Hlavní navigace

Ze zahraničních diskusních fór zní skepse: Příjem BBC a ITV ze satelitu v Evropě končí

22. 11. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Nejen čeští satelitní diváci jsou ve velkém očekávání a kladou si otázku, zdali se příjem atraktivních britských stanic chýlí ke konci. První zkušenosti s družicí Astra 2F jsou bohužel pesimistické.

Satelitní operátor SES, který je dominantním poskytovatelem vysílacích služeb prostřednictvím družic v Evropě, včera uvedl do komerčního provozu svůj nejnovější přírůstek – Astru 2F. Jde o satelit, který má v nejbližší době nahradit služby Astry 1N, jež se přesune na pozici 19,2 stupně východně. SES už přepojila první z kmitočtů na novou družici a ukazuje se, že na většině území starého kontinentu není její signál zachytitelný s parabolou běžných rozměrů. Vyplývá to z prvních reakcí, které se objevily na satelitních fórech.

Pokrytí signálem stávajícím satelitem Astra 1N
Autor: SES

Pokrytí signálem stávajícím satelitem Astra 1N

K TÉMATU: Skončí možnost příjmu kanálů BBC a ITV na malých parabolách? Dozvíme se to již brzy

SES přepojila na družici Astra 2F kmitočet s následujícími parametry: 11023/H, SR 23 000, FEC 2/3, norma DVB-S2/8PSK. Na něm se vysílají (prozatím v testu) regionální HD verze kanálu BBC One. Nejzajímavější jsou v tomto směru informace, které přicházejí od diskutujících z Německa. Ty jsou k dispozici na fóru DXTV.de. Například v oblasti Oberfranken (Horní Franky), která se nachází v Bavorsku, je pro příjem nutná parabola o průměru 120 cm. Signál je nyní mnohem slabší, než mívala dříve Astra 2D a pochopitelně Astra 1N, uvedl jeden z diskutujících.

BRAND24

Pokrytí signálem satelitu Astra 2F, který přebere od Astry 1N vysílání britských programů BBC, ITV a dalších.
Autor: SES

Pokrytí signálem satelitu Astra 2F, který přebere od Astry 1N vysílání britských programů BBC, ITV a dalších.

BLOG AUTORA: Roky čekání jsou u konce. Britská invaze skončila

Pro české satelitní diváky tak první zkušenosti s příjmem Astry 2F znamenají jediné – pokud budou chtít přijímat nadále atraktivní britské programy BBC, ITV, Channel 4, Channel 5 a další, budou si muset pořídit parabolu s mnohem větším průměrem, než tomu bylo doposud. Omezení pokrytí směrem k naší republice ale i dalším evropským zemím se dalo očekávat. Například BBC nakupuje vysílací práva výhradně pro území Velké Británie, Severního Irska a Beneluxu. V jejím zájmu je pochopitelně jejich ochrana v co největší možné míře. Platí to i pro další vysílatele.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).