Hlavní navigace

Zavedení servisního poplatku u CS Linku a Skylinku vzbudilo vášnivé diskuse

2. 6. 2012
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Už dlouho nebylo na internetových diskusních fórech živo tak jako nyní. Může zato zavedení takzvaného servisního poplatku u satelitních operátorů CS Link a Skylink.

CS Link a Skylink zavedli servisní poplatek

Servisní poplatek 29 korun měsíčně začnou od září vybírat od všech svých zákazníků satelitní služby Skylink a CS Link, vlastněné lucemburskou společností M77 Group. Částečného zpoplatnění se tak dočkají i bezplatné programové nabídky těchto satelitních platforem, které dosud nabízely za jednorázový poplatek za dekódovací kartu a její aktivaci dvacítku základních českých a slovenských programů. M77 Group odůvodňuje zavedení servisního poplatku náklady, které má se správou bezplatných nabídek a jejich zákazníků. Česko-slovenské satelitní platformy Skylink a CS Link, provozované společností M77 Group S.A., dosud poskytovaly služby spojené s příjmem satelitní televize (zákaznický servis, provoz systémů podmíněného přístupu včetně přístupových karet atp.) bezplatně. Přestože náklady na tyto služby stále rostou, obě platformy chtějí i nadále udržet současnou úroveň jejich kvality. Proto s účinností od 1. září 2012 zavádějí jednotný Servisní poplatek 29 Kč měsíčně za služby spojené s příjmem satelitní televize, informovala dnes firma prostřednictvím tiskové zprávy a zároveň i na pravidelném setkání se svými obchodními zástupci.


Autor: Čestmír Polák

Servisní poplatek zavedl jak Skylink tak i CS Link.

Jan Potůček: Skylink a CS Link od září zavedou servisní poplatek 29 Kč u neplacených nabídek

Lukáš Polák: O zpoplatnění programů v základní nabídce CS Linku a Skylinku se hovořilo už v březnu

Jan Potůček: České televizi se nelíbí nový servisní poplatek Skylinku a CS Linku. Svolala schůzku

Multiplex 4 odhalil své plány, i když ne tak úplně

Dva dny před plánovanou tiskovou konferencí zprovoznil operátor pozemního televizního multiplexu 4, ostravská společnost Digital Broadcasting (vlastněná Radimem Pařízkem a Vladimírem Železným), oficiální internetové stránky www.multiplex4.cz včetně návrhů smluv s klienty, ceníkem za vysílání a plánovaným rozvojem pokrytí. Z dokumentů vyplývá, že už za měsíc, tedy 30. června, by měl multiplex 4 pokrývat svým signálem 73,7 procenta populace a 59,9 procenta území České republiky. To je trojnásobek oproti dnešnímu stavu. Zbývající vysílače pak plánuje multiplex 4 spustit do konce letošního října. Dokončená síť má podle plánů Digital Broadcasting pokrýt 85,9 procenta obyvatel Česka a 77,2 procenta území. Za šíření jednoho celoplošně vysílajícího televizního kanálu si chce firma účtovat od 20 do 66 milionů korun ročně podle toho, jakou kvalitu a kompresní standard zájemce zvolí (pro odpojované regionální vysílání budou ceny nižší). Nejlevnější varianta, standardní rozlišení v kompresi MPEG-2, vyjde na 20 milionů, standardní rozlišení v plné kvalitě a MPEG-2 pak na 33 milionů korun ročně.

Bývalí generání ředitelé. Vladmír Železný a Jiří Balvín byli v dobrém rozmaru.
Autor: pro DigiZone.cz Ivana Dvorská

Na konferenci bylo možné vidět pohromadě mediální tváře, které se jen tak nesejdou. Na fotce bývalý šéf televize Nova Vladimír Železný a někdejší generální ředitel Óčka Jiří Balvín.

Jan Potůček: Multiplex 4 zveřejnil harmonogram rozvoje. Do 30. června pokryje 74% populace

Lukáš Polák: Multiplex 4 je ochoten zvýšit v roce 2013 pokrytí až na 98 % obyvatelstva

Lukáš Polák: Nejdůležitější fakta o multiplexu 4 zůstávají utajena. Znám je pouze start TV Pohoda

Regionální televize chtějí „druhou veřejnoprávní TV“

Vznik takzvané Druhé veřejnoprávní televize, která by byla financována z nynějších koncesionářských poplatků pro Českou televizi, prosazuje nově založená Asociace regionálních a lokálních televizí (ARLT). Ta sdružuje desítky menších regionálních a lokálních televizních studií, které se podílejí na projektu satelitní regionálnítelevize.cz. Asociace tvrdí, že její členové doplňují úlohu ČT v těch nejmenších regionech, které Kavčí hory nedokáží patřičně zpravodajsky pokrýt.  Projekt Druhé veřejnoprávní je inspirován německou ARD, jejíž program vychází odspodu – od měst a spolkových zemí ke střechovému centrálnímu programu a předpokládá rozdělení koncesionářského poplatku na dvě části, z níž první ve výši 100 Kč by nadále patřila České televizi a druhá v částce 35 Kč síti Druhé veřejnoprávní, vysvětlil člen rady ARLT a majitel regionální TV Bonus Milan Brunclík, autor projektu Druhé veřejnoprávní televize.


Digital Broadcasting

Území, které chce pokrýt do konce června společnost Digital Broadcasting, de facto konkurent regionalnitelevize.cz

Jan Potůček: Regionální televize chtějí veřejnoprávní síť. Po ČT požadují část poplatku

Stručně

Česká televize si nechala vypracovat právní analýzu, z níž vyplynulo, že své programy může šířit pouze ve veřejnoprávním multiplexu, tedy síti 1. Týdeníku Reflex to řekl generální ředitel média Petr Dvořák. Upřesnil tak své dřívější vyjádření, že by Česká televize mohla spustit chystaný dětský kanál ČT 3 mimo veřejnoprávní multiplex.

Lukáš Polák: ČT 3 může vysílat pouze v multiplexu 1, tvrdí Česká televize. ČTÚ to odmítá

Hned dva sportovní kanály v HD kvalitě bude od 1. července provozovat Česká televize. Vedle stávající ČT 4 HD spustí i ČT 2 HD. Program Dvojky se totiž po dobu letních olympijských her v Londýně změní na sportovní a pro HD vysílání využije satelitní kapacitu nynější ČT 1 HD, která bude během olympiády vysílat jen ve standardním rozlišení obrazu. Serveru DigiZone.cz to řekla mluvčí ČT Michaela Fričová.

Jan Potůček: ČT 1 HD se od 1. července změní na ČT 2 HD a s ČT 4 HD nabídnou olympiádu

Necelé tři týdny po spuštění internetového kanálu Voyo Cinema na Slovensku přichází tato služba také do České republiky. I když je možné Voyo přirovnat k televizní stanici, Nova k němu nepotřebuje licenci od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), protože už je u ni registrovaná jako poskytovatel internetových služeb. Voyo Cinema bude každý den přinášet šestnáct hodin filmů z knihovny portálu Voyo.cz. „Nový kanál“ tak zároveň funguje jako dobrá propagace Voya.

Lukáš Polák: Nova spustila svůj internetový kanál Voyo Cinema. Na Slovensku už funguje týdny

Vysílání internetového kanálu Voyo Cinema.
Autor: repro foto Voyo.cz

Vysílání internetového kanálu Voyo Cinema.

Unikátní projekt relaxačního kanálu vznikl u našich východních sousedů, na Slovensku. Společnost Antik Telecom tu spustila stanici TV Piánko, která jim v HD rozlišení přináší hořící krb. Ten má navodit pohodovou domácí atmosféru. Divák má přitom na výběr ze dvou zvukových stop – praskající dřevo v krbu nebo relaxační hudbu.

Lukáš Polák: Na Slovensku vznikl nový relaxační kanál. Nabízí hořící krb v HD rozlišení

Rada pro vysílání a retransmisi (RVR), regulační orgán našich východních sousedů, udělila na svém posledním zasedání licenci chystanému televizní kanálu Slovak Sport.TV. Informoval o tom server Stratégie.sk. Pro českého diváka bude pravděpodobně nejzajímavější skutečnost, že program má být šířen také prostřednictvím satelitu Astra 3B. Co se týká obsahu vysílání, Slovak Sport. TV má nabídnout z 90 % právě zaměření na toto odvětví, zpravodajství zabere 4 % a ostatní publicistika 6 %.

Lukáš Polák: Slovak Sport.TV může spustit vysílání. Slovenská rada mu udělila licenci

BRAND24

Dokumentární kanál Discovery Science se svým divákům představil kompletně v novém kabátě. Změna je patrná hned na první pohled. Obrazový formát sice zůstal zachován (4:3), ale nové je logo stanice a veškerá grafika. Na kompletní postřehnutí změn divák potřebuje jen několik desítek minut. Novým symbolem je takzvaný „Morph“, který se objevuje v různých podobách i během upoutávek. Jednou z novinek je i poutání na následující formáty během závěrečných titulků předchozího pořadu.

Lukáš Polák: Stanice Discovery Science prošla plánovanou proměnou. Nadále vysílá ve formátu 4:3

Nejdůležitější událost tohoto týdne byla (je):

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).