Hlavní navigace

Zemské digitální vysílání ČT letos pro 65 až 70 procent obyvatel ČR

22. 4. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
22. 4. 2008

Veřejnoprávní televize rozšíří do konce roku svoje pokrytí zemským digitálním signálem (DVB-T) ze stávajících 49 procent na 65 až 70 procent populace Česka. Letos také Česká televize (ČT) opustí současný multiplex A, ve kterém vysílá s televizí Nova, a přestěhuje se do vlastní sítě veřejné služby. Na provoz tzv. multiplexu 1 plánuje ČT v tomto roce použít 169 milionů korun. Uvádí to rozpočet účtu veřejnoprávní televize pro užití výnosu z reklam na letošní rok [PDF, 298 kB], který byl včera zveřejněný na webové stránce Národní koordinační skupiny pro digitální vysílání.

ČT zveřejnila také svoje plány, podle kterých chce po dobudování veřejnoprávního multiplexu dosáhnout více jak 98procentní pokrytí obyvatelstva ČR signálem DVB-T. Zákonná povinnost (95procentní pokrytí, pozn. aut.) vylučuje z terestrického příjmu zhruba 192 tisíc domácností. Cílem ČT, pro zachování univerzality vysílací služby, je snížit tento počet zásadně pod hranici 80 tisíc domácností, píše veřejnoprávní televize v rozpočtu reklamních výnosů, který minulý týden schválila vláda.

BRAND24

Podle Technického plánu přechodu (TPP), kterým se má příští týden zabývat vláda, zahájí ČT letos vysílání veřejnoprávního multiplexu v Plzni, Českých Budějovicích a Sušici. Z multiplexu A má pak do vlastní sítě přejít do konce letošního září v Praze, Brně, Domažlicích a Ústí nad Labem.

Veřejnoprávnímu multiplexu ale stále schází jeho technický operátor. ČT už několikrát posunula veřejnou obchodní soutěž na jeho výběr. Poslední zprávy hovoří o tom, že bychom se jméno vítěze měli dozvědět letos v květnu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).