Hlavní navigace

Žilinský kmitočet 94,5 MHz, který pokryl i část České republiky, brzy umlkne

23. 9. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Podle serveru RadioTV.cz je ukončení vysílání Rádia Sever poměrně překvapivé, protože vysílací licence mu platila ještě následujících pět let. Před ním využívalo kmitočet slovenské Rádio ZET.

Rádio Sever bude další z řady stanic, které ukončí vysílání na žilinském kmitočtu 94,5 MHz. Rozhlasová stanice nedávno vrátila licenci slovenskému regulátorovi, Radě pro vysílání a retransmisi (RVR), a v příštím týdnu, konkrétně 30. září, ukončí své vysílání. O plánovaném termínu přerušení distribuce informovaly nezávisle na sobě servery Radia.sk a RadioTV.cz. Žilinský kmitočet by bylo možné s určitou mírou nadsázky označit za „svářečku“, protože jeho dosah byl obrovský. Bez problémů ho bylo možné zachytit například i na Moravě.

Tipy C

Z ARCHIVU: Slovenské Rádio Viva je minulostí, jeho programová pozice na satelitu byla odpojena

Je třeba říci, že tak výkonná [20 kW] frekvence na kótě Towercomu je pro regionální rádio příliš velká finanční zátěž. Dnes už je navíc nejen nabídka rádií výrazně širší, ale zájem inzerentů a peníze jdou stále častěji do jiných mediatypů. Rádio Sever bylo jediným regionálním rádiem na tak silné frekvenci. Ostatní menší rádia přežívají i díky nízkým výkonům vysílačů, které si provozují ve vlastní režii, zdůvodnil jednu z možných příčin server Radia.sk. Před Severem využívalo kmitočet 94,5 MHz Rádio ZET.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).