Hlavní navigace

Zařadí Digi TV do nabídky dvojku Markízy?

23. 6. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
23. 6. 2009

Provozovatel satelitní platformy Skylink potvrdil, že zařadí do své nabídky kanál TV Doma, který má startovat na podzim. Objeví se ale nový kanál i v nabídce platformy Digi TV? Teoreticky by Digi TV prostor mohla mít, pokud tuto televizi nasadí na pozici Music Boxu, který mají diváci platformy v nabídce až dvakrát.

Music Box nyní vysílá nekódovaně na družici Thor 3 v rámci paketu Telenor Bulgaria. Nicméně táto televize má vyhrazenou kapacitu i přímo v rámci platformy Digi TV na Intelsatu 10–02. Abonenti Digi TV ale můžou prostřednictvím dotovaných set-top-boxů sledovat Music Box z obou pozic, a proto není důvod pro duplicitní vysílání. Dosavadní praxe ale ukázala, že se Digi TV neponáhlá s nahrazením Music Boxu některou z jiných televizí. O vstup do nabídky měly zájem české televize BarrandovPrima Cool, ale Digi TV údajně oba provozovatele odmítla s tím, že nemá volnou kapacitu.

BRAND24

Vůči slovenským televizím je však platforma výrazně vstřícnější. Bleskově zareagovala na spuštění vysílání sportovního kanálu STV Trojka, operativně zařadila i televizi Joj Plus. Na případu nového kanálu televize Markíza s názvem Doma se tak ukáže, zda mají slovenští provozovatelé u Digi TV silnější pozici.

Slovenský trh je v mnoha ohledech pro Digi TV důležitější než český. Na Slovensku je DIGI jedničkou mezi satelitními platformami, zatímco na českém trhu ji patří až třetí příčka. Konkurence na Slovensku je zároveň podstatně nižší protože programovou nabídkou ji přímo konkuruje jen Skylink. Slovenský UPC Direct nedokáže dostatečně uspokojit diváckou poptávku. Ve své nabídce nemá STV Dvojku, Joj Plus a dokonce ani sportovní Trojku. Generální ředitel UPC Slovensko Martin Matašeje se před časem v rozhovoru pro slovenské Hospodárske noviny vyjádřil, že provozovatel je nucen upřednostnit kvalitu obrazu před kvantitou programů protože má k dispozici jen omezenou kapacitu pro slovenské programy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).