Hlavní navigace

Životopisná sága Já, Mattoni se včera v premiéře představila karlovarskému publiku

7. 7. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: ČT
UVNITŘ GALERIE – Třetí epizodou seriálu o zakladateli proslulé stáčírny vod nazvanou Vídeňské líbánky se včera uvedl nový seriál České televize.

Hned po svatební noci jede Heinrich Mattoni do Vídně, kde půjde o všechno. Mladý obchodník totiž bude muset ukázat, že je skutečně člověkem schopným proměnit vodu ve zlato. Takový je ve stručnosti obsah dílu, který ve středu 6. července od 14:00 v Kinosále B hotelu Thermal nabídla divákům Programová sekce České filmy 2015–2016.

Ve stejný den v 17:00 se pak filmoví fanoušci mohli v Domě České televize setkat s herci a tvůrci seriálu, včetně režiséra a držitele Českého lva Marka Najbrta.

ČTĚTE TAKÉ: Česká televize letos uvede do kin 31 nových snímků

Rapl nabídne 13 detektivních příběhů

Hlavním důvodem, který mě přiměl tuhle práci přijmout, byl jednoznačně scénář. Myslel jsem si, že přečtu jednu, dvě epizody a celou věc s klidným svědomím odmítnu. Přečetl jsem jich rovnou sedm a nestačil se divit, jak mě příběh pohltil, říká ke scénáři Petra Zikmunda režisér Marek Najbrt a dodává: Devatenácté století mě lákalo dávno, už dřív jsem uvažoval o námětech z těch časů. Zaujalo mě, že přestože Mattoni nebyl největším podnikatelem své doby, vyznačoval se výjimečným osobním kouzlem a moderním smyslem pro marketing.

BRAND24

Životopisná sága o osudech ambiciózního Heinricha Mattoniho vznikla na základě literární předlohy Dravec Mattoni autorů Bohuslava Machka a Marie Dolejší. Už v devadesátých letech podle ní scénář připravil Petr Zikmund. Samotné natáčení pak odstartovalo v říjnu 2014.

Seriál se věnuje úseku od druhé poloviny 19. století až do roku 1910 a odehrává se nejen v karlovarském regionu, ale i v Praze, vídeňském Schönbrunnu nebo ulicích tehdejšího New Yorku. V režii Marka Najbrta se v něm objeví například Alois a David Švehlíkovi, Tatiana Vilhelmová, Anna Geislerová, Taťjana Medvecká, Vladimír Kratina, Norbert Lichý či Vladimír Javorský.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).