho denně válcují různé zpravodajské servery chaty s osobnostmi, rádia vlastními diskusními pořady a noviny a časopisy nekonečnou řadou interview? A dále: Kdo brání Z1 v tom, aby nabízela podobné přenosy, zaměřené třeba na důležité akce podnikatelů, odborné semináře nebo konference? V době finanční krize by diváky jistě zajímalo cokoli okolo Národní ekonomické rady vlády, nebo tiskovky Evropské unie.

Když se podíváte alespoň zběžně na programová schémata Z1 a ČT 24, zjistíte, že diskusních pořadů a různých rozhovorů ve studiu máme mnohem méně ne ČT 24. A to přesně z toho důvodu, o kterém píšete: Abychom divákovi přinášeli co nejrychlejší informace a nezahlcovali ho zbytečnými diskusemi, které najde všude jinde.

Naopak „důležité akce podnikatelů, odborné semináře a konference“ nabízíme hojně, a to i v přímých přenosech. Jako příklady mohu uvést vyhlášení ankety Auto roku, hejtmanskou konferenci v Brně, nejrůznější veletrhy z Prahy i z Brna, Fórum 2000, atd… To samé se týká činnosti Národní ekonomické rady, jejíž členové jsou pravidelnými hosty zpravodajství i diskusních pořadů Z1. Mimo jiné, příští týden bude o NERVu i speciální diskusní pořad Leaders Club.

Pokud jde o tiskovky Evropské unie, jakoukoliv jen trochu významnou vysíláme živě. Věnujeme jim velkou pozornost. Takže, ano, máte pravdu: Z1 nemůže spoléhat na to, že přitáhne pozornost stejným zpravodajstvím jako Česká televize, jak sám píšete.

A Z1 na to také nespoléhá. Zpravodajství dělá úplně jinak. A jak potvrzují průzkumy Z1 i četná zpětná vazba od diváků – do zájmu cílové skupiny se Z1 trefila.

Samozřejmě máme ještě rezervy. Ale je spousta věcí, o kterých už dnes v klidu mohu říci, že jsme v nich nejlepší. A rychlost zpracování událostí či ekonomické zpravodajství obecně k nim patří. Stačí si nás jen zapnout.

BRAND24

Pro zajímavost doplním citát z aktuálního vydání magazínu Euro, rubrika Palubní deník: Loni v červnu začala vysílat soukromá zpravodajská televize Z1. Srovnáte-li její nabídku s tím, co nabízí zpravodajský kanál ČT 24, zjistíte, že Z1 je lepší.

Autor je ředitelem zpravodajství televize Z1

Souhlasíte s týdeníkem Euro, že Z1 je lepší než ČT 24?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je ředitelem zpravodajství televize Z1...
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).