Hlavní navigace

Zapbox easy 2 nabízí dva tunery za cenu 2500 korun

29. 10. 2007
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Dnešní televizní diváci jsou zvyklí nahrávat si jiný program, než na který se právě dívají. Aby si stejnou možnost uchovali i po přechodu na zemské digitální vysílání, základní set-top-box jim nestačí. Pro analogové video a televizor musí mít buď dva samostatné digitální přijímače, nebo jeden, ale zato se dvěma tunery. Zapbox easy 2 je příkladem druhého řešení a kromě dvou ladicích obvodů je jeho devizou také sympatická cena.

Manuál bez technické specifikace

Francouzskou společnost Metronic jsme na DigiZone.cz představili už dříve dvěma set-top-boxy řady Zapbox. Rodinu přijímačů nyní rozšířil model easy 2. Stejně jako jeho předchůdci je i on určený výhradně pro zemské digitální vysílání, ale na rozdíl od nich má dvě ladicí jednotky. Pokud se po této informaci začínáte těšit kromě možnosti nahrávat si na video něco jiného, než co běží na obrazovce, také na funkci obrazu v obraze (PIP), čeká vás – podobně jako mě – hned na úvod zklamání. Zapbox easy 2, stejně jako řada dalších dvoutunerových přijímačů DVB-T, žádný PIP neumí.

Metronic je tajnůstkář. Zatímco jiní výrobci dávají do uživatelských příruček běžně alespoň základní technickou specifikaci svého set-top-boxu, v manuálu pro easy 2 se nic podobného nedočtete. Originální francouzská i přeložená česká příručka se omezují pouze na základní popis zapojení přijímače, výčet funkcí a na několik rad pro případ potíží. Například spotřebu výrobku se tu ale nedozvíte. Mně ji prozradil až štítek na zadním panelu, který hlásá maximální příkon 40 wattů. Provozní spotřeba je 13 wattů, napsal mi nakonec Leo Heger ze společnosti M.A.T.A. Czech. Míry set-top-boxu jsem vzal ručně, šířka je 28, hloubka 23 a výška 5,5 centimetru. Váhu odhaduji na dvě kila. Zapbox easy 2 patří celkově mezi velké digitální přijímače.

Zapbox easy 2

Velikosti výrobku musí samozřejmě odpovídat i jeho krabice. Na jejím boku je fotografie předního i zadního panelu set-top-boxu a pod ní několik piktogramů. Podle nich se zákazník i bez asistence prodavače dozví, že přijímač má dva konektory SCART, disponuje optickým i koaxiálním výstupem digitálního zvuku a že má dva tunery i dětský zámek. Jako vstřícný krok směrem k laické veřejnosti vnímám i velké logo MPEG-2 SD, které by mělo zabránit všem šibalům, aby lidem tvrdili, že si s výrobkem naladí i tu Novu ve vysokým rozlišení (která ovšem vysílání jako MPEG-4 HD).

V krabici set-top-boxu je kromě přijímače a dvou uživatelských příruček už jen dálkové ovládání a dvě malé tužkové baterie. Z kabelů najdou v balení zákazníci pouze jediný – krátkou anténní smyčku na vnější propojení prvního a druhého tuneru. V běžném případě totiž budou obě ladicí jednotky využívat stejný zdroj signálu.

Zapbox easy 2 zezadu

Stříbrná vizáž a jednoduchá instalace

Nezmínil jsem ještě vnější podobu přijímače, které vévodí stříbrná barva a velký tmavý displej. Při prvním pohledu na set-top-box mě napadlo: Tebe už jsem někde viděl. A skutečně. Velmi podobně vypadá Radix 9000 (PVR). Rozdíl je pouze v barvě, kterou má Radix černou, a také v pravolevém provedení – přední panel obou výrobků je zrcadlově otočený. Ale jinak tu najdete stejný displej, tlačítka pro ruční ovládání a dokonce i záslepku, která se moc netváří, že by se chtěla dát otevřít. Hádám, že oba výrobky mají původ ve stejné asijské továrně.

Na zadním panelu je početná rodina konektorů. Každý z tunerů obsluhuje jeden anténní vstup a výstup. Pro běžný provoz výrobku je nutné propojit anténním kabelem výstup prvního a vstup druhého ladicího obvodu, což názorně naznačuje přerušovaná šipka. Krabice měla pravdu a výrobek má vskutku dvě zdířky SCART, kromě nich pak také kompozitní a s-video konektor. Výstup zvuku obstarává S/P-DIF v optické i koaxiální podobě (s netradičním zeleným cinchem) a také dvojice analogových stereo kanálů. Pro nahrání aktualizací softwaru slouží sériové rozhraní RS-232. 40wattový žrout má naštěstí také vypínač přívodu elektrického proudu.

Zapbox easy 2 zezadu II

Instalace set-top-boxu probíhá rychle a já jsem s ní neměl žádné problémy. Po výběru českého jazyka mi přístroj naladil kompletní nabídku digitálních sítí dostupných v Praze a navolil mi program ČT 4 Sport.

Všední práce s přijímačem a obsluha dvou tunerů

Zapbox easy 2 má software á la Strong, který v poslední době vídám na set-top-boxech čím dál častěji. Přiznám se, že nevím proč. Není totiž ani moc pohledný, ani příliš přehledný, ačkoli si vzal od obojího kus. Informační pruh oznamuje divákům jméno právě vysílaného i následujícího pořadu a přidává k tomu časové údaje. Elektronický průvodce programem (EPG) umožňuje zobrazení většího počtu pořadů, ale vždy pouze z jedné stanice. Časovač záznamů nabízí samočinné spuštění a vypnutí výrobku v přednastavený čas a na zvoleném kanále.

Přístup do teletextu a případně i k DVB podtitulkům mi přijde těžkopádný. Na obojí je sice na ovladači připravená speciální klávesa, ale po jejím stisknutí na chvíli zmizí obraz a objeví se dialogová nabídka té které služby. Nechápu, že ji výrobek neklíčuje přímo do vysílání, když u výběru zvukové stopy tomu tak je. V nabídce se divák dozví, jestli je vybraná služba dostupná a případně si vybere i její jazyk. U teletextu dojde po chvíli k návratu ke sledovanému pořadu a úvodní stránka se zobrazí vkládaná do obrazu. Načítání stránek probíhá standardní rychlostí, Zapbox easy 2 nemá na teletext žádnou paměť.

Zapbox easy 2 ovladac

Když minulý čtvrtek vyšel na DigiZone.cz článek o problematice skrytých titulků, objevila se v diskusi připomínka, že některé set-top-boxy skryté titulky špatně zpracovávají a zobrazují je nahodile. Podobný problém jsem, bohužel pro neslyšící, zaznamenal i s recenzovaným výrobkem. Při sledování Primy se mi u pořadu se skrytými titulky sice nejdřív, po chvíli čekání, jeden dvojřádek zobrazil – s mírným zpožděním za odpovídající promluvou. Potom ale zůstal ve stejné podobě zhruba minutu, ačkoli postavy mluvily dávno o něčem jiném. A když konečně titulek zmizel, nic už ho nevystřídalo. Na ČT 2 se pak titulky u jimi obdařeného pořadu vůbec nezobrazily, výrobek stranu 888 na teletextu vytrvale přejížděl. Snad tento nedostatek vyřeší nový firmware.

Práce se dvěma tunery je poměrně snadná. Všechny akce prováděné dálkovým ovladačem (přepínání programů, vyvolávání menu) se standardně týkají jen výstupu prvního ladicího obvodu. Kdo chce uložit práci druhému tuneru, musí využít tlačítek A -> B, případně A / B. První klíč nastaví sledovanou stanici (na tuneru A) jako zdroj programu pro druhý ladicí obvod. A druhým tlačítkem diváci zjistí, jaká že to stanice je tunerem B naladěná.

Zapbox easy 2 panel

Závěrečné slovo

Umí dobře česky - pečeť

Metronic Zapbox easy 2 je zajímavým přírůstkem do ne příliš početné rodiny set-top-boxů se dvěma tunery. Především nízká cena (zhruba 2500 korun) působí jako velké lákadlo. Před nákupem by si měli ale zájemci promyslet, jestli jim radost z laciné koupě později nezkazí výdaje za elektřinu. Proti provozu stolního PC nebo LCD televizoru je ale maximálně 40 wattů a reálných 13 wattů recenzovaného set-top-boxu podružnou položkou.

Výrobek potěší tuzemské diváky zvládnutým národním jazykem, který mu vynesl ocenění „Umí dobře česky“. Set-top-box se také jednoduše ovládá a není problém uvést ho do provozu. Nabízí možnost napájení 5 voltů pro anténu a přepínání mezi formáty 4:3 a 16:9. Chybí mu naopak přístup k podrobnějšímu popisu pořadu přímo z informačního panelu (cesta k němu vede až přes EPG). Dva tunery přijímači umožňují nahrávání odlišného pořadu, ale je škoda, že nemohou být využité pro funkci obrazu v obraze.

Zapbox easy 2
Celkové hodnocení 9 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 2,5 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 1,5 b.

Přístroj zapůjčil: M.A.T.A. Czech

BRAND24

Orientační cena: 2490 Kč

Foto: Autor

Uvažujete o koupi dvoutunerového set-top-boxu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).