Hlavní navigace

Změny v celoplošném DAB v Německu: stanice Lounge.fm ukončila distribuci

1. 5. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Rozhlasová stanice Lounge.fm měla v německém celoplošném multiplexu vyhrazený datový tok 72 kbps v normě DAB+. Kapacita nově posloužila pro zvýšení zabezpečení některých stanic.

Distribuci v celoplošném digitálním německém rozhlasovém multiplexu šířeném na kanálu 5C ukončila tematická stanice Lounge.fm zaměřená na relaxační hudbu a žánry, jako jsou lounge, chillout a podobně. Stanice odstartovala v srpnu 2011 a již o rok později se dostala do finančních problémů. Po několika letech se nakonec provozovatel rozhodl ukončit DAB distribuci. Provozovatel se chce nyní soustředit na rakouský trh, kde by na konci tohoto měsíce mělo odstartovat DAB vysílání ve Vídni. Lounge.fm bude nadále dostupná na internetu, kde chce posluchačům v budoucnu představit i další tematické kanály.

BRAND24

Z ARCHIVU: Oblíbená relaxační stanice Lounge FM plánuje opustit německý digitální rozhlas

Rozhlasová stanice Lounge.fm měla v německém celoplošném multiplexu vyhrazený datový tok 72 kbps v normě DAB+. Uvolněná kapacita nebude sloužit pro rozšíření programové nabídky, ale ke zvýšení zabezpečení signálu stanic Deutschlandfunk a Deutschlandradio Kultur. Znamená to, že v okrajových oblastech, kde měli posluchači problém s příjmem, by se mělo pokrytí zlepšit. Zjednodušeně řečeno, signál je „silnější“ a je odolnější proti výpadkům. Redakce DigiZone.cz si ověřila, že mírného zvýšení se dočkal datový tok stanice Deutschlandradio – Dokumente und Debaten, a to ze 40 kbps (DAB+) na 48 kbps (DAB+).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).