Hlavní navigace

Železného televizní kazatelna nezklamala. Retro pořad v televizi, která už nechce být retro

1. 12. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Divák TV Barrandov se o sobotním poledni dozvěděl samé zajímavé věci: že Vladimír Železný volil ODS, že nepije svatomartinské víno a že poslední Volejte řediteli na Nově vysílal před deseti lety

Pokud jste včera v pravé poledne ze zvědavosti zapnuli televizi a podívali se na první Volejte Železnému po nástupu bývalého šéfa Novy do čela TV Barrandov, asi jste prožívali hodně velké retro. Velmi podobně laděná znělka jako Volejte řediteli na Nově, zvonící telefony v pozadí, Vladimír Železný s notebookem na moderátorském stolku. Snad jen skleničku s minerální vodou Korunní nahradila sklenka s vínem (na což pan ředitel neopomněl upozornit v poměrně dlouhém úseku věnovaném vínu). Oněch 26 minut nebylo jenom o TV Barrandov, bylo to opět to staré známé Volejte řediteli s rozborem politické situace v zemi i konzumními tématy.

Těžko říct, zda to měl Vladimír Železný s Jaromírem Soukupem domluvené, ale ODS muselo potěšit, že se ředitel Barrandova přihlásil k volbě této strany (těžko říct, zda divák, který se na to Železného ptal, skutečně existuje, nebo zda šlo o smyšlený dotaz jako v řadě a řadě případů u původního Volejte řediteli na Nově) a tak trochu si rýpnul do Andreje Babiše, aniž by slůvkem zmínil název jeho politického hnutí ANO. Pokud šlo o dopředu konzultovaný tah, zcela jasně naznačuje, na čí stranu se TV Barrandov a Médea bude v budoucnu stavět, pokud šlo o Železného osobní iniciativu, asi to vztahům s vlastníkem Barrandova moc nepřidá.

Tipy C

Každopádně se ukázalo, že Železný za ta léta absence na televizní obrazovce neztratil nic ze svých mystifikátorských schopností, ani nevypadl z role televizního kazatele. Je typické, že samotnému programu Barrandova Železný věnoval asi jen šest minut, zatímco politice a poučování o tom, že tuzemské klima není vhodné pro sklízení svatomartinského vína, víc než dvojnásobek tohoto času. Je to zkrátka starý dobrý Železný, který si tak trochu protiřečí, když říká, že TV Barrandov už nebude retro televizí, že se zaměří na širší publikum. Volejte Železnému totiž bylo jedno velké retro, které se neposunulo dál ani o píď, byť má nové studio, novou asistentku a využíváSkypu, který si Železný ve všech rozhovorech po nástupu do čela téhle televize tolik vychvaluje.

Otázkou zůstává, kolik diváků bude tento pořad mít a kolik si jich udrží dlouhodobě. Pokud z něj chce Železný opět udělat vlastní one-man-show s ovlivňováním mas a zejména voličů, musel by mít ne desítky, ale stovky tisíc diváků. V dnešní době, kdy přes DVB-T vysílají tři desítky televizních stanic a k televizní obrazovce o sobotním poledni usedají jen zoufalci, kteří si nedokáží o volném dni najít jiný užitečnější a zajímavější program, to bude věru složité. Ale možná se mýlím, TV Barrandov pod jiným názvem, s jiným logem a bez růžové za půl roku atakuje desetiprocentní podíl na trhu, spustí druhý kanál a napřesrok strčí do kapsy Novu i s Primou. No dobrá, raději se probudíme.

Sledovali jste v sobotu na TV Barrandov první Volejte Železnému?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).