Hlavní navigace

Že studia RTA přijdou o licenci? Bravo, asi tak o rok později, než měla...

24. 3. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Rada pro rozhlasové a televizní vysílání vyzvala provozovatele pěti regionálních studií RTA, aby obnovila vysílání, jinak mohou přijít o licenci. Přitom nevysílají od Silvestra 2011.

Pamatujete si ještě na loňský Nový rok a polízanici s Primou family? Respektive se starou Primou, která přestala vysílat a hodně diváků ji nemohlo naladit, protože její pozice v multiplexu 2 byla odpojena, zatímco její nástupkyně (slovy FTV Primy “zcela nová rodinná televize”) začala vysílat na nové? Jistěže ano. Se starou Primou skončilo i dělení o vysílací časy s regionálními televizemi. A právě v té době přestalo vysílat pět regionálních studií RTA. Nevysílají dodnes, přesto dosud ani jedno z nich nepřišlo o vysílací licenci.

Naposledy se studia RTA přihlásila prostřednictvím hlavního kanálu Primy v prosinci 2011. Teď máme březen 2013, tedy patnáct měsíců od konce staré Primy. Zákon o rozhlasovém a televizním vysílání říká, že provozovatel televizního vysílání, který po dobu nejméně třceti dní v jednom kalendářním roce nebude vysílat, může přijít o licenci. U studií RTA se tak nestalo, i když nevysílají už víc než 450 dní. Teprve tento týden jim Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) vzkázala, že pokud neobnoví vysílání, patrně definitivně přijdou o licence. Bravo!

Čekal bych, že velká mediální rada pohrozí odebráním licencí ve chvíli, kdy studia RTA nejen že nebudou vysílat třicet dní po sobě, což bylo někdy koncem ledna 2012, nebo alespoň poté, co všech pět regionálních televizí propustilo všechny své zaměstnance, rozprodalo veškerou televizní techniku a opustila svoje studia. Protože už někdy loni na jaře bylo jasné, že RTA vysílání rozhodně neobnoví. Jenže to by tu nesměla být ta patálie s “technickou překážkou” vysílání, na kterou se může provozovatel odvolat, když nemůže/nechce vysílat déle než třicet dní dní v roce a nechce přijít o licenci.

Studia RTA dodnes tvrdí, že mají právo připojovat se do celoplošného programu společnosti FTV Prima a že samostatné vysílání bez symbiózy s Primou odmítají. To je sice pěkné, ale licenční podmínka, která jim sdílení frekvencí či programové pozice s Primou přikazuje, nemluví o konkrétním programu, nýbrž právě o FTV Primě. A tato společnost studiím RTA už na podzim 2011 nabídla, aby se připojovala do celostátního vysílání dalšího jejího programu, ženského kanálu Prima love. Jenže studia RTA tuto nabídku odmítla, protože Prima love má rozhodně mnohem menší sledovanost než někdejší hlavní program Primy, dnešní Prima family.

Na jednu stranu to je pochopitelné, ale RTA se pak nesmí divit, že teď může přijít o vysílací licence. Nejen že její studia mohla pokračovat ve vysílání s Primou love, ale technicky je možné, aby vysílala i zcela samostatně, a to nejméně ve dvou pozemních digitálních sítích: multiplexu 3 nebo multiplexu 4. Technická překážka tedy už žádná neexistuje a jedinou skutečnou překážkou k odebrání licencí studií RTA je obava z případné mezinárodní arbitráže proti České republice, kterou by mohl vyvovat jejich majitel (který sídlí v Británii, takže český stát žalobat rozhodně může).

BRAND24

Pravdou je, že studia RTA měla o licence přijít už před víc než rokem a že RRTV zatím jen varuje před zahájením správních řízení, která by mohla vést k tomuto závěru. Slovo “mohla” je v tomto případě velmi důležité, protože zákon Radě odebrání vysílací licence přímo nepřikazuje. Jenže jak si chce Rada udržet svoji vážnost, když v jednom případě je jí jedno, že nějaký provozovatel už bezmála půldruhého roku nevysílá, aniž by o licenci přišel, a v jiných případech přichází rozhodnutí o jejím odebrání již po zákonem stanovené lhůtě nejméně 30 dní “nevysílání” v jednom kalendářním roce?

Přejme tedy RRTV rozvahu a českému státu, aby v případné arbitráži uspěl. Má k tomu všechny předpoklady.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).