Hlavní navigace

ZIRKON Starline: satelitní přijímač, který je CS Link i Skylink Ready

23. 11. 2011
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Dalším z certifikovaných přijímačů od Skylinku je ZIRKON Starline od výrobce CreNova. Název by měl pravděpodobně evokovat průmyslový diamant. Tak se na něj podíváme. Má vše, co satelitní přijímač má mít, včetně možnosti nahrávání na externí USB disk s možností TimeShiftu, rozlišení až do 1080p, HDMI výstup 1.3, možnost připojení externího čidla. S ním přijímač můžete schovat třeba za televizor. Disponuje dostatečným počtem portů, chybí pouze LAN. Spotřeba energie ve StandBy je menší než 1 W, při plném provozu 32 W.

Přední panel

Přijímač je vyroben s černým matovým povrchem. Vlevo je kruhový vypínač do StandBy. Při vypnutí do tohoto stavu je modře podsvícen. Po zapnutí jeho podsvícení zmizí a objeví se zelený displej. Další dvě menší tlačítka využijeme pro přepínání uložených kanálů CH-/CH+. Následuje již zmíněný osmimístný numerický displej, který obrazuje stavy přijímače, nebo název zvoleného kanálu. Názvy kanálů, pokud jsou delší, jedenkrát zarolují, abychom si je mohli přečíst celé a pak se zastaví. Vedle displeje je také čidlo dálkového ovládání. Na pravé straně předního panelu je odklápěcí víčko, kde odshora najdeme štěrbinu pro vložení jedné přístupové karty IRDETO, nebo ICE. Kartu vkládáme čipem dopředu a dolů. Pod ním je jeden slot pro vložení modulu se Smart kartou. Tím se značně rozšiřuje možnost dekódování i dalších systémů podmíněného přístupu.

ZIRKON Starline přední panel

Zadní panel

Na zadním panelu zleva najdeme v 2× F konektory, první LNB OUT pro smyčkový výstup na další přijímač a druhý LNB IN pro připojení LNB. Pod nimi je zleva konektor EXT.IR pro připojení externího čidla pro dálkové ovládání (není součástí balení). Vpravo od něj je externí digitální optický audio výstup S/PDIF a USB 2.0 port pro připojení pevného disku pro nahrávání a přehrávání záznamů. Dalšími výstupy jsou tři komponentní konektory CINCH (YpbPr) a pod nimi kompozitní výstupy cinch video/audio L/audio R. Následuje HDMI port pro propojení s televizním přijímačem. Pro analogové televizory je tento přijímač také vybaven jedním portem SCART (na tomto portu může být analogový signál vždy, i když je nastaveno jakékoliv rozlišení v menu). Můžeme tedy mít zapojen televizor na port HDMI a současně druhý televizor, nebo VCR na SCART. Na obou výstupech bude ale přenášen stejný kanál v příslušném rozlišení. Posledním přípojným místem je sériový port RS232 pro aktualizace systému. Na zadním panelu je ještě kolébkový síťový vypínač a napevno zabudovaný síťový kabel.

ZIRKON Starline zadní panel

Dálkové ovládání

Dálkové ovládání je celé v matově černé barvě. Aby se dalo dobře uchopit, jsou naspodu dva prolisy. Disponuje 43. tlačítky, je napájeno dvěma AAA bateriemi, které jsou součástí dodávky. Přepínání kanálů je svižné, tlačítka se dobře ovládají jednou rukou a jsou intuitivně rozmístěna. Dálkové ovládání disponuje také tlačítky pro rychlý přístup k některým službám. Hned nahoře jsou čtyři bílá s černými symboly. První je tlačítko (?) pro přečtení zprávy od operátora, druhé tlačítko se symbolem obrazovky a šipkami je pro rychlou změnu formátu, třetí se symbolem obrazovky je pro přepínání televize/rozhlasu a čtvrté se symbolem ozubeného kolečka měníme režim poměru stran obrazu. Jsou zde ještě další tlačítka pro přímý přístup, například do EPG, Teletextu, (SAT) pro otevření seznamu kanálů. Tlačítkem AUDIO měníme zvukové stopy, žlutým tlačítkem SUBTITLE zobrazíme titulky, pokud jsou vysílány. Tlačítkem SLEEP navolíme vypnutí přijímače do StandBy. Teletext spustíme tlačítkem TEXT, bílým tlačítkem FAV zobrazíme seznam oblíbených kanálů, pokud jsme si je předem vytvořili. Zajímavé je i tlačítko FIND, kde zobrazíme seznam kanálů s virtuální klávesnicí, pomocí které vyhledáme potřebný kanál.

ZIRKON Starline dálkový ovladač

Instalace

Instalace probíhá zcela bez problémů díky dobře zpracovanému menu.

ZIRKON Starline editace a instalace

Vlevo je menu editace kanálů, vpravo instalace kde můžeme nastavit automatické prohledávání, manuální prohledávání, nebo přednastavené ladění služby Skylink.

ZIRKON Starline multimedia

Vlevo je menu Nastavení uživatele. Tam nastavujeme jazyk, čas, rodičovský zámek, A/V ovládání, kde volíme výstupy zobrazení PAL/SECAM, výstup na SCART, poměr stran zobrazení, rozlišení obrazu a další. V Nastavení OSD volíme jeho čas zobrazení ve vteřinách a jeho průhlednost. V menu Automatické vypnutí volíme čas vypnutí přijímače do StandBy od 30 minut do tří hodin, nebo stálé zapnutí. V podmenu Dynamická aktualizace kanálů zvolíme zapnutí/vypnutí.

ZIRKON Starline přístupové rozhraní

Vlevo je Přístupové rozhraní. To vám zobrazí informace o vloženém modulu a do něj vložené přístupové kartě na obr. vpravo. Zde na za zobrazení je použit modul CONAX se spárovanou kartou.

ZIRKON Starline stav karty

Vlevo je otevřené okno menu Irdeto karta, kde se zobrazují podrobnosti o kartě, registraci, věkových omezeních a změnách kódu PIN Smart karty.

ZIRKON Starline scan satelitu

Na obrázku je průběh automatického skenování programů na příslušném satelitu, zde na Hotbirdu.

Informační lišta

ZIRKON Starline informační lišta

Informační lištu dole zobrazíme přepnutím programu, nebo zmáčknutím tlačítka (i). Podrobnější popis programu se zobrazí nad spodní lištou opětovným zmáčknutím tohoto tlačítka. Na spodní liště najdeme informace o vysílaném programu.

Elektronický programový průvodce (EPG)

ZIRKON Starline EPG

Elektronický programový průvodce má dva režimy zobrazení. První klasický EPG se zobrazuje na sedm dnů dopředu a lze v něm listovat programy nahoru nebo dolů. Ve vodorovné ose se do dalších dnů dostanete prostřednictvím šipek vlevo/vpravo. Druhý režim je zobrazení pouze jednoho vybraného programu s časovou tabulkou vysílání na příslušný den. I v tomto prostředí můžete naprogramovat nahrávání, pokud máte připojen externí disk.

ZIRKON Starline nalezení programu

Vlevo na obrázku je vyhledávání příslušného programu pomocí virtuální klávesnice, kterou zobrazíme tlačítkem FIND. Zde můžeme také editovat programy a řadit je do skupin nebo třídit do oblíbených. Na vedlejším obrázku je velice zajímavá tabulka s informacemi, kterou si můžeme zobrazit. Je to STAV . Tam je zcela vypovídající přehled parametrů příslušného satelitu, transpondéru, zvoleného kanálu, verzi software, název poskytovatele i info o připojeném disku, jeho rychlost a volné místo k nahrávání. Nalezneme zde i průměrnou rychlost vysílaného datového toku, obnovovací kmitočet i vysílané rozlišení obrazu a způsob audio kompresního formátu a další informace.

ZIRKON Starline třídění

Vlevo na obrázku je funkce třídění programů do oblíbených favoritních skupin. Vpravo je zobrazeno okno, které se inicializuje tlačítkem AUDIO a zobrazí se v pravém horním rohu obrazovky. Zde měníme zvukové stopy STEREO/Mono-L/Mono-R nebo volíme audio mutace, pokud jsou další vysílány.

Externí čidlo pro ovládání přijímače

ZIRKON Starline čidlo

Toto externí čidlo dálkového ovládání si můžete přikoupit za cca 330Kč. Nabízí jej někteří naši prodejci satelitní techniky – funguje nezávisle na přijímači, takže například z vedlejší místnosti, kde máme ještě druhý starý přijímač připojený přes SCART, můžete nezávisle ovládat satelitní přijímač a nemusíte chodit do místnosti, kde je přijímač fyzicky umístěn. Na obou televizorech bude zobrazen ale stejný kanál.

ZIRKON Starline teletext

Teletext se zobrazuje na celou plochu obrazovky, takže nevidíte obraz programu. Dá se tak velice dobře číst. Zvukový doprovod slyšíte dál. Zobrazovaná česká i slovenská diakritika je bez chyb i na velkých fontech. Zobrazování stran je po uložení do paměti okamžité.

HDD a PVR

Pokud připojíte externí USB HDD nebo USB flash, můžete nahrávat televizní nebo rozhlasové pořady. Nahrávky jsou nekódované a obsahují video, všechny zvuky, titulky a informace EPG. Přijímač umožňuje i tzv. TimeShift. Nahrávat lze pouze jediný program a během nahrávání nemůžete sledovat jiný program. V přijímači je možné provést i formátování připojeného disku (Fat32) a kontrolu jeho rychlosti. To je důležité pro správnou funkci při nahrávání. Z testu se dozvíte, zda váš disk je schopen nahrávat pouze SD programy (minimální rychlost 1.5 MB/s), HD programy (minimální rychlost 15MB/s) nebo HD Timeshift. Pokud použijete nevhodný (pomalý) disk, může se nahrávka programů s vysokým datovým tokem sekat. Dejte tedy prosím pozor při koupi disku na technickou specifikaci. Přijímač při dodržení těchto podmínek nahrává více méně bez problémů (nahrávky jsou zaznamenávány s souborovém systému *.trp.), některé se však projevily při nahrávkách z některých stanic, kdy došlo k posunu zvuku oproti obrazu. Tento a další malé problémy by měly být opraveny ještě do konce tohoto roku s novým software.

Přístupové karty a moduly

Přijímač má certifikaci Skylinku, ale stalo se ve dvou případech, že obraz zatuhl a na obrazovce se objevil nápis o nedostupnosti služby z důvodu oprávnění (viz připojené obrázky tohoto stavu). Po vyjmutí karty a opětovného vložení do čtečky proběhlo její načtení a synchronizace. Poté po chvilce byla služba opět dostupná. Nechci z toho dělat vědu, neměl jsem k dispozici přijímač na delší dobu, a tak je to spíše malé upozornění pro tvůrce firmware. Tato hláška o nedostupnosti se ale také objevila při návratu z hlavního menu přijímače. Muselo být opět postupováno jejím novým načtením.

ZIRKON Starline hláška

Závěr

ZIRKON Starline Skylink protokol

Vestavěný dekodér podmíněného přístupu IRDETO PI-sys je možno použít pro karty CS Limku, Skylinku i freeSat od UPC. Menší problém je popsán výše. S moduly se Smart kartou neměl přijímač také žádné problémy včetně spárovaných (Conax, Irdeto, Nagravision, Viaccess, atd…). Doporučuji výměnu karet a modulů provádět v pohotovostním stavu (Standby) a ne za plného provozu, protože se v tomto případě nemusí karty a moduly vůbec načíst. Přijímač má výbornou kvalitu obrazu a to ze všech výstupů.

Software přijímače můžete aktualizovat pomocí nahraného souboru na externí disk, nebo prostřednictvím OTA. O aktualizace pomocí OTA se víceméně nemusíte starat, protože při každém zapnutí přijímače je automaticky zjišťována verze nová. Pokud je nalezena, tak po vašem potvrzení se nainstaluje. V menu přijímače je i zvláštní okno pro ruční aktualizaci OTA. Zobrazí-li se šedý banner OTA DOWNLOAD s červeným pozadím, je k dispozici nový software a můžete aktualizovat. Přijímač také podporuje dynamickou aktualizace kanálů. V zapnutém režimu přijímač automaticky dolaďuje – ukládá nové stanice a přejmenovává stanice podle požadavků poskytovatele služby. Nově nalezené stanice se ukládají na konec aktuálního seznamu stanic. Tato funkce jde ale vypnout. Verze testovaného software přijímače byla 5.3.17 DELTA.

Další technická data:

Ilustrační Umí dobře česky 100

Podpora – DiSEqC 1.0, DiSEqC 1.2, USALS
6000 předvoleb pro televizní a rozhlasové kanály
Přenosová rychlost: 1 – 45 Msps

Přijímač splňuje podmínky k udělení známky DigiZone Umí dobře česky.

Veškerá grafika autor + 1× firemní foto čidla

ZIRKON Starline krabice

Balení obsahuje:

• Přijímač ZIRCON Starline
• Dálkové ovládání
• 2× AAA baterie
• Český a anglický podrobný manuál

BRAND24

Veškerou grafiku autora zveřejněnou v této recenzi je možno použít pouze s jeho svolením. Z textu je možné převzít pouze perex s odkazem na internetovou stranu této recenze. V případě porušení tohoto požadavku se vystavujete krokům, které náležejí serveru DigiZone.cz jako jejímu vlastníkovi.

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON s.r.o. se sídlem v Rokycanech
e-mail: info@tvdigital­ne.cz
web přijímače http://www.tvdi­gitalne.cz/zir­con-starline.html
Orientační cena: 2 590 Kč včetně DPH

Vítáte společnou certifikaci přijímačů pro satelitní služby CS Link a Skylink?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).