Hlavní navigace

Západní Čechy vypínají analogovou televizi. Nova pouze na Krašově

30. 9. 2009
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 118483
AKTUALIZOVÁNO - Pouze hlavní analogový vysílač na Krašově vypne o půlnoci na zítřek televize Nova. Nejsledovanější česká televize se tak nepřidá k České televizi a Primě, které ukončí analogové vysílání na všech vysílačích velkého a středního výkonu v západních Čechách. Důvodem je spor Novy s Českými Radiokomunikacemi o použitý kmitočet pro digitální vysílání na Chebsku a Jáchymovsku. UVNITŘ SEZNAM VYPÍNANÝCH VYSÍLAČŮ A DOKRÝVAČŮ

Křest ohněm: první velké vypínání mimo Prahu

Dnešek je opravdovým přelomem digitalizace televizního vysílání v České republice. Poprvé se bude vypínat analogové vysílání na větším území mimo Prahu. Letos v dubnu se sice už vypínal první velký analogový vysílač přímo v Praze na Žižkově, i po jeho vypnutí ale českou metropoli a okolí pokrývá analogovým signálem další velký pražský a středočeský vysílač na Cukráku, který se bude vypínat až 31. října. V plzeňské územní oblasti, která zahrnuje celý Plzeňský a Karlovarský kraj, ale také části Ústeckého a Středočeského kraje, žádná podobná alternativa v podobě analogového vysílače velkého výkonu po noci na zítřek nezbude. Tedy neměla by.

Analogové televizní vysílání by měly k poslednímu září ukončit vysílače Krašov, Krkavec, Vraní vrch, Zelená hora, Klínovec a Dyleň. Televizím, které tyto vysílače využívají, to přímo nakazuje Technický plán přechodu, vládní harmonogram digitalizace, k němuž se televize dobrovolně přihlásily a v případě komerčních stanic za to od státu získaly po jedné licenci pro celoplošné zemské digitální televizní vysílání navíc (Nova takto provozuje filmový kanál Nova Cinema a Prima zase svůj program pro mladé Prima Cool). Pokud by se některá z televizí rozhodla analogové vysílání k 30. září 2009 v této oblasti nevypnout, může přijít o licenci pro pozemní vysílání druhého programu.

Digitramvaj Plzeň 2009

Na blížící se termín vypínání hlavních analogových televizních vysílačů v Plzni upozorňovala i speciální tramvaj polepená plakáty Národní koordinační skupiny pro digitalizaci televizního vysílání (Foto: NKS)

Odebrání kompenzační licence není tak lehké

Prima již deklarovala, že v termínu vypne všechny požadované vysílače i některé analogové dokrývače. Nova, která se rozhodla posečkat, na dnešním mimořádném brífinku s novináři oznámila, že vypne analogové vysílání pouze na vysílači Krašov. Analogové vysílání vypneme, pokud budou splněny všechny podmínky stanovené Technickým plánem přechodu, prohlásil minulý týden na VII. kulatém stolu DigiZone.cz generální ředitel Novy Petr Dvořák. Podmínky podle něj ale nejsou splněny, protože digitální vysílání Novy v multiplexu 2 ze západočeských vysílačů Klínovec a Zelená hora má probíhat na kanále 35, zatímco České Radiokomunikace ho spustily na náhradním kanále 66.

Petr Dvořák

Generální ředitel Novy Petr Dvořák oznamuje na kulatém stolu DigiZone.cz, že Nova zřejmě nevypne 30. září hlavní analogové vysílače v západních Čechách (Foto: pro DigiZone.cz Petr Bartoš)

Nova digitální vysílání na náhradním kanále 66 odmítá a tvrdí, že jej České Radiokomunikace spustily proti její vůli. Vadí jí to především proto, že po vypnutí analogového vysílání by si diváci závislí na signálu z Klínovce a Zelené hory museli upravit společné televizní antény na příjem kanálu 66, ale časem by digitální vysílání Novy z těchto vysílačů přešlo na definitivní kanál 35 a diváci by museli antény znovu pracně upravovat. Proto se Nova dohodla s Českou televizí, že společně předčasně ukončí analogové vysílání z hlavního chomutovského vysílače Jedlová hora, kde na kanálu 35 vysílá analogová ČT 1 a kvůli níž nyní multiplex 2 z Klínovce a Zelené hory vysílá na kanálu 66. Dohodu obou televizí ale nevyslyšely České Radiokomunikace.

Předčasné vypínání Chomutova se nestihne

Vysílač Jedlová hora

Už začátkem září bylo jasné, že se předčasné vypnutí analogového vysílání z Jedlové hory nestihne. Potřebujeme alespoň měsíc na to, abychom do vysílání umístili varovný piktogram a informační lištu, řekl minulý týden na kulatém stolu DigiZone.cz vedoucí projektu digitalizace České televize Pavel Hanuš. Generální ředitel Novy Petr Dvořák navíc přiznal, že nejsledovanější česká televize do doby, než České Radiokomunikace přistoupí na předčasné vypnutí analogového vysílání na Jedlové hoře a přeladí multiplex 2 na Klínovci a Zelené hoře k kanálu 66 na kanál 35, nepovede žádnou informační kampaň k vypínání analogového vysílání v západních Čechách, a tudíž toto vysílání nevypne. Máme připravenu poměrně masivní kampaň, ale stále čekáme, řekl Dvořák. Dnes tedy Nova oznámila, že své analogové vysílání na vysílačích Zelená hora u Chebu a Vraní vrch u Domažlic zatím neukončí.

Nova se k celému problému vypínání analogu v západních Čechách postavila šalamounsky. Technický plán přechodu totiž původně nepočítal s tím, že vysílače Zelená hora a Klínovec budou součástí základní sítě digitálního multiplexu 2. A protože na nich probíhá digitální vysílání Novy na jiném kanále, než chtěla, chce si v místech, kde lze toto vysílání naladit, ponechat zatím i analogové vysílání. Podle TPP by totiž měla v celé oblasti digitálně vysílat na kanále 48 (a nebo na kanále 35). Otázkou zůstává, jak se k celé záležitosti posatví RRTV. Vysílací rada by měla zahájit správní řízení o odebrání kompenzační licence pro celoplošné zemské digitální vysílání programu Nova Cinema. Nova však „nevypnutí“ dvou vysílačů odůvodní nedodržením podmínek TPP, v němž je uvedeno, že multiplex 2, v němž tato televize digitálně vysílá, má v územní oblasti Plzeň vysílat na kanále 48.

TABULKA: Termíny vypínání všech analogových vysílačů a dokrývačů v územní oblasti Plzeň

Prima vypne tři velké vysílače a 15 dokrývačů

TV Prima logo 2008

Televize Prima nemá s vypínáním analogového vysílání v západních Čechách problém. Především proto, že na přechodu k digitálnímu vysílání výrazně vydělá: v oblasti provozuje jen méně výkonné analogové vysílače, které dosahují mnohem menšího pokrytí než Nova nebo Česká televize. Naproti tomu v digitální podobě má naprosto shodné pokrytí jako Nova, s níž vysílá ve stejné digitální síti – multiplexu 2. Prima o půlnoci ukončí analogové vysílání na třech vysílačích středního výkonu: plzeňském Krkavci, jáchymovském Klínovci a Dyleni v Mariánských Lázních. Zároveň přestane provozovat analogové vysílání na dalších 15 dokrývačích (viz tabulka).

Analogové vysílání v západních Čechách však Prima neopustí úplně. I po 1. říjnu ponechá v provozu tři analogové dokrývače, konkrétně v Karlových Varech, Rakovníku a Kraslicích. Podle Technického plánu přechodu je může provozovat až do listopadu 2011, fakticky si je ale ponechá zřejmě jen do doby, než se dohodne s ostatními televizemi v digitálním multiplexu 2 na spuštění digitálních dokrývačů v těchto lokalitách.

Jaké vysílače vypíná 30. září 2009 televize Prima
Lokalita Vysílač Vysílací kanál
Plzeň Krkavec 51
Jáchymov Klínovec 55
Mariánské Lázně Dyleň 60
Domažlice Domažlice-město 57
Holoubkov Holoubkov 23
Chomutov Chomutov-město 42
Jáchymov Jáchymov-město 50
Jirkov Jirkov 29
Kryry Kryry 24
Kynšperk nad Ohří Kynšperk nad Ohří 41
Nýrsko Nýrsko 47
Pernštejn nad Ohří Pernštejn nad Ohří 47
Roztoky u Křivoklátu Roztoky u Křivoklátu 59
Starý Plzenec Starý Plzenec 60
Stříbro Stříbro 43
Švihov Švihov 60
Tachov Tachov-město 51
Žatec Žatec 44

Zdroj: TPP a televize Prima

ČT 1 vypne čtyři velké vysílače a 11 dokrývačů

TV ČT 1 logo 2007 zmenšené

První program České televize ukončí o půlnoci na čtvrtek čtyři velké analogové vysílače: plzeňský Krašov a Krkavec, chebskou Zelenou horu a jáchymovský Klínovec. Analogové vysílání ukončí i dalších 11 dokrývačů v oblasti, podle vedoucího projektu digitalizace ČT Pavla Hanuše ale není zdaleka jisté, že tyto menší analogové vysílače skončí 30. září. Je pravděpodobné, že to bude o něco později, řekl Hanuš serveru DigiZone.cz. I po vypnutí všech 15 naplánovaných analogových vysílačů a dokrývačů bude ČT 1 v plzeňské oblasti nadále provozovat přes 30 analogových dokrývačů.

Jaké vysílače vypíná 30. září 2009 program ČT 1
Lokalita Vysílač Vysílací kanál
Plzeň Krašov 31
Plzeň Krkavec 27
Cheb Zelená hora 53
Jáchymov Klínovec 38
Háj 28
Březová u Karlových Varů Březová u Karlových Varů 24
Hrobčice Hrobčice 29
Kadaň Kadaň-město 22
Libá Libá 47
Nemanice Nemanice 30
Plasy Plasy 21
Rotava Rotava 33
Stříbro Stříbro 25
Suchá u Nejdku Suchá u Nejdku 40
Tachov Tachov-město 33

Zdroj: TPP a Česká televize

ČT 2 vypne devět analogových dokrývačů

TV ČT 2 logo 2007 zmenšené

Druhý program České televize už v západních Čechách nevysílá analogově na žádném vysílači velkého nebo středního výkonu. Všechny vysílače opustil dříve, kvůli uvolňování kmitočtů pro digitální síť České televize. Přesto v oblasti zůstává poměrně mnoho analogových dokrývačů tohoto programu. Devět z nich plánuje Dvojka vypnout v nejbližší době, i když to zřejmě nebude hned k 30. září. Dalších 29 analogových dokrývačů si ČT 2 ponechá i v následujících měsících (a letech).

Jaké vysílače vypíná 30. září 2009 program ČT 2
Lokalita Vysílač Vysílací kanál
Aš-město 58
Březová u Karlových Varů Březová u Karlových Varů 28
Mariánské Lázně Mariánské Lázně 56
Nejdek Nejdek 50
Nemanice Nemanice 44
Plasy Plasy 43
Rotava Rotava 59
Stříbro Stříbro 46
Tachov Tachov-město 42

Zdroj: TPP a Česká televize

Které vysílače by měla vypnout Nova

TV Nova logo

Televize Nova by měla o půlnoci na čtvrtek vypnout tři velké analogové vysílače: plzeňský Krašov, domažlický Vraní vrch a chebskou Zelenou horu. Na dnešním setkání s novináři generální ředitel Novy Petr Dvořák oznámil, že televize vypne pouze Krašov, zatímco ze Zelené hory a Vraního vrchu bude i po 1. říjnu vysílat analogově. Zvláště u domažlického Vraního vrchu to bude na pováženou: Nova zde analogové vysílání vypnula už jednou v roce 2007, kdy se na Domažlicku pokusně zkoušelo přecházet na digitální vysílání. Později však toto analogové vysílání znovu obnovila.

BRAND24

Nova má v oblasti také 50 analogových dokrývačů. O jejich osudu zatím televize nerozhodla. Podle Technického plánu přechodu je může provozovat do listopadu 2011, vypne je ale zřejmě dříve – v závislosti na dohodě o spouštění digitálních dokrývačů.

Jaké vysílače by měla vypnout 30. září 2009 televize Nova
Lokalita Vysílač Vysílací kanál
Plzeň Krašov 10
Domažlice Vraní vrch 24
Cheb Zelená hora 26

Zdroj: TPP

Která analogová televize na vypínání analogu v západních Čechách nejvíce "vydělá"?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).